Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμάται στην Αγία Τριάδα Πατρών η μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη

Τιμάται στην Αγία Τριάδα Πατρών η μνήμη ...

Το Σάββατο το απόγευμα & την Κυριακή 10/11/2019

Εκκλησιαστική πανήγυρις θα λάβει χώρα στο παρεκκλήσι του ναού της Αγίας Τριάδος Πατρών για τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο 9/11 στις 17.30 θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος ενώ θα ακολουθήσει στις 21. 30 ιερά αγρυπνία όπου θα ιερουργήσει ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές. Ανήμερα την Κυριακή 10/11 το πρωί στην Θεία λειτουργία θα είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος που θα κηρύξει και το Θείο λόγο.

Στις ιερές ακολουθίες θα τεθούν για προσκύνημα από τον κόσμο, άγια λείψανα του Αρσενίου του Καππαδόκη. Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής 10/11 θα τελεστεί εσπερινός και μνημόσυνο των κτητόρων του ιερού ναού.

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1840 - 1924) ήταν αρχιμανδρίτης από το χωριό Φάρασα (ή Βαρασός) της Καππαδοκίας. Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα με τη Συνοδική Πράξη της 11ης Φεβρουαρίου 1986. Τον Οκτώβριο του 1958 έγινε εκταφή των λειψάνων του από τον μοναχό Παΐσιο Εζνεπίδη (τον οποίο ο Αρσένιος είχε βαπτίσει, δίνοντάς του το δικό του όνομα), ο οποίος & τα μετέφερε πρώτα στην Κόνιτσα και έπειτα, το 1970, στο γυναικεία μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Στις 8 Αυγούστου του 1995, όπως αναφέρει η Wikipedia, πραγματοποιήθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Κερκύρας Τιμόθεο η δεύτερη ανακομιδή των λειψάνων του Αρσενίου, μετά από τριετή διεξοδική έρευνα, καθώς τα ίχνη του τάφου είχαν χαθεί. Ο Παΐσιος έδωσε την ευλογία του για την 2η ανακομιδή και τις οδηγίες του, πως ο τάφος βρισκόταν δίπλα και στην ίδια σειρά με αυτόν του επίσης Καππαδόκη ιερέα Γερμανού Κυριακίδη.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έρευνα στο βιβλίο ταφών στο αρχείο του Δήμου Κερκυραίων (όπου ήταν καταγεγραμμένη η ταφή του 1924 καθώς και η ανακομιδή του 1958) και η υπόδειξη του τάφου από παλιό υπάλληλο του κοιμητηρίου. Ο μητροπολίτης Κερκύρας Τιμόθεος, αφού συγκέντρωσε & διασταύρωσε τα στοιχεία πραγματοποίησε την ανακομιδή. Στη συνέχεια ανακαινίστηκε το μνήμα και φιλοτεχνήθηκε η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου εντοιχισμένη σε προσκυνητάρι. Από τότε στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Κέρκυρας εορτάζεται κάθε χρόνο πανηγυρικά η μνήμη του Αρσενίου και πραγματοποιείται λιτανεία μετά τη Θεία Λειτουργία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις