Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο αξέχαστος Μίμης Φωτόπουλος & το παραθαλάσσιο εξοχικό στα Καμίνια

Ο αξέχαστος Μίμης Φωτόπουλος & το πα...

Η κόρη του Άννα Φωτοπούλου που ζει στο Μαρούσι, συνεχίζει να έρχεται τα καλοκαίρια στα Καμίνια

Πολλοί από τους νεότερους ίσως δεν γνωρίζουν πως ο σπουδαίος και δημοφιλής ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος του Νικολάου που υπήρξε από τα μεγαλύτερα ονόματα του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου αγαπούσε πολύ την Πάτρα μιας και η σύζυγος του ήταν από εδώ καθώς κι ότι το 1967 επέλεξε ν’ αγοράσει ένα σπίτι στα Καμίνια όπου περνούσε τα καλοκαίρια του με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του. Ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν γεννημένος στις 20 Απριλίου 1913, στη Ζάτουνα της Αρκαδίας και απεβίωσε έπειτα από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου 1986, στα 73 του χρόνια.

Είχε αρχικά μπει στο πανεπιστήμιο να σπουδάσει στη φιλοσοφική σχολή αλλά τελικά τον κέρδισε το θέατρο και έκανε σπουδές στην δραματική σχολή του τότε Βασιλικού, μετέτειτα Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοέπαιξε πιτσιρίκος το 1932, σε ηλικία 19 ετών, στην παράσταση «Λοκαντιέρα», με το θίασο Κουνελάκη και 2 χρόνια αργότερα αναχώρησε για την πρώτη του περιοδεία, με το θίασο «Δράματος, κωμωδίας, κωμειδυλλίου και επιθεωρήσεως» του Θεμιστοκλή Νέζερ. Λίγο πριν από τον πόλεμο του '40 είχε κάνει κι ένα σύντομο πέρασμα απ' το χώρο του βαριετέ και το θίασο της Κατερίνας, συμμετέχοντας σε πολεμικές επιθεωρήσεις & μουσικές ηθογραφίες ενώ μετά τον πόλεμο άρχισε να παίζει στο σινεμά φτάνοντας συνολικά τις 100 και πλέον ταινίες ενώ δούλεψε και στο Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν. Κινηματογραφικά ήταν εξαιρετικός σε ταινίες όπως η «Κάλπικη λίρα» όπου έκανε τον αόμματο, στην «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» με τους Βασίλη Αυλωνίτη και Τζένη Καρέζη, στον «Θόδωρο και το Δίκαννο» αλλά και στο «Σωφεράκι», την «Ωραία των Αθηνών», κ.α. ενώ τη δεκαετία του ’80 εμφανίστηκε στο ρόλο ενός εκ των καθηγητών στην εμπορική επιτυχία «Ρόδα Τσάντα και κοπάνα».

Αυτό που δεν ξέραμε και διαβάσαμε σε άρθρο του Σπύρου Παπαιωάννου στην εφημερίδα Πελοπόννησος με δηλώσεις της κόρης του ηθοποιού Άννας Φωτοπούλου, ήταν ότι ο Μίμης Φωτόπουλος είχε ξεκινήσει να ζωγραφίζει από το ’67 και μετά. Στο sansimera.gr, διαβάσαμε πως την περίοδο της Δικτατορίας ασχολήθηκε πέρα από την ηθοποιία και με τη ζωγραφική. Είχε μείνει μόνος με τις δύο κόρες του, αφού η γυναίκα του, Μαργαρίτα Τσάλα, είχε εξοριστεί στη Γυάρο. Τότε ήταν που άρχισε με γραμματόσημα να φτιάχνει πίνακες, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ. Συνολικά έκανε 10 εκθέσεις των έργων του και πούλησε πάνω από εκατό πίνακες.

Η Άννα Φωτοπούλου ανέφερε πως μετά το θάνατο του πατέρα της, διοργάνωσε εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με έργα του Μίμη Φωτόπουλου και πως η πιο τελευταία ήταν στην πινακοθήκη Νίκαιας –Ρέντη. Λόγω της εντοπιότητας με την εξοχική κατοικία του Μίμη Φωτόπουλου στα Καμίνια, κάλλιστα θα μπορούσε και ο Δήμος Πατρέων να σκεφτεί στο μέλλον να φιλοξενήσει μία έκθεση με έργα του Μίμη Φωτόπουλου.

Το παραθαλάσσιο σπίτι στα Καμίνια ήταν η αφορμή για τις καλοκαιρινές αποδράσεις  της οικογένειας. Όπως είπε η Άννα Φωτοπούλου στην εφημερίδα Πελοπόννησος, «εκεί μεγαλώσαμε εμείς, μεγαλώσανε τα παιδιά μας και τώρα τα εγγόνια μας. Οι αναμνήσεις μου από τα καλοκαίρια στα Καμίνια είναι πολύ όμορφες και πραγματικά νοσταλγώ  αυτό το πολύ ιδιαίτερο μίγμα γενεών και ιδεών που κατά κάποιο τρόπο με διαμόρφωσε. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος διακοπών συνεχίζεται ως σήμερα». Η Άννα Φωτοπούλου ζει μόνιμα στο Μαρούσι και έχει ασχοληθεί με τα εικαστικά. Είχε δημιουργήσει και μία γκαλερί που δυστυχώς έκλεισε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η κόρη της, Ελένη έχει τελειώσει την σχολή καλών τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει βοηθήσει την ίδια τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και το εμπορικό κομμάτι της γκαλερί.

Να προσθέσουμε πως η Άννα Φωτοπούλου ήταν υποψήφια Δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 με τον συνδυασμό «Ενωμένο Μαρούσι» του υποψηφίου Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Καραμέρου. Η Άννα Φωτοπούλου μιλώντας στο pagenews.gr, αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της ζωής του θρυλικού ηθοποιού Μίμη Φωτόπουλου και το πως από βέρος Εξαρχιώτης εκείνος αγάπησε το Μαρούσι και αποφάσισε να γίνει ο τόπος κατοικίας του.

«Το 1948 ήρθαν στο Μαρούσι με την μητέρα του, την μητέρα μου και το αδελφό του. Από τότε άρχισε να αγαπά πολύ το Μαρούσι. Όταν αποφάσισε να αγοράσει σπίτι ήθελε να πάρει στο Μαρούσι». Όπως είπε η κόρη του αξέχαστου ηθοποιού όλα εκείνη την εποχή ήταν στο κέντρο, ωστόσο αυτό ήταν κάτι που ο Μίμης Φωτόπουλος δεν λογάριαζε, αφού η πόλη του Αμαρουσίου είχε μπει ολοκληρωτικά στην καρδιά του.

Τέλος όπως διαβάσαμε στο σάιτ της Μηχανής του Χρόνου, η στροφή & απόφαση του να γίνει ηθοποιός τον βασάνισε πολύ καθώς όπως έλεγε, η υποκριτική δεν αποτελούσε παιδικό του όνειρο, όπως συμβαίνει συνήθως.

Όλα έγιναν τυχαία, όταν ο ίδιος διάβασε μια αγγελία σε εφημερίδα. «Ενώ ακόμα έδινα εξετάσεις στη Φιλοσοφική, τράβηξε την προσοχή μου μια αγγελία στις εφημερίδες που μιλούσε για εισιτηρίους εξετάσεις της Δραματικής Σχολής… Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω πως μου ‘ρθε έτσι στα καλά καθούμενα να δώσω εξετάσεις στη Δραματική», είχε πει ο Μίμης Φωτόπουλος.

Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η Άννα Φωτοπούλου, κόρη του Μίμη Φωτόπουλου.

Η Άννα Φωτοπούλου, κόρη του Μίμη Φωτόπουλου.

Ως "Δον Καμίλο", από τις μεγάλ...

Ως "Δον Καμίλο", από τις μεγάλες θεατρικές του επιτυχίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight