Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Ταξιδεύοντας με την ιστορία του κρασιού στην Πελοπόννησο - H Ελληνική Τοσκάνη

Ταξιδεύοντας με την ιστορία του κρασιού ...

Της Ανδριάνας Φοή

Εξερευνώντας μια μεγάλη περιοχή στην Ανατολική Πελοπόννησο που περικλείει και την αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, νοιώθεις ότι είσαι και δεν είσαι στην Ελλάδα. Η Νεμέα γιορτάζει από 30/9-1/10 τις Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας. Ας κάνουμε λοιπόν μια περιήγηση  στην Ελληνική  «Τοσκάνη».

Σαν φθάνεις ψηλά στο Κούτσι από την πλευρά του Κορινθιακού, μέσα από το φιδίσιο δρόμο της Στιμάγκας στέκεσαι ταξιδευτής, από την μία να σε χαϊδεύει το αεράκι του Κορινθιακού και από την άλλη να σε καλεί το οροπέδιο της Νεμέας με τα χωριουδάκια του στεφανωμένο από λόφους γεμάτους κυπαρίσσια, ελιές και αμπέλια.

 Δύο θάλασσες αγναντεύεις να κυματίζουν, την  βαθιά μπλε του Κορινθιακού και την λαμπερή πράσινη των αμπελιών της Νεμέας.

Και αν κατηφορίσεις μέχρι το αρχαιολογικό της μουσείο, θα δεις την ιστορία του κρασιού της Ελλάδος να απλώνεται μπροστά σου, καθώς ο αρχαίος Φλιάσιος οίνος- το σημερινό Αγιωργίτικο, ή Μαυρούδι Νεμέας - ήταν που γέμιζε τους αναρίθμητους πίθους και τις οινοχόες.

Ο μύθος λέει ότι το αίμα του Λέοντα της Νεμέας που νίκησε ο Ηρακλής είχε το ίδιο χρώμα με το κρασί που έπινε ο Αγαμέμνονας. Βαθύ κόκκινο, πορφυρό, αντάξιο του οίκου των Ατρειδών.

Ήδη από το 1869, το κρασί της Νεμέας ταξίδευε στην Αμερική, στην Γερμανία και στην Αγγλία από τους αδερφούς Τρίπου.

Αγιωργίτικο, η πρώτη σε φύτευση ερυθρή ελληνική ποικιλία,  γεμίζει τα ποτήρια μας με κρασιά ξηρά, φρέσκα σχεδόν nouveau, παλαιωμένα, ταννικά ή ροζέ με άπειρες  τριανταφυλλένιες αποχρώσεις, έως και γλυκά κρασιά λικέρ μπορεί να μας προσφέρει.

Για να νοιώσεις την αύρα του τόπου επισκέψου τα ημιορεινά χωριουδάκια του, όπως τον Ασπρόκαμπο, το Ψάρι, το Γυμνό, αλλά στάσου και στο Πετρί να δεις το στεφάνι των βουνών ένα γύρω προστατευτικά  να τον περιβάλλει ή  κάθισε στις όχθες του ποταμού Ασωπού.

Η ευρύτερη περιοχή με την γειτόνισσα Μαντινεία θα σου προσφέρει δίπλα στα 34 ΠΟΠ οινοποιεία της, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, στο Μουσείο Περιβάλλοντος στην Στυμφαλία και στο μαγευτικό σπήλαιο της Κάψιας.

Ούτε μία, ούτε δύο μέρες δεν φθάνουν για να “πιείς “ αυτήν την γνωστή - άγνωστη περιοχή της Ελλάδας.

Σαν την δοκιμάσετε θα την βάλετε στην κάβα της καρδιάς σας.

 

* Η Ανδριάνα Φοή είναι Managing director of The Wine Connoisseurs

https://www.thewineconnoisseurs.com.gr/

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life