Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χιλιάδες τουρίστες "όμηροι" από την πτώχευση της Thomas Cook και στο Ιόνιο

Χιλιάδες τουρίστες "όμηροι" απ...

Σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη και αλλού

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τουρίστες που εγκλωβίστηκαν και στην Ελλάδα μετά την χρεοκοπία της Thomas Cook, της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρίας που εδώ και λίγες ώρες κατέρρευσε επισήμως.  

Η κυβέρνηση της χώρας ξεκινά τώρα τη μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού, σε περίοδο ειρήνης, στη Βρετανική ιστορία.

Μέρος της επιχείρησης περιλαμβάνει και την Ελλάδα καθώς εκτιμάται πως τώρα είναι στη χώρα μας 50.000 πελάτες της Thomas Cook.  

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, τουρίστες που εγκλωβίστηκαν βρίσκονται στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στην Κω και στην Κρήτη.

Ο υπουργός ανέφερε πως ήδη από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ο σχεδιασμός για το πώς θα επιστρέψουν οι τουρίστες που είναι στη χώρα μας.

Στην Κρήτη, εκτιμάται πως κατά προσέγγιση είναι 20.000 τουρίστες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα.

 Οι τουρίστες αυτοί έχουν πληρώσει τα εισιτήρια της επιστροφής στην Thomas Cook, αλλά πρακτικά μετά τη χρεοκοπία δεν υπάρχει εταιρεία να τους επιστρέψει. Ζήτημα προκύπτει επίσης και με την αμοιβή των ξενοδοχείων.

Πτήσεις της Thomas Cook ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη το πρωί, αλλά πλέον γίνεται προσπάθεια να αναλάβουν την μετακίνηση άλλες εταιρίες.

Το πρώτο κύμα επαναπατρισμού τουριστών που είναι στην Ελλάδα ξεκινά αύριο και περιλαμβάνει 22.000 τουρίστες, είπε ο Χάρης Θεοχάρης.  

Mεγάλη είναι η αγωνία στην Κρήτη καθώς όχι μόνο τίθεται θέμα επιστροφής για χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στο νησί αλλά υπάρχει προβληματισμός και για επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να φτάσουν το επόμενο διάστημα μέσω κρατήσεων.

Τα πρώτα αεροπλάνα για τον επαναπατρισμό των περίπου 20.000 τουριστών που είναι τώρα στο νησί, θα φτάσουν την Τρίτη, αλλά ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να μετακινηθούν όλοι άμεσα καθώς υπάρχει το ζήτημα κίνησης αεροσκαφών στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το 80% των ξενοδοχείων συνεργάζονται με την εταιρεία ενώ ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως η οικονομική ζημιά είναι αναπόφευκτη και για τον κλάδο στην Ελλάδα.    

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πριν γίνει γνωστή η είδηση της χρεοκοπίας της εταιρείας.    

Σε δηλώσεις του χτες, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης είπε: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας ότι δεν θα επέλθει τα απευκταίο». 

 Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετακίνησης επισκεπτών που βρίσκονται στο νησί, δήλωσε χτες: «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».  

Κέρκυρα: Στον «αέρα» πάνω από 3.000 τουρίστες

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση, τα ξημερώματα, του Thomas Cook, ενός εκ των ισχυρότερων βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων στην Ευρώπη.

Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.

«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του "ναυαγίου" της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.

Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.

«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους.

«Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία "κοσμογονία" στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις