Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καθηγητές από την Πάτρα μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Σκύρο

Καθηγητές από την Πάτρα μετρούν την ατμο...

Τοποθέτησαν σταθμό στο λιμάνι της Λιναριάς

Με τη συνεργασία του τμήματος Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, εγκαταστάθηκε στο Λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου, σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Laboratory of Atmospheric Physics – University of Patras Ανδρέας Καζαντζίδης επισκέφθηκε τη Σκύρο την 20/8/2019, παραμετροποίησε και εγκατέστησε τον σταθμό μετά από τεχνική προεργασία που είχε προηγηθεί.

Οι πρώτες μετρήσεις ποιότητας αέρα στη Σκύρο με τη φιλοξενία του #skyrosport και του #skyrosproject είναι γεγονός.

Ο σταθμός ήδη συμμετέχει αποστέλλοντας τα δεδομένα του στο κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των ρύπων της ατμόσφαιρας και σύντομα οι μετρήσεις του θα προβάλλονται από το website του Λιμενικού ταμείου Σκύρου www.linariaport.gr.

Η έναρξη της συνεργασίας του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του #skyrosproject με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ξεκίνησε την 14 Δεκεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια του συνεδρίου European Policies to Support European Islands as Sustainable Tourist Destinations, στο οποίο συμμετείχαν το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου με τον πρόεδρο του Kyriakos Antonopoulos την συνιδρύτρια του #Skyrosproject καθηγήτρια Περιβάλλοντος – Δημόσιας και κοινοτικής υγείας και κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κα Constantina Skanavis συνοδευόμενη από ομάδα φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Λιμάνι της Σκύρου ανελλιπώς από το 2015.

Στις Βρυξέλλες έγινε η πρώτη επαφή με τον επί κεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας κο Αθανάσιο Αργυρίου, εκ των βασικών ομιλητών του συνεδρίου και συμφωνήθηκε η συνεργασία του #skyrosproject και του κρατικού Λιμενικού ταμείου Σκύρου. Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή κο Αργυρίου και τον αν. καθηγητή κο Andreas Kazantzidis το έμπρακτο ενδιαφέρον  για τη Σκύρο και τη νέα επιστημονική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Το λιμάνι της Σκύρου και το #skyrosporject έχουν ήδη δώδεκα Πανεπιστημιακές συνεργασίες, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στο λιμάνι της Λιναριάς της Σκύρου από το 2015 υλοποιούνται δράσεις του #skyrosproject. Το πρόγραμμα ιδρύθηκε το 2015 ως «παιδί» της συνεργασίας του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του εργαστηρίου περιβαλλοντικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αιγαίου και της τότε επί κεφαλής του καθηγήτριας περιβαλλοντος κας Κωνσταντίνας Σκαναβή.

Η συνεργασία αυτή μετεξελίχθηκε σε μια καινοτόμο μεγάλης εμβέλειας με την συμμετοχή και συνεργασία όλο και περισσότερων πανεπιστημίων, συμμετοχές σε Εθνικά και Διεθνή συνέδρια, ετήσια πρακτική άσκηση φοιτητών στο Λιμάνι, περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παιδιά, προσκεκλημένες περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις σε διάφορες περιοχές της Χώρας, συμμετοχή σε εγχώριους & διεθνείς διαγωνισμούς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προσκλήσεις από πανεπιστήμια της Ευρώπης της Αμερικής και της Ιαπωνίας και αντίστοιχες μεταβάσεις της ομάδας «ΣΚΥΡΟΣ» για την παρουσίαση των δράσεων του προγράμματος και την διεύρυνση των συνεργασιών.

Μία εκ των καινοτόμων δράσεων του προγράμματος αποτελεί και η μοναδική θεσμοθετημένη στη  Χώρα Ακαδημία περιβαλλοντικών εκπαιδευτών στην οποία διδάσκουν καθηγητές πανεπιστημίων και εξειδικευμένοι επιστήμονες και η οποία διενεργείται στο λιμάνι της Λιναριάς ετησίως από το 2016.

Το κρατικό λιμάνι της Σκύρου έχει λάβει δεκάδες Εθνικές και Διεθνείς βραβεύσεις, διαθέτει το μοναδικό στη Χώρα τουριστικό Δημόσιο τουριστικό καταφύγιο με Γαλάζια Σημαία, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου των 116 Ευρωπαικών οικολογικών λιμανιών  ECO PORTS  https://www.ecoports.com/και του διεθνούς δικτύου βραβευμένων Ευρωπαϊκών Μαρίνων, TransEuropeMarinas.

Οι επιδόσεις του Λιμένα και του προγράμματος «Σκύρος» χαρακτηρίζονται από καινοτομίες και πρωτοπόρες  εφαρμογές θέτοντας νέα στάνταρντ στην λιμενική διαχείριση συνδυαζόμενες με περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αρωγή της πανεπιστημιακής γνώσης και του ανθρώπινου πανεπιστημιακού δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες της λιμενικής λειτουργίας.

Οι παρεχόμενες λιμενικές υπηρεσίες θεωρούνται υψηλού επιπέδου ενώ η αύξηση στην προσέλευση τουριστικών σκαφών στον Λιμένα για το πρώτο 7μηνο του 2019 ανήλθε στο 38% συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των αυξήσεων των προηγουμένων ετών.

 Την περίοδο αυτή διενεργείται στο Λιμάνι της Σκύρου από φοιτητές μέλη του #skyrosproject, το 3ο παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού αφού είχαν προηγηθεί αυτά του 2017 και 2018 τα οποία παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο innovation Arabia στο DUBAI και βραβεύθηκαν στα βραβεία τουρισμού 2017 και 2018 ως τα πρώτα τουριστικά παρατηρητήρια για τον θαλάσσιο τουρισμό που έγιναν στην Χώρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις