Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα Καλάβρυτα έχουν αποκτήσει ένα Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο που αξίζει την προσοχή

Τα Καλάβρυτα έχουν αποκτήσει ένα Λαογραφ...

Η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη στους νομάδες κτηνοτρόφους του Χελμού & της ευρύτερης περιοχής

Οι επισκέπτες της γραφικής πόλης των Καλαβρύτων στις πλαγιές του Χελμού έχουν εδώ και 1 και πλέον χρόνο τη χαρά να μπορούν να δουν κι ένα Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο που έχει στηθεί με πολύ μεράκι και αγάπη από έναν εκπαιδευτικό με στόχο να προβάλλει το λαϊκό πολιτισμό και την πλούσια πραγματικά παράδοση της ορεινής περιοχής ενός από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας, του Χελμού και των επαρχίας Καλαβρύτων.

Στην βιτρίνα του Μουσείου που στεγάζεται σ’ ένα ισόγειο κτίριο στον πεζόδρομο των Καλαβρύτων, ανάμεσα στα μαγαζιά που πουλούν τσάι, ρίγανη, ζυμαρικά, πετροκέρασο & ροδοζάχαρη, λίγο πριν φτάσουμε στο πάνω μέρος όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο Χελμός, φιγουράρει μία εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία των αρχών του 20ου αιώνα που δείχνει την οικογένεια του Γιάννη Τακουμάκη με παραδοσιακές ενδυμασίες στον Ξερόκαμπο του Χελμού.

Η πρώτη έκθεση του Μουσείου είναι αφιερωμένη στους νομάδες κτηνοτρόφους Καρακατσάνηδες ή Σαρακατσάνους.

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο των Καλαβρύτων είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και «ψυχή» του Μουσείου και ξεναγός στους επισκέπτες είναι ο Λεωνίδας Πετρόπουλος που έχει γράψει και βιβλία για τους θρυλικούς Μοραίτες Σκηνίτες κτηνοτρόφους της περιοχής.

Είναι γεγονός πως τα παλιότερα χρόνια πριν αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το χιλιοτραγουδισμένο βουνό του Χελμού «βούιζε» από την άνοιξη (Μάιο έως και του Αγ. Φιλίππου, 14 Νοεμβρίου που έπιαναν πια τα χιόνια) από τους κτηνοτρόφους και τα μεγάλα κοπάδια τους από αιγοπρόβατα που τα βοσκούσαν στην Λουκά, στον Ξερόκαμπο και στα άλλα ειδυλλιακά, ελατοσκέπαστα μέρη του Χελμού με τα δροσερά νερά και το πανέμορφο τοπίο που θυμίζει Ελβετία.

Οι εντυπώσεις των επισκεπτών όπως καταγράφονται και στη σελίδα του Μουσείου στο facebook είναι οι καλύτερες και όλοι μιλούν για ένα χώρο με πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, παραδοσιακές ενδυμασίες, αντικείμενα, φωτογραφίες, αφίσες κ.α.

Σε περίοπτη θέση φυσικά και ο Τάσος με την Γκόλφω, ο τραγικός έρωτας των οποίων σύμφωνα με την παράδοση πως διαδραματίστηκε στα βοσκοτόπια που βρίσκονται στις πλαγιές κάτω από τα ύδατα της Στυγός, στον Χελμό (Αροάνια όρη). Ένας μύθος που ενέπνευσε καλλιτεχνικά όλο τον κόσμο και ήταν & η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε το μακρινό 1914, τραγουδήθηκε, χορεύτηκε, κεντήθηκε, υφάνθηκε και ζωγραφίστηκε, όπως αναφέρεται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook. Το ειδύλλιο του Τάσου και της Γκόλφως αφορούσε δύο νέα, φτωχά βλαχόπουλα και μάλιστα από την γενιά των σκηνιτών Βλάχων που στην Πελοπόννησο είναι γνωστοί ως Καραγκούνηδες ή Καρακατσάνηδες ενώ στην Βόρεια Ελλάδα ως Σαρακατσάνοι. Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο των Καλαβρύτων υπάρχει ειδικό αφιέρωμα σε αυτόν τον υπέροχο, αναλλοίωτο μύθο.

Τέλος να αναφέρουμε πως μεταξύ των επώνυμων επισκεπτών του Μουσείου ήταν και ο ερμηνευτής Πέτρος Γαιτάνος.

Η είσοδος στο μουσείο είναι μόλις 2 ευρώ.

Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις