Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εννιά χρόνια μετά, ο καρκινογόνος αμίαντος της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο παραμένει σε κοινή θέα!

Εννιά χρόνια μετά, ο καρκινογόνος αμίαντ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Το οικονομικό κόστος και ο χώρος εναπόθεσης των υλικών προκαλεί προβλήματα

Εκτεθειμμένος παραμένει ο αμίαντος στο Δρέπανο Αχαΐας, παρά τις ξεκάθαρες εντολές της αποκεντρωμένης προς τους ιδιοκτήτες του ακινήτου της πρώην ΑΜΙΑΝΤΙΤ, για περίφραξη και καταγραφή των υλικών αμιάντου που βρίσκονται σε κοινή θέα. Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, για να υποδεχθούν τον αμίαντο της Πάτρας δεν έχουν εγκριθεί ακόμη. Η τελική λύση αναμένεται να έρθει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας ή από ιδιωτικές πιστοποιημένες εταιρείες του εξωτερικού;

Τουλάχιστον 9 χρόνια μετά την έγκριση των εργασιών για τη συλλογή, την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και την εξυγίανση του ακινήτου της Αμιαντίτ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ακόμη δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την τύχη του χώρου.

Ο αμίαντος είναι ένα υλικό το οποίο έχει συνδεθεί με καρκινογενέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο -με τη μορφή αμιαντόφυλλων και αμιαντοσωλήνων- βρίσκεται στοιβαγμένο κατα τόνους πάνω και κάτω από την επιφάνεια μιας έκτασης τουλάχιστον 140 στρεμμάτων, στην περιοχή του Δρεπάνου της Πάτρας, μέσα σε ένα κατα τα άλλα εκπληκτικό φυσικό τοπίο.

Υλικά και θραύσματα αμιαντοτσιμέντου, χημικά αντιδραστήρια, έδαφος ρυπασμένο από πετρελαιοειδή και άλλα χημικά καθώς και εύθρυπτα υλικά αμιάντου, παραμένουν πάνω και κάτω από το έδαφος. Ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια, εκτιμώνται και τα πιο επικίνδυνα καθώς οι αερομεταφερόμενες ίνες αμιάντου, έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις του αναπνευστικού συστήματος.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το thebest.gr επικοινώνησε με τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου, ο οποίος μας ενημέρωσε για την υπάρχουσα κατάσταση στο εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ και τα βήματα καλής θέλησης για επίλυση του προβλήματος από την τράπεζα που έχει στην κυριότητά της το ακίνητο στο οποίο παραμένουν ατάκτως ερημένα ακόμη και θαμμένα υλικά αμιάντου.

Μετά από ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που αφορούσαν σε πρόστιμα και επίσης ενημέρωση του εισαγγελέα για την κατάσταση που χρονίζει στην περιοχή του Δρεπάνου, οι ιδιοκτήτες προχώρησαν στην περίφραξη ενώ δεσμεύθηκαν και για παρακολούθηση της κατάστασης στο πρώην εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ. Παρακολούθηση σημαίνει, να λαμβάνονται μετρήσεις στην περιοχή, για το ενδεχόμενο αερομεταφερόμενες ίνες αμιάντου να εκλείονται στην ατμόσφαιρα, καθώς αυτό εκτιμάται πως είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ορατή λύση, ακόμη δεν υπάρχει σε επίπεδο χώρας, καθώς δεν υπάρχει πιστοποιημένος φορέας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα και ο Εθνικός Σχεδιασμός δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένος και εφαρμόσιμος

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΥ

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται κάτοικοι και φορείς στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας όσο περνούν τα χρόνια και τα επικίνδυνα υλικά της Αμιαντίτ παραμένουν στους χώρους των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Δρέπανο Αχαΐας.

Μετά την απορριπτική απόφαση (1985/2017) του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Νοέμβριο του 2017, στην προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας -η οποία είναι και ένας εκ των συνιδιοκτητών της έκτασης- για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων, οι αρμόδιοι βρίσκονται πλέον ενώπιον των ευθυνών τους. Μάλιστα ο ίδιος ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νίκος Παπαθεοδώρου είχε κάνει αυτοψίες στους χώρους και είχε διαπιστώσει πως δεν είχαν ληφθεί ούτε τα προβλεπόμενα πρώτα μέτρα φύλαξης του χώρου, ώστε να διασφαλισθεί σε πρώτη φάση η δημόσια υγεία.

Ορατή λύση, ακόμη δεν υπάρχει σε επίπεδο χώρας, καθώς δεν υπάρχει πιστοποιημένος φορέας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα και ο Εθνικός Σχεδιασμός δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένος. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, με μεγάλη καθυστέρηση, θεσμοθέτησε τελικά στα τέλη του 2016 τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, αν και ακόμη δεν έχουν χωροθετηθεί οι νέοι απαιτούμενοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).  Ειδικά για την περιοχή της Αχαΐας, δεν προβλέπεται δημιουργία ΧΥΤΕΑ και βάσει του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων ο πλησιέστερος στο Δρέπανο κατάλληλος χώρος για διάθεση αμιαντούχων αποβλήτων είναι του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. 

Οι εργασίες συλλογής, απομάκρυνσης και εξυγίανσης των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων πρέπει να γίνουν υπό την εποπτεία και την παρακολούθηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία ωστόσο ακόμα δεν εχει λάβει καποια δραστική ενημέρωση από το ΥΠΕΝ.

Αν και οταν συνταχθεί ο εθνικός σχεδιασμός για την διαχερίση επικίνδυνων υλικών, όταν πιστοποιηθεί ένας φορέας στην Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα επικίδυνα υλικά που στην περίπτωση της ΑΜΙΑΝΤΙΤ είναι πολλά και σε κοινή θέα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτηθεί ακόμη και εξόρυξη των θαμμένων σε συννενόηση με το ΥΠΕΚΑ. Μέχρι τότε, τόσο στην Αχαΐα όσο και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, θα παραμένουν υγειονομικές βόμβες επικίνδυνων βιομηχανικών υλικών, η διαχείριση των οποίων είναι άκρως κοστοβόρα σε περίπτωση εμπλοκής ιδιωτών και προώθησής των υλικών στο εξωτερικό. βλ. περίπτωση στεγάστρου αμιάντου που κατέρρευσε στο λιμάνι της Πάτρας τον Αύγουστο του 2017.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις