Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή στην Πάτρα στις 27 Σεπτεμβρίου

Κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή στ...

Στην πλατεία Γεωργίου Α'

Το δικό της μήνυμα για την ανάγκη άμεσης λήψης ουσιαστικών μέτρων που θα περιορίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα δωσει η Πάτρα με την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί από συλλογικότητες και πολίτες την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Γεωργίου.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κοινο_τοπιας:

Παρά το γεγονός ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, θεωρούνται από ορισμένους ως «φυσιολογικά» συμβάντα κλιματικών αλλαγών που πάντα συνέβαιναν στον πλανήτη, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα.

Συγχέουν σκοπίμως τις φυσικές κλιματικές αλλαγές που υπήρξαν στη Γη κατά το παρελθόν με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς εκατομμυρίων χρόνων, με την κλιματική κρίση που εξελίσσεται ραγδαία από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης εδώ και 150 χρόνια.

Είναι όμως τα πράγματα τόσο σοβαρά όσο παρουσιάζονται;

* Η υπερθέρμανση του πλανήτη, κυρίαρχη αιτία της κλιματικής κρίσης είναι σήμερα ΓΕΓΟΝΟΣ με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο να αγγίζει τον +1°C.

Ο αγώνας που γίνεται διεθνώς είναι να συγκρατηθεί μέχρι το 2050 στο +1,5 °C. Να αναφέρουμε απλά, ότι ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των πυρκαγιών για τη Μεσόγειο κατά 40%!

* Μερικές μόνο επιπτώσεις που θα υπάρχουν σύμφωνα με τα πορίσματα της Διακυβερνητικής για το Κλίμα, σε περίπτωση αύξησης +2%:

- 170% αύξηση του κινδύνου πλημμυρών

- 410 εκατομ. άνθρωποι (επί πλέον) με έλλειψη νερού (μέχρι το 2100)

- 50 εκατομ. άνθρωποι θα επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που μπορεί να φτάσει κατά τόπους τα 50cm (μέχρι το 2100)

Πoια είναι τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται;

- Δραστική μείωση των εκπομπών του άνθρακα που είναι ο κυρίαρχος παράγων για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο ΟΗΕ προτείνει 55-60% μείωση εκπομπών διοξείδιο του άνθρακα έως το 2030 και μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών μέχρι το 2040-2050

- Σταμάτημα της (εγκληματικής) αποψίλωσης δασικών εκτάσεων και υποβάθμισης των εδαφών, παράλληλα με την υλοποίηση αναδασώσεων ευρείας κλίμακας για να λειτουργήσουν ως φυσικά φίλτρα των αέριων ρύπων

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε εδώ και τη δική μας συνευθύνη με την ανάγκη αλλαγής του καταναλωτικού μας μοντέλου. Η επιλογή των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας, η μείωση και επανάχρηση συσκευασιών, η ενεργή συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης- κομποστοποίησης, η αποφυγή χρήσης υλικών μιας χρήσης  -ιδιαίτερα των πλαστικών- είναι πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών C.

Σημαντική συμμετοχή στο πρόβλημα έχει και το διατροφικό μας μοντέλο, όπου το 1/3 των παραγόμενων τροφών δεν καταναλώνονται, με τη ζωική παραγωγή να αυξάνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ποιες είναι οι πολιτικές που υλοποιούνται σήμερα;

Παρά τη θετική πρωτοβουλία πολλών κρατών να εφαρμόσουν προγράμματα μείωσης των εκπομπών άνθρακα με ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε επίπεδο διεθνών Οργανισμών υπάρχει μια διστακτικότητα για υλοποίηση ΑΜΕΣΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ –καθόλου τυχαία- αφού τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα που βολεύονται με την υφιστάμενη κατάσταση, επηρεάζουν κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Γι αυτό το λόγο κινητοποιούνται τα κινήματα πολιτών σε όλο τον πλανήτη στο διάστημα 20-27 Σεπτέμβρη, με αφορμή και τη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για το Κλίμα στις 23/9!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις