Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Liofyllo: Πέντε γυναίκες, φύλλα ελιάς, τέχνη και καινοτομία

Liofyllo: Πέντε γυναίκες, φύλλα ελιάς, τ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δημιουργούν από πάνελ μέχρι διακοσμητικά

Πέντε γυναίκες με διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό και εκπαίδευση, σε ένα περιβάλλον που σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο διαρκώς μεταβάλλεται, κλείνοντας πολλούς από τους παλιούς «κύκλους» και δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία με «όπλο» την ευρηματικότητα να ανοίξει κάποιος τον δικό του δρόμο. Κάπως έτσι η Πάτρινή Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, μαζί με τις επίσης Πατρινές  Χαρά Λουτσία Σεραφειμίδη, Αγγελική Λαμπροπούλου, Αθανασία Λαμπροπούλου και την "πολιτογραφημένη" Πατρινή Πολυξένη Δημόκα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και το 2018 δημιούργησαν τη Liofyllo. Με βάση το τρίπτυχο «πράσινη», γυναικεία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, επέλεξαν το φύλλο ελιάς, το οποίο αξιοποιούν, δημιουργώντας πάνελ για τη δημιουργία premium συσκευασίας αλλά και ξεχωριστών διακοσμητικών ειδών.

Η Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου μας παρουσιάζει την ομάδα και τους στόχους της. Η ίδια ήταν άνεργη τα τελευταία 5 χρόνια. Έχει εμπειρία στην διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, πωλήσεις και marketing. Bachelor στην λογιστική και μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων.

«Η ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος και το πώς μπορούμε ως ανθρώπινο είδος να ξεφύγουμε από το γραμμικό μοντέλο κατανάλωσης των φυσικών πόρων ήταν τα κοινά σημεία της ομάδας μας. Έτσι, αναζητώντας τρόπους όπου μπορούμε να προστατέψουμε και ταυτόχρονα να «εκμεταλλευθούμε» το περιβάλλον γεννήθηκε η Liofyllo. Επιλέχθηκε το φύλλο ελιάς γιατί πέραν των ιδιοτήτων του (ιατρικά οφέλη, υγεία, ευεξία, διατροφή, ιστορία, πολιτισμός, ολυμπιακά ιδεώδη, αλλά και με ιδιαίτερες μηχανικές ιδιότητες στην σύστασή του, αντοχή κ.ά.) είναι το μόνο ίσως ελληνικό φυσικό στοιχείο που σε παραπέμπει στην ιστορία και την κουλτούρα της Ελλάδας».

Τι προϊόντα δημιουργείτε;

Τα προϊόντα μας χωρίζονται σε δύο τομείς. Πρώτον παράγουμε πάνελ τα οποία έως τώρα τα χρησιμοποιούμε για την δημιουργία premium συσκευασίας και δεύτερον μοναδικά κομμάτια τέχνης και διακόσμησης κυρίως εμπνευσμένα από τον πολιτισμό μας αλλά και την ιστορία του δέντρου της ελιάς. Στις δημιουργίες μας πέρα από τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενες και bio-based συγκολλητικές ουσίες και με διάφορες τεχνικές κατά την παραγωγική διαδικασία έχουμε διαφορετικά είδη αποτελεσμάτων καλύπτοντας μία μεγάλη γκάμα απαιτήσεων της αγοράς. Για την εν λόγω καινοτομία έχει κατατεθεί, σε διεθνές πλέον επίπεδο, αίτηση απόκτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

 Aναφέρετε ότι η φιλοσοφία της Liofyllo εδράζεται και στην αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης...

Είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της ομάδας μας και ευχόμαστε μέσω των δράσεών μας αλλά και του έργου μας να εμπνεύσουμε και άλλους ανθρώπους να επενδύσουν στην πράσινη επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς, είναι αναγκαίο πλέον να γίνονται δραστικές ενέργειες για την προστασία του πλανήτη μας.  Το παράδειγμα προς μίμηση και οι καλές πρακτικές θεωρούμε ότι ενεργοποιεί και εμπνέει κυρίως τις νέες γενιές, κάτι για το οποίο οφείλουμε όλοι μας, πρώτα απ’ όλα ως άνθρωποι, να επενδύσουμε πάνω σε αυτό.

Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας; Είναι επί του πρακτέου λύση στην επαγγελματική αποκατάσταση η δημιουργία Κοινσεπ;

Αυτή η μορφή των επιχειρήσεων προάγει κυρίως τον εθελοντισμό και μέσα από την συλλογική προσπάθεια απορρέει κοινωνικό όφελος. Έως σήμερα η πορεία της Liofyllo πραγματοποιείται με ιδία κεφάλαια και προσπαθούμε να χτίσουμε μία υγιή και βιώσιμη επιχείρηση ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατόν να ανοίξουμε καινούριες θέσεις εργασίας βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο την τοπική κοινωνία. Οι Κοιν.Σ.Επ. συνδυάζουν την επαγγελματική αποκατάσταση με την δημιουργία κοινωνικού ή άλλου είδους θετικό αντίκτυπο.

Ποιες οι δυσκολίες στη δημιουργία και στην πορεία της;

Η γραφειοκρατία, όπου όλοι μας την αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι από τα κύρια προβλήματα και πόσο μάλλον είναι δυσάρεστο όταν συναντάται από οργανισμούς και υπηρεσίες που προάγουν την καινοτομία και τις έξυπνες λύσεις στην χώρα μας. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω την έλλειψη συλλογικής δραστηριότητας στην χώρα μας και συνεργιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων γιατί συναντάμε συνήθως ανθρώπους όπου σκέφτονται ως μονάδα και όχι ως σύνολο ενώ αρχή των μελών της ομάδας μας είναι το «όλοι μαζί μπορούμε!». Αναζητούμε οικονομική ενίσχυση από επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς εθνικού και παγκόσμιου βεληνεκούς ως δωρεές και χορηγίες για την στήριξη των δράσεών μας.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στα προϊόντα σας; Κινείστε εκτός νομού ή Ελλάδας;

Είμαστε σε πρωταρχικό στάδιο ανάπτυξης της Liofyllo και σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό των οικονομικών μας πόρων προσπαθούμε να κινούμαστε σε τοπικό επίπεδο αρχικά κάνοντας μικρά, σταθερά και στοχευμένα βήματα. Αυτό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε σίγουρα, είναι ότι έχει κλέψει τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς αλλά και την διάκριση που έχουμε ως κοινωνική επιχείρηση σε πρόγραμμα του ΟΗΕ εισπράττοντας πάντα θετικά σχόλια για την μοναδικότητα των προϊόντων μας.

Μιλήστε μας για την παρουσία σας στο αεροδρόμιο του Αράξου

Γενικότερα οι συνεργασίες μας γίνονται σε τοπικό επίπεδο για να βοηθήσουμε την τοπική οικονομία. Ως γνωστό το αεροδρόμιο του Αράξου χαρακτηρίζεται και ως αεροδρόμιο των Ολυμπιακών Αγώνων και μέσω από τα souvenir stores του προσπαθούμε να χτίσουμε έναν δίαυλο αναγνωρισιμότητας της εταιρείας μας και γενικότερα των ελληνικών πράσινων προϊόντων.

φωτό από facebook, σελίδα Liofyllo 

Ποιοι οι επόμενοι στόχοι;

Κάνουμε μικρά, στοχευμένα και σταθερά βήματα για να αναπτύξουμε μία υγιή και βιώσιμη επιχείρηση. Επιθυμία μας είναι να αναπτύξουμε συνεργασίες με επιχειρήσεις πράσινων και ελληνικών προϊόντων ώστε να μπορέσουμε με τον βέλτιστο τρόπο να αναδείξουμε την «ομορφιά» της χώρας μας μέσω της πράσινης επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, εργαζόμαστε εντατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα ώστε να μπορούν τα προϊόντα μας να διατίθενται απευθείας στον τελικό καταναλωτή –πελάτη μέσω λιανικής πώλησης. Καθόσον είναι η πρώτη προσπάθεια παγκοσμίως όπου χρησιμοποιείται το φύλλο της ελιάς ως υλικό (π.χ. συνήθεις χρήσεις του είναι οι πολυφαινόλες του για ιατρικούς, αισθητικούς και άλλους σκοπούς), επιθυμούμε μέσω της έρευνας και ανάπτυξης να προσδώσουμε νέες ιδιότητες στο υλικό μας ώστε να επεκταθούμε και σε άλλους κλάδους. Τέλος, στόχος μας είναι η συμμετοχή μας σε ενέργειες – δράσεις ιδρυμάτων, ΜΚΟ και άλλων φορέων με ευαισθησία στα τρία βασικά χαρακτηριστικά της Liofyllo, δηλαδή την πράσινη, γυναικεία και κοινωνική επιχειρηματικότητα.

 

Τα υπόλοιπα μέλη της Liofyllo

Χαρά Λουτσία Σεραφειμίδη ιδιωτική υπάλληλος σε τοπική επιχείρηση, πτυχίο κομμωτικής και αυτοδίδακτη-αυτοαπασχολούμενη με δεκαετή εμπειρία στην ζωγραφική, σχεδιασμό και κατασκευές με διάφορα είδη υλικών.

Πολυξένη Δημόκα: τελειόφοιτη διδάκτωρ στην σχολή μηχανολόγων και αεροναυπηγών μηχανικών με εμπειρία σε διαγωνισμούς και ερευνητικά project, συναφή με τις σπουδές της, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου ως manager-διαχειρίστρια.

Αγγελική Λαμπροπούλου: ιδιοκτήτρια φαρμακείου με bachelor στην φαρμακευτική, μεταπτυχιακές σπουδές στις βιοϊατρικές επιστήμες και διδακτορικό στο τμήμα χημείας.

Αθανασία Λαμπροπούλου: καθηγήτρια, εξετάστρια και μεταφράστρια στην αγγλική γλώσσα με μεταπτυχιακές σπουδές στην αγγλική φιλολογία.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις