Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το φαινόμενο του... αερόστατου εξηγεί το μπουρίνι της Πάτρας

Το φαινόμενο του... αερόστατου εξηγεί το...
Χριστακόπουλος Θάνος

Πώς θα κινηθεί ο καιρός;

Μιλώντας στο thebest.gr ο καθηγητής του ΑΕΙ Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου μας εξηγεί πώς δημιουργήθηκε το ακραίο φαινόμενο της περασμένης Κυριακής, μας αναλύει πώς θα κινηθεί ο καιρός στο υπόλοιπο του καλοκαιριού καθώς και με τι ρυθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία στο πλανήτη.

ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Όπως σημειώνει ο καθηγητής κι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών  το τελευταίο χρονικό διάστημα ο καιρός χαρακτηρίζεται – σε σχεδόν όλη τη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας – από καταιγίδες οι οποίες εμφανίζονται κατά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «μπουρίνι» που εκδηλώθηκε στην περιοχή μεταξύ Πατραϊκού και Κορινθιακού, το απόγευμα της Κυριακής, 16ης Ιουνίου.

To φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου, είναι συνηθισμένο και εκδηλώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού. Οφείλεται στην έντονη θέρμανση της επιφάνειας της Γης (ξηράς και θάλασσας), η οποία ωθεί τον θερμό αέρα της επιφάνειας να ανεβεί σε μεγαλύτερα ύψη μέσα στην ατμόσφαιρα (όπως ένα αερόστατο). Επίσης, πάλι εξ αιτίας της έντονης θέρμανσης της επιφάνειας, η εξάτμιση του νερού είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα, ο ανερχόμενος θερμός αέρας, να μεταφέρει προς τα άνω και μεγάλες ποσότητες υδρατμών.

Στις αρχές του καλοκαιριού, εξηγεί ο καθηγητής, η θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια είναι αυξημένη, όμως η ανώτερη ατμόσφαιρα δεν έχει ακόμη προλάβει να θερμανθεί ανάλογα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία σε μεγαλύτερα ύψη να μειώνεται απότομα, κάτι το οποίο στη Μετεωρολογία χαρακτηρίζεται ως ατμοσφαιρική αστάθεια. Σε συνθήκες αστάθειας, μια ανερχόμενη μάζα θερμού αέρα, επιταχύνεται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πολύ γρήγορα σε ψυχρότερο περιβάλλον.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υγροποίηση των υδρατμών που ο θερμός αέρας περιέχει. Αυτός είναι και ο λόγος που πριν την εμφάνιση μιας καταιγίδας, εμφανίζονται πυκνά σύννεφα που ονομάζονται κατακόρυφης ανάπτυξης (δηλαδή απλώνονται προς τα επάνω και όχι οριζόντια).

Όταν η υγροποίηση φτάσει σε βαθμό που η άνωση δεν επιτρέπει πλέον στα υδροσταγονίδια να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, αρχίζει η βροχή. Η πυκνότητα των νεφών έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό ψυχρών σταγόνων βροχής, οι οποίες κατά την κάθοδό τους συμπαρασύρουν αέρα ψυχρό, τον οποίο ψύχουν και περαιτέρω. Ο αέρας αυτός φτάνοντας στην επιφάνεια της Γης, διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις με μεγάλη ένταση (μπουρίνι)», σημειώνει μιλώντας στο thebest.gr.

2018 ΤΟ 4ο ΘΕΡΜΟΤΕΡΟ ΕΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 139 ΧΡΟΝΙΑ

Αναφορικά τώρα με το πώς κύλησε ο καιρός το 2018 στην Ευρώπη και τι σημαίνουν οι αλλαγές που σταδιακά καταγράφονται κυρίως αναφορικά με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, ο κ. Αργυρίου επισημαίνει ότι, κατά το έτος 2018, οι 11 από τις 12 μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες της ξηράς και της θάλασσας στον πλανήτη, βρέθηκαν μεταξύ των πέντε θερμοτέρων των αντιστοίχων μηνών. Ως εκ του το 2018 κατατάσσεται ως το τέταρτο θερμότερο έτος των τελευταίων 139 ετών (τρίτο κατατάσσεται το 2017, δεύτερο το 2015 και πρώτο το 2016), και ως το τεσσαρακοστό δεύτερο συνεχόμενο έτος μετά το 1977 με μέση ετήσια θερμοκρασία μεγαλύτερη του μέσου όρου του εικοστού αιώνα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Ευρώπη οι οκτώ από τις δώδεκα μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες βρέθηκαν υψηλότερες του μέσου όρου, κατατάσσοντάς τες στις τρεις υψηλότερες από το 1910, ενώ δύο, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, βρέθηκαν κάτω του μέσου όρου, όντας οι ψυχρότερες από το 2012 και το 2013 αντιστοίχως.

Συνολικά το 2018, η μέση θερμοκρασιακή απόκλιση της Ευρώπης από το μέσο όρο βρέθηκε ίση με 1,78 βαθμούς Κελσίου, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 0,07 βαθμών Κελσίου του 2014.

 Ο ρυθμός αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη υπολογίζεται ίσος προς 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, από το 1910, ενώ ο ρυθμός αυτός τετραπλασιάζεται στην τιμή των 0,43 βαθμών Κελσίου, αν ο υπολογισμός αρχίσει το 1981.

Η Ευρώπη, το 2018 βίωσε τον μεγαλύτερο σε ένταση και διάρκεια καύσωνα της ιστορίας της, στο διάστημα από 18 έως 22 Απριλίου. Στη Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία, σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα μέγιστα της θερμοκρασίας από τότε που υπάρχουν τα μετεωρολογικά αρχεία κάθε χώρας.

Κατά τον Ιανουάριο του 2018, η Αυστρία δέχτηκε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση από το 1982, ίση με το 170% της κλιματικής τιμής για το μήνα αυτό. Σε διάφορες περιοχές της χώρας επίσης σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης από το 1896.

Τον ίδιο μήνα η Γαλλία επλήγη από καταιγίδες. Σε διάφορες περιοχές το ύψος βροχής ήταν διπλάσιο ή και τριπλάσιο της κλιματικής μέσης τιμής. Η βροχόπτωση στη χώρα ήταν 80% μεγαλύτερη του κλιματικού μέσου όρου και ο συγκεκριμένος Ιανουάριος αυτός με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση από το 1959.


ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ως προς το πώς θα κυλήσει ο καιρός στο εξής ο κ. Αργυρίου σημειώνει ότι την εβδομάδα αυτή οι θερμοκρασίες, στην περιοχή της Πάτρας, θα κυμανθούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, οι απογευματινές καταιγίδες θα συνεχιστούν σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα μέχρι και την Πέμπτη. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως Βορειοδυτικοί, ασθενείς έως την Πέμπτη και μετά μέτριοι έως ισχυροί.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του καλοκαιριού – για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο – η μέση θερμοκρασία αναμένεται να είναι ελάχιστα υψηλότερη από αυτή του μέσου όρου της περιόδου 1993 – 2016, ενώ ο υετός (βροχή) δεν αναμένεται να εμφανίσει διαφορές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις