Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Με τον "Οιδίποδα Τύραννο" - Δ. Λιγνάδη η πρεμιέρα του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος

Με τον "Οιδίποδα Τύραννο" - Δ....

Η κλασικότροπη παράσταση ήταν sold out στην Επίδαυρο και χειροκροτήθηκε θερμά - Η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

Περισσότεροι από 18.500 θεατές, ανάμεσά τους και η νέα Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η νέα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρακολούθησαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου 2019 την παράσταση αρχαίου δράματος «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη που σε λίγες μέρες θα την υποδεχτούμε και στην Πάτρα, στο 38ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ, το οποίο και τελεί υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος με χορηγό την Dur & χορηγό ψηφιοποίησης την εταιρεία PRINT+COPY.

Μάλιστα με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» με τον Δημήτρη Λιγνάδη στον βασικό ρόλο και την Αμαλία Μουτσούση ως Ιοκάστη θα δοθεί και η επίσημη πρεμιέρα του φετινού Φεστιβάλ. Η παράσταση θ’ ανέβει την Κυριακή 28 και την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 στις 21:30, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Με το τελειότερο έργο του Σοφοκλή κάνει την επίσημη πρεμιέρα του το και κατά γενική ομολογία η πλέον υποδειγματική αρχαία τραγωδία ξεκινά με ένα μυστήριο. Η πόλη της Θήβας πλήττεται από λοιμό και ο βασιλιάς Οιδίποδας ζητά να εξακριβώσει τον λόγο. Ο χρησμός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φόνος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξιχνιάσει το αίνιγμα και ξετυλίγει ένα κουβάρι φρικτών αποκαλύψεων.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

Έχω συναντηθεί με τον Οιδίποδα στη σκηνή δύο φορές: την πρώτη, παίζοντας τον επώνυμο ρόλο, στην παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, και τη δεύτερη παίζοντας την Ιοκάστη, τον Τειρεσία και τον Βοσκό, στην παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Υπάρχουν δύο άξονες στο έργο αυτό, το τελειότερο του αρχαίου δράματος, τουλάχιστον απ’ τα σωζόμενα, που δρουν συμπληρωματικά:

Ο ένας είναι η τέλεια πλοκή του: το έργο αυτό είναι το πρώτο στην παγκόσμια δραματουργία θρίλερ με σασπένς (whodunit play τα αποκαλούν οι Αγγλοσάξωνες). Ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων, ο ήρωας, με αριστοτεχνικό τρόπο, φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, όπου διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος. Κι αν συχνά υποτιμούμε τον άξονα αυτόν, γυρεύοντας δίκαια άλλες ποιότητες, δεν μπορώ να μη θυμάμαι το ρίγος που μου προκαλούσε το ομαδικό επιφώνημα του κοινού από το κοίλον στη φράση «Ο Πόλυβος δεν ήτανε πατέρας σου». Ο δεύτερος άξονας, αυτός που κάνει τον Οιδίποδα το πρώτο υπαρξιακό έργο στην παγκόσμια δραματουργία, είναι η ίδια η ερώτηση που τίθεται: «Ποιος είμαι;».

Και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ήρωας για να την απαντήσει: τα εργαλεία που ο άνθρωπος –ειδικά ο Δυτικός– έχει θεοποιήσει: τον ορθό λόγο, τη σκέψη, τη λογική. Είναι τα μόνα που έχουμε, έχουν εκτοξεύσει το είδος μας, όμως δεν αρκούν. Γιατί αν αποφασίσεις να θέσεις τη συγκεκριμένη ερώτηση, οφείλεις να είσαι έτοιμος και για την απάντηση. Και η αλήθεια, όπως λέει ο ποιητής, «μόνον έναντι θανάτου δίδεται».

Ο Οιδίποδας είναι ο πρώτος Άνθρωπος της δραματουργίας μας, ο Αδάμ της. Και η μοίρα του μας κάνει ταπεινούς.

Μετάφραση : Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σκηνογραφία-Κοστούμια : Πάρις Μέξης

Μουσική : Μίνως Μάτσας

Κίνηση : Κική Μπάκα

Φωτισμοί : Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθοί σκηνοθέτη : Δήμητρα Δερμιτζάκη, Έλενα Σκουλά

Βοηθός Mουσικού Συνθέτη : Δήμητρα Αγραφιώτη

Φωτογραφίες Παράστασης : Πάτροκλος Σκαφίδας

Παραγωγή : Αθηναϊκά Θέατρα.

Πρωταγωνιστούν:

Δημήτρης Λιγνάδης : Οιδίποδας

Αμαλία Μουτούση : Ιοκάστη

Νίκος Χατζόπουλος : Κρέων

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης : Τειρεσίας

Γιώργος Ζιόβας : Άγγελος

Γιώργος Ψυχογιός : Θεράπων

Νικόλας Χανακούλας : Εξάγγελος

Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας

Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου,

Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς.

*Ο Δημήτρης Γεωργαλάς είναι από την Πάτρα και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου με μία αξιόλογη πορεία πλέον των 25 ετών στο θέατρο, την τηλεόραση και το σινεμά.

Τιμές εισιτηρίων:

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ  EARLY BIRDS ΤΑ ΠΡΩΤΑ 200 15€

Γενική είσοδος 20€

Παιδιά, Μαθητικό, Φοιτητικό,  Πολύτεκνοι, Άνεργοι, ΑΜΕΑ €15.

Εισιτήρια προπωλούνται:

-              Στο Ρωμαϊκό Ωδείο την ημέρα της εκδήλωσης, 2610223587 ώρες 18:30-22:00μμ,  6977347098

-              Στο κατάστημα ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Αγίου Νικολάου 32, 2610 277396

-              Στο κατάστημα DISCOVER BOOKSTORE Βούρβαχη 3, 2610 624916

-              https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeia/oidipous-tyrannos/

-              Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6977347098.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Η Καθημερινή» & ο δημοσιογράφος Απόστολος Λακασάς, “στόχευση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ήταν να αποδώσει την τραγωδία σεβόμενος το κλασικό έργο, με βάσεις στην παράδοση. Για τον «Οιδίποδα Τύραννο» είχε επιλέξει δύο σημαντικούς ηθοποιούς της χώρας, με μακρά ενασχόληση στο αρχαίο δράμα: τον Δημήτρη Λιγνάδη στον ομώνυμο ρόλο και την Αμαλία Μουτούση ως Ιοκάστη. Ενδιαφέρον έχει και η σύμπλευση για πρώτη φορά των δύο πρωταγωνιστών, με δεδομένο ότι προέρχονται από διαφορετικές ερμηνευτικές σχολές, του Εθνικού ο Δ. Λιγνάδης, του Θεάτρου Τέχνης η Α. Μουτούση”.

Ακόμα όπως έγραψε η «Καθημερινή», στην έγκυρη απόδοση της τραγωδίας συνέβαλε η λιτή εικόνα της (το σκηνικό του Πάρι Μέξη) και οι ηθοποιοί με τις ερμηνείες τους. Πλην του πρωταγωνιστικού διδύμου, ξεχώρισαν ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), ο Γιώργος Ζιόβας (βοσκός), ο Γιώργος Ψυχογιός (θεράποντας) και ο Νικόλας Χανακούλας (εξάγγελος) και ο καλοδουλεμένος χορός. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ήταν συνεπής σε αυτό που είπε, πέτυχε σε γενικές γραμμές τους στόχους του και κέρδισε το ζωηρό χειροκρότημα.

*Την παράσταση αναμένει τώρα με ενδιαφέρον το Πατρινό θεατρόφιλο κοινό. Ήδη διαφημιστικά banner της παράστασης έχουν μπει σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. είναι από την ανάρτηση του σάιτ της

Η φωτ. είναι από την ανάρτηση του σάιτ της

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture