Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

STEM: Μια νέα τάση ή η εκπαίδευση του μέλλοντος;

STEM: Μια νέα τάση ή η εκπαίδευση του μέλλοντος;

Η εδραίωση της ρομποτικής στην Εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της καθημερινότητας μας, είτε στον επαγγελματικό μας χώρο είτε στον προσωπικό μας. Κάνοντας μία αναδρομή πίσω στο χρόνο μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι όλα αυτά εδραιώθηκαν σε μόλις μια δεκαετία. Είναι λοιπόν εύκολο να φανταστούμε τι μπορεί να δούμε στα επόμενα 10 με 20 χρόνια;

Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που διατυπώθηκε η ανάγκη μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας, που θα βοηθά τα παιδιά μας να αναπτύξουν δεξιότητες και γνώσεις κατάλληλες για το μέλλον που έρχεται. Μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα οδηγεί τους μαθητές στην πραγματική κατανόηση και κατάκτηση του εκάστοτε γνωστικού αντικειμένου μέσα από την επίλυση προβλημάτων, της αλγοριθμικής και ευρηματικής σκέψης, της συνεργασίας. Πλέον αυτών, μετέπειτα έρευνες απέδειξαν ότι τα παιδιά που ακολουθούν τέτοιου είδους εκπαιδευτικές μεθόδους, αναπτύσσουν και βελτιώνουν έμμεσα 24 ακόμη δεξιότητες όπως η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη, η οπτική τους αντίληψη, η αυτοεκτίμηση τους και πολλές άλλες.

Συνδυάζοντας λοιπόν τα παραπάνω, ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γινόταν εφικτό εμφανίστηκε. Ήδη από τη δεκαετία του 90, στις δυτικές χώρες και ιδίως στην Αμερική,  σχεδιάζονται και υλοποιούνται δραστηριότητες όπου οι μικροί μας φίλοι μπορούν, χρησιμοποιώντας για αυτούς γνώριμα υλικά, να «κατασκευάσουν» λύσεις συνδυάζοντας και αποκτώντας γνώσεις μέσα από τα πεδία της φυσικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της μηχανικής και ενίοτε των τεχνών. Εκεί πρωτοεμφανίζεται το 2001 και ο όρος «STEM» (Science Technology Engineering Mathematics) από τη βιολόγο Judith A. Ramaley, η οποία ως Διευθύντρια του Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών των ΗΠΑ, ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε και η πλέον γνωστή σε όλους μας εκπαιδευτική ρομποτική, η οποία αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό μέρος από το οικοσύστημα του STEM, μια φυσική συνέχεια στην πορεία γνώσης της διαδικασίας αυτής.

Με το STEM επιχειρείται ο μετασχηματισμός από το επίπεδο της παραδοσιακής δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας στην επίλυση προβλήματος μέσω της διερευνητικής μάθησης, εμπλέκοντας  δημιουργικά τους μαθητές στην ανακάλυψη της λύσης!

Ένα έθνος με βαθιές γνώσεις όχι μόνο διαβάζει, αλλά υπολογίζει, εξετάζει και καινοτομεί.  Σε όλο τον κόσμο οι υπεύθυνοι για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής παραδέχονται ότι οι χώρες τους έχουν μείνει πίσω στον τομέα των μαθηματικών και της επιστήμης. Αξίζει να αναλογιστούμε ότι το σύνολο σχεδόν από τα 30 αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέσα στην επόμενη δεκαετία θα απαιτήσουν τουλάχιστον κάποιο υπόβαθρο σε γνώσεις τεχνολογίας, μηχανικής, και μαθηματικών. Για το λόγο αυτό, οι χώρες που θέλουν να αναπτύξουν τη βιομηχανία τους προσπαθούν να εντάξουν το STEM στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια) και στα παιδαγωγικά της τριτοβάθμιας.

Η απάντηση στο ερώτημα λοιπόν είναι προφανής. Το STEM αποτελεί με βεβαιότητα την εκπαίδευση του μέλλοντος!

Ο STEM Education με μια πολυετή εμπειρία και με ομάδα ειδικών πληθώρας ειδικοτήτων όπως πληροφορικούς, μαθηματικούς, φυσικούς, παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα σπουδών για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκαέξι διαφορετικά προγράμματα σπουδών, το καθένα για συγκεκριμένη ηλικία (από 4 ετών), έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την ανάπτυξη όλων αυτών των δεξιοτήτων. Στον STEM Education διατίθεται επαρκής και κυρίως κατάλληλος εξοπλισμός, διαφορετικός για κάθε πρόγραμμα, ώστε το «ταξίδι στη γνώση» να είναι μια κατάλληλη, ασφαλής και συναρπαστική εμπειρία!

Περισσότερες πληροφορίες για τον STEM Education και τα προγράμματα σπουδών μπορείτε να βρείτε στο https://stem.edu.gr ή ακόμη καλύτερα να κάνετε μια μικρή επίσκεψη στο κέντρο STEM της Πάτρας.

Μαιζώνος 198, Πάτρα

Τηλ. 2610 318914

Email. [email protected]

Web. https://stem.edu.gr

Fb. https://www.facebook.com/STEMPatras

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being