Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με ρυθμούς... χελώνας το Κτηματολόγιο στην Αχαΐα

Με ρυθμούς... χελώνας το Κτηματολόγιο στην Αχαΐα

Ελάχιστο το ποσοστό των δηλώσεων

Εξαιρετικά χαμηλό παραμένει το ποσοστό των δηλώσεων που φτάνει στην Αχαΐα το 14,17% επί του συνόλου των δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα στο Νομό εκτιμάται ότι υπάρχουν 531.794 δικαιώματα και μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 75.373 δηλώσεις. Με δεδομένο ότι για τους κατοίκους εσωτερικού η διορία λήγει στις 22 Ιουλίου (για τους κατοίκους εξωτερικού στις 21 Οκτωβρίου) θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλο ποσοστών των Αχαιών δεν θα προλάβει εγκαίρως να υποβάλει τους φακέλους του.

Γι’ αυτό και κρίνεται απολύτως απαραίτητο να δοθεί νέα παράταση μιας και όποιος δεν ρυθμίσει την εκκρεμότητα κινδυνεύει ακόμα και με απώλεια της περιουσίας του. Ανάλογη κατάσταση με την Αχαΐα επικρατεί και στους άλλους δύο Νομούς της Δυτικής Ελλάδας, αν και στην Αιτωλοακαρνανία το ποσοστό όσων έχουν ανταποκριθεί είναι μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα στον γειτονικό νομό έχουν γίνει δηλώσεις για περίπου το 26% των συνολικά 595.931 δικαιωμάτων, ενώ στην Ηλεία το ποσοστό ανέρχεται στο 15,71% επί συνόλου 601.795 δικαιωμάτων. Στην Αιτωλοακαρνανία η διορία εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου και στην Ηλεία στις 29 Ιουλίου.

ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ

Όπως εξηγούσε πρόσφατα στο thebst.gr ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Τσίρης:

-Όσα ακίνητα φαίνονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, που σημαίνει πως ακίνητα ιδιοκτητών που-για διάφορους λόγους (κάτοικοι εξωτερικού, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μόνοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας κ.λ.π.), δεν έχουν κάνει τις σχετικές εγγραφές-θα περιέλθουν στα Δημόσιο, εν αγνοία τους.

-Όσα ακίνητα φαίνονται τώρα ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του δήθεν Δασικού χαρακτήρα της έκτασης και αρκετοί συμπολίτες έχουν υποβάλει ένσταση, ακόμα και αν η ένστασή τους μελλοντικά γίνει δεκτή, θα χάσουν το ακίνητό τους, αφού αυτό με την οριστικοποίηση των εγγραφών θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο θα συμβεί ακόμα και αν στο δασικό χάρτη το ακίνητο δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και φέρεται στα κτηματολογικά φύλλα ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της αρχικής δήλωσης ως δασικού.

 -Όσα ακίνητα δεν έχουν καταχωριστεί ακόμα στα κτηματολογικά φύλλα και κάποιος θέλει να ασκήσει αγωγή, στην περίπτωση που για την νομιμοποίησή του είναι απαραίτητη η καταχώριση του τίτλου του (π.χ. αποδοχή κληρονομίας) είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα έχει προλάβει να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας.

-Για όσα ακίνητα εκκρεμεί ο έλεγχος νομιμότητας καταχωρητέας  πράξεως και για κάποιο λόγο απορριφθεί  η αίτηση καταχώρισης, ο ιδιοκτήτης του δεν θα μπορεί να διορθώσει το τυχόν σφάλμα για το οποίο αυτή απορρίφθηκε (και το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε υπαιτιότητα του Κτηματολογίου), ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά.

Στο μεταξύ όπως επισημαίνει σήμερα του «Έθνος» σε μια κρίσιμη καµπή φαίνεται ότι έχει εισέλθει η διαδικασία κτηµατογράφησης της χώρας, µε την περιορισµένη συµµετοχή των πολιτών να οδηγεί σε διαρκείς παρατάσεις, οι οποίες ωστόσο αναµένεται να ανεβάσουν σηµαντικά το κόστος του έργου, µε κίνδυνο να καθυστερήσει και η ολοκλήρωσή του, η οποία έχει προγραµµατιστεί για το 2021.

Σε αυτό θα πρέπει να συνεκτιµηθεί και το γεγονός ότι πέντε από τις 32 µελέτες κτηµατογράφησης δεν έχουν ανατεθεί ακόµα εξαιτίας δικαστικών προσφυγών των αναδόχων. Πρόκειται για τις µελέτες που αφορούν τις περιοχές Ρεθύµνου, Χανίων, Κυκλάδων, Θεσπρωτίας-Κέρκυρας και του υπολοίπου µισού Ηρακλείου.

Να σηµειωθεί ότι µε πρόσφατη νοµοθετική ρύθµιση δόθηκε η δυνατότητα έως και 6µηνης παράτασης των προθεσµιών µε υπουργική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό τις προηγούµενες ηµέρες η προθεσµία σε 18 περιοχές παρατάθηκε για περίπου 3 µήνες, έως τις 15 Σεπτεµβρίου.

Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις των αναδόχων, το κόστος µιας ενδεχόµενης 6µηνης παράτασης των 32 συµβάσεων, οι οποίες έχουν κοστολογηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ ύστερα από τις εκπτώσεις που υποβλήθηκαν, δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 40 εκατ. Αν και ο ακριβής υπολογισµός του είναι αδύνατο να γίνει εκ των προτέρων, δεδοµένου ότι παραµένει θολό το πόσες και πόσης διάρκειας επιµηκύνσεις των αρχικών προθεσµιών αναµένεται να δοθούν, θεωρείται βέβαιο ότι στο τέλος θα… ανεβάσει τον λογαριασµό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου έχει αποκλείσει το ενδεχόµενο να δοθεί οριζόντια παράταση 6 µηνών σε όλες τις περιοχές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις