Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ηλίας Γρηγόρης: Επίκεντρο η αριστερά

Ηλίας Γρηγόρης: Επίκεντρο η αριστερά

Όσα έλεγε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ 11 χρόνια πριν με την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα

 «Επίκεντρο η Αριστερά» τιτλοφορούσε τη συνέντευξη που ειχε δώσει 11 χρόνια πριν ο Ηλίας Γρηγόρης. Ήταν η εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας μόλις είχε αναλάβει τα ηνία του Συνασπισμού.

Η συνέντευξη είχε δοθεί το 2008 στον Θάνο Χριστακόπουλο για την εφημερίδα «Σημερινή»

Δείτε τη:

Τη συνολική αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών, με δεδομένο ότι «ο συναινετικός δικομματισμός έχει φτάσει πλέον στα όριά του, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει σε μια δυσεπίλυτη κρίση», οριοθετεί ως τον πρωταρχικό στόχο του Συνασπισμού, μετά την εκλογή Τσίπρα, το στέλεχος του κόμματος Ηλίας Γρηγόρης.

"Σ": Πώς βλέπετε την καινούργια εποχή που ανοίγει πλέον για το ΣΥΝ, μετά την εκλογή στη θέση του προέδρου του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα;

Η.Γ.: Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια καινούργια ημέρα, στην επιμονή και τη λογική, όμως, της εναλλακτικής και προοδευτικής λύσης της Αριστεράς. Για πρώτη φορά καταθέτουμε αυτή την πρόταση στην ελληνική κοινωνία, όπου πιστεύω, αν και δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις, οφείλουμε να διαμορφώσουμε, σε μια προοπτική χρόνου, τους όρους, έτσι ώστε να γίνει αυτό δυνατό. Είναι προφανές ότι δεν θα πάμε μόνοι μας. Κεντρικός άξονας θα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της κοινωνικής του επιρροής, στο πλαίσιο, όμως, μιας συνολικής ανόδου των κινημάτων και των κοινωνικών ταξικών αγώνων. Δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία και πιστεύω ότι δυνάμεις που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο και διαφοροποιούνται από τα αριστερά, έναντι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν να παίξουν κι αυτές ένα κεντρικό ρόλο.

 

"Σ": Πιστεύετε ότι υπάρχει πλέον μια νέα δυναμική στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Η.Γ.: Είναι προφανές ότι υπάρχει δυναμική. Έχει να κάνει με τη "δημοσκοπική" άνοδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο πυρήνας της ανόδου βρίσκεται στο ότι ο συναινετικός δικομματισμός έχει φτάσει πλέον στα όριά του. Με δεδομένο ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει περάσει σε μια δυσεπίλυτη κρίση, πάρα πολύ δύσκολα πια θα καταφέρει να ξαναγίνει ο κύριος κορμός, που θα διεκδικήσει την εναλλαγή στην εξουσία. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια συνολική αναδιάταξη των συσχετισμών. Σε μια ριζική αλλαγή. Σε μια νέα ιδεολογική τοποθέτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, μια αναδιάταξη, δηλαδή, σε αριστερή βάση. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η κομματική ενίσχυση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά η στροφή της κοινωνίας προς τα αριστερά. Αυτό είναι ένα ζητούμενο, για το οποίο θ' αγωνιστούμε. Αυτός είναι ο δρόμος και το μέλλον θα μας δείξει και τις κυβερνητικές λύσεις.

 

"Σ": Το νέο πρόσωπο στην ηγεσία του ΣΥΝ πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει;

Η.Γ.: Έχω την αίσθηση -γι' αυτό και στήριξα τον Αλέξη Τσίπρα- ότι ο Αλέξης δεν είναι τυχαίος. Δεν έπεσε εξ ουρανού. Δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Είναι ένα παιδί αυθεντικό της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, γνήσιο τέκνο των κοινωνικών κινημάτων και της αριστερής πρότασης στην κοινωνία. Από αυτή την άποψη, δεν έπεσε από τον ουρανό. Από την άλλη μεριά, πίσω από τον Αλέξη υπάρχει μια ολόκληρη πλατφόρμα, που θα του επιτρέψει, με την ανάλογη ηγετική ομάδα, να κάνει τους χειρισμούς που υπηρετούν την κεντρική μας πολιτική πρόταση. Κι αυτή είναι μια εναλλακτική προοδευτική λύση, με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς.

 

"Σ": Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο Αλέκος Αλαβάνος, ήταν πετυχημένος. Εκτιμάτε ότι ήταν ένα ρίσκο ν' αποσυρθεί στην παρούσα φάση;

Η.Γ.: Έχω την αίσθηση ότι η παρουσία του Αλέκου Αλαβάνου αφήνει ήδη εποχή στην πολιτική ιστορία της Αριστεράς. Η συγκεκριμένη κίνησή του, να αποσυρθεί, κινείται στο πλαίσιο των όσων είχε δεσμευθεί, όταν ανέλαβε. Ν' ανοίξει, δηλαδή, ο δρόμος στη νέα γενιά. Αυτό το κάνει με συνέπεια και επιτυχία. Πιστεύω ότι, με την παρουσία του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., παραμένει η ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς, που θα δίνει τη μάχη στη Βουλή με τους προέδρους των άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι στο οπλοστάσιό μας προσθέτουμε ακόμα μια σοβαρή δύναμη, έχοντας τον Αλαβάνο στην κεντρική πολιτική σκηνή και τον Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα, του οποίου η παρουσία θα δώσει ώθηση, να έρθουν σε επαφή με την πολιτική μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, που σήμερα δεν συμμετέχουν. Ο Αλέξης Τσίπρας αυθεντικά μπορεί να εκφράσει αυτό που λέμε σήμερα "γενιά των 700 ευρώ". Θα ήταν ο μοναδικός που μπορεί να το κάνει. Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή στη συγκεκριμένη συγκυρία. Παράλληλα, ενδεχομένως η παρουσία ενός νέου ανθρώπου να παρασύρει και τα υπόλοιπα κόμματα, να κάνουν επιλογές προσώπων που δεν είναι γερασμένα "εν πολλαίς αμαρτίαις".

 

"Σ": Η τάση φαίνεται να είναι τα μεγάλα κόμματα να έχουν απώλειες και τα κόμματα της Αριστεράς να έχουν άνοδο. Το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας απασχολεί το ΣΥΝ στην παρούσα φάση;

Η.Γ.: Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΝ, αυτή τη στιγμή, είναι μια προοδευτική λύση, με επίκεντρο, σε πρώτη φάση, το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την Αριστερά. Από εκεί και πέρα, χωρίς να γινόμαστε προφήτες -θέλουμε να πιστεύουμε ότι προς τα εκεί θα κινηθούμε- η άνοδος των δυνάμεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κυρίως της κοινωνικής του επιρροής,

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις