Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λιγότεροι από πέρυσι οι προσκυνητές του Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα

Λιγότεροι από πέρυσι οι προσκυνητές του ...

Π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης στο thebest.gr: Η ροή προσκυνητών για τον Άγιο Ανδρέα δεν συναντάται αλλού εύκολα

Ο Άγιος Ανδρέας, την Τιμία Κάρα και τον Σταυρό του μαρτυρίου του οποίου, φυλάσσει ως ανεκτίμητο και ιερό θησαυρό η Αποστολική Μητρόπολη Πατρών αποτελεί τον καλύτερο «πρεσβευτή» και την «κορωνίδα» της πρωτεύουσας της Αχαΐας και αυτό αποδείχθηκε και στη διάρκεια του φετινού λαμπρού 2ήμερου εορτασμού όπου τιμήθηκε η μνήμη του αγίου, ο οποίος μαρτύρησε σε χιαστό Σταυρό και υπήρξε μιμητής του Σταυρού του Ιησού Χριστού.

Τα Πρωτοκλήτεια και ο εορτασμός με τον οποίο και κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις έφεραν στο προσκήνιο την Πάτρα όπως επίσης και πολύ κόσμο από το νομό Αχαΐας, την υπόλοιπη Πελοπόννησο αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου. Είχε έρθει κόσμος και από πιο μακριά όπως από πόλεις της Θεσσαλίας όπως η Καρδίτσα αλλά και από την Ήπειρο και τη Βόρειο Ελλάδα με εκδρομικά πούλμαν. Ρωτώντας τον προιστάμενο του νέου ιερού ναού του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση που ήταν και φέτος τελετάρχης ενώ απηύθυνε και το τηλεοπτικό μήνυμα του μέσω της συχνότητας του Λύχνου, που μεταδόθηκε ανήμερα το Σάββατο 30/11/2019 το πρωί την ώρα της Θείας λειτουργίας, μας είπε πως δεν μπορεί να διακινδυνεύσει κάποιος να πει νούμερο για τον αριθμό όσων πέρασαν να προσκυνήσουν που πραγματικά ήσαν χιλιάδες.

Ο ίδιος ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στον μεθεόρτιο εσπερινό το Σάββατο το απόγευμα πριν ολοκληρώσει την ακολουθία μίλησε για μία πρωτοφανή λαοθάλασσα που κατέκλυσε το ναό. Και είναι αλήθεια πως ανήμερα ήθελες αρκετή ώρα τόσο για να προσκυνήσεις όσο ακόμη και για να πάρεις λίγο άρτο στα δύο σημεία έξω από το ναό που υπήρχαν. Ζωηρή ήταν η κίνηση και στο χώρο όπου πωλούνται ενθύμια και εικόνες του Αγίου Ανδρέα, στο υπόγειο του ναού όπως και στα κεριά. «Δεν χωράει αμφιβολία ότι τέτοια ροή προσκυνητών δεν συναντάται εύκολα», ανέφερε στο thebest.gr ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα και το αντίστοιχο προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου που ο ίδιος γνωρίζει καλά από την περίοδο 1971-1975 όταν και ήταν καθηγητής στην εκεί εκκλησιαστική σχολή.

Πάντως ο π. Νικόλαος παρά την γενική εντύπωση λόγω και του καλού καιρού και του γεγονότος ότι η εορτή του Αγίου έπεσε Σάββατο, ότι η προσέλευση κόσμου ήταν τεράστια, μας είπε πως σε σύγκριση με πέρυσι και κρίνοντας για παράδειγμα τις εισπράξεις από τα κεριά, ήταν λίγο πιο κάτω με μία ωστόσο σημαντική διαφορά και παράμετρο. Είχε προηγηθεί η έλευση για περίπου 7 ημέρες της θαυματουργής και ιστορικής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ναό του Πολιούχου που κινητοποίησε επισκέπτες και από πολλά άλλα μέρη (κάποιοι μίλησαν για πάνω από 15.000 προσκυνητές), έτσι η μεγαλειώδης αυτή κίνηση για την εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα λέγαμε ότι ισοσκέλισε την λίγο μικρότερη σε σχέση με πέρυσι ροή προσκυνητών για τον Άγιο Ανδρέα. Κατά τ’ άλλα γόητρο και κύρος στον όλο εορτασμό χάρισε η παρουσία του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος μάλιστα στο σημείο όπου αναπέμφθηκε δέηση στη διάρκεια της λιτανείας στη Γούναρη και Μαιζώνος έσπασε το πρωτόκολλο και πήγε κοντά στον κόσμο στο πεζοδρόμιο και τους χαιρέτησε εγκάρδια όπως και μικρά παιδιά που στέκονταν να δουν την λιτανεία.

Τέλος ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης που υπηρετεί άξια εδώ και 25 χρόνια στο ναό του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου μας είπε πως το πάθος και ο σεβασμός απέναντι στον Άγιο Ανδρέα ειδικά από λαούς όπως οι Ρώσοι αλλά και οι Ρουμάνοι, οι Ορθόδοξοι χριστιανοί της Γεωργίας, οι Κύπριοι, οι Ουκρανοί, είναι μοναδικό. Στο τηλεοπτικό μήνυμα του ο π. Νικόλαος αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό, στην τοπωνυμική μνεία των 2 περιοδειών του οικουμενικού διδάσκαλου όπως ήταν ο Άγιος Ανδρέας. Στην ομιλία του ο π. Νικόλαος κατέγραψε όλες τις χώρες και τόπους απ’ όπου βημάτισε και άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του ο Άγιος Ανδρέας.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτ. είναι από το σάιτ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις