Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μετά τις βάσεις και τη σχολή, το σπίτι- Τα ενοίκια σε Πάτρα και αλλού

Μετά τις βάσεις και τη σχολή, το σπίτι- ...

Οι τιμές των ενοικίων στις πόλεις με πανεπιστήμια

Στην Αθήνα οι τιμές ενοικίασης που θα κληθούν να καταβάλουν οι φοιτητές που θα εγγραφούν στο νέο ακαδημαϊκό έτος στις πανεπιστημιακές σχολές της πρωτεύουσας είναι αυξημένες, καθώς η στροφή όλο και περισσότερων νοικοκυριών στην επιλογή της ενοικίασης, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, έχει εκτινάξει τις τιμές έως και 34,6% σε σχέση με πριν από μόλις ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη διαδικτυακή πύλη αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης εντοπίζονται στις περιοχές που ανέκαθεν συγκέντρωναν υψηλή ζήτηση από φοιτητές, όπως ο Βύρωνας, το Αιγάλεω, η Καισαριανή, τα Ιλίσια, του Ζωγράφου, το Παγκράτι και η Κυψέλη. Στον Βύρωνα, οι τιμές φέτος ανέρχονται σε περίπου 400 ευρώ για ένα δυάρι διαμέρισμα, αυξημένες κατά 34,5% σε σχέση με το 2018. Αντίστοιχα, στο Αιγάλεω οι τιμές διαμορφώνονται σε περίπου 345 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 31,3% σε ετήσια βάση. Σημαντική άνοδο κατά 20,7% καταγράφουν και τα διαμερίσματα πέριξ των λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα ένα δυάρι διαμέρισμα να στοιχίζει πλέον περί τα 375 ευρώ.

Στον αντίποδα, σε περιοχές που αποτελούν «hotspot» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και όπου οι τιμές ενοικίασης εκτινάχθηκαν την τελευταία τριετία, πλέον, φαίνεται να καταγράφονται οι πρώτες τάσεις διόρθωσης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Κουκάκι, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για ένα δυάρι διαμέρισμα ανέρχεται πλέον σε 525 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό μεν, πλην όμως μειωμένο κατά 10,5% σε σχέση με το 2018. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, ο υψηλός ανταγωνισμός στην περιοχή έχει οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες, κυρίως τους ιδιώτες και όχι τους επαγγελματίες, στην αναθεώρηση των απαιτήσεών τους, είτε εκμισθώνουν το διαμέρισμά τους στην Airbnb και σε άλλες συναφείς πλατφόρμες είτε απευθείας σε ιδιώτες μέσω συμβατικής μίσθωσης. Αλλωστε, η μέση τιμή των 11,45 ευρώ/τ.μ. παραμένει η υψηλότερη που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή διαχρονικά.

Πόσο

 Το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες δε, αναμένεται να αυξηθεί, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Κέντρο, Αγία Σοφία, Στάδιο Παναχαϊκής, γκαρσονιέρες και δυάρια  είναι στις πρώτες προτιμήσεις των ενοικιαστών φοιτητών ενώ δεν λείπει πια και το νέο είδος των φοιτητικών κατοικιών στα πρότυπα χωρών του εξωτερικού όπου είναι επιπλωμένες και ολοκληρωμένα εξοπλισμένες και στο μίσθωμα εντάσσονται και όλα τα έξοδα για νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση, ίντερνετ.

Τα τελευταία χρόνια η κρίση μετέβαλε τη ζήτηση σπιτιών για σπουδές και στην Πάτρα μια και πολλοί γονείς δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μακριά από την πόλη διαμονής του. Ωστόσο η Πάτρα παραμένει μια φοιτητούπολη. Όπως αναφέρει στο thebest.gr η Ιωάννα Κοπανιτσάνου, εκτιμήτρια και σύμβουλος ακινήτων το ψάξιμο από τους πολύ σίγουρους αλλά και οριακά σίγουρους για την εισαγωγή τους σε σχολές της Πάτρας έχει ξεκινήσει και κάποιοι μάλιστα έχουν κλείσει και τα πρώτα σπίτια στο πλαίσιο της κατοχύρωσης της στέγης που είναι κατάλληλη για τις δικές τους ανάγκες.

Διαθεσιμότητα σπιιτών υπάρχει, μας αναφέρει, ωστόσο είναι λίγα τα νέα κτίρια, ευτυχώς όμως πολλοί  ιδιοκτήτες ακινήτων  έχουν προχωρήσει σε ανακαίνιση.

Ενδεικτικά οι τιμές για μια γκαρσονιέρα κυμαίνονται από 200 ευρώ και φτάνουν τα 300 με 320 ανάλογα με το αν είναι ανακαινισμένη, καινούργια, επιπλωμένη.

 Το ενοίκιο για τα δυάρια κυμαίνεται από 250 περίπου ευρώ αν είναι παλιά και φτάνουν και τα 380 ή 400 αν είναι επιπλωμένα ή κεντρικά.

Όπως προσθέτει η κ. Κοπανιτσάνου μιλώντας στο thebest.gr  οι περισσότεροι προτιμούν το κέντρο της πόλης και το τμήμα μέχρι και το στάδιο της Παναχαϊκής με την περιοχή της Αγίας Σοφίας να έχει μεγάλη ζήτηση. Μικρότερη η ζήτηση στην περιοχή των ΤΕΙ.

Η επιλογή των σπιτιών γίνεται με κριτήριο την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, (λεωφορεία και προαστιακός) από και προς τη σχολή αλλά και από και προς το κέντρο της πόλης.

 

 
 

Η φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και αλλού

Αυξημένες από 4% έως και 32% είναι οι ζητούμενες τιμές για ενοίκια σε περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα στη Σταυρούπολη τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί φέτος κατά 32,3%, ενώ κοντά στο 18% αυξήθηκαν τα ενοίκια στον Εύοσμο και περί το 15% στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Το μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από 280 ευρώ (στη Σταυρούπολη) και φτάνει τα 450 ευρώ στο κέντρο της πόλης.

μεγάλες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες καταγράφονται σε άλλες πόλεις της περιφέρειας όπως τα Τρίκαλα (18,2%), η Ρόδος (18,7%) κ.α. Στο Ηράκλειο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ σε Ξάνθη και Κομοτηνή οι αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες και κινούνται κάτω του 6%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις