Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

O βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκου για τα σωφρονιστικά καταστήματα

O βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκου για τα ...

Συζήτηση στην Ειδική μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος

Στις 2/12/2-19 συγκλήθηκε η Ειδική μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων στον απόηχο της επίσκεψης στην Ελλάδα της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CTP). Σε ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου επισημαίνεται:

 "Στην συνεδρίαση είχαν κληθεί προς ενημέρωση της Επιτροπής οι Πρόεδροι Ομοσπονδιών υπαλλήλων και οι Διευθυντές Καταστημάτων κράτησης. Πλην όμως, Δυστυχώς, η συζήτηση περιστράφηκε περισσότερο στο να αναδείξουν λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα μεταχείρισης ή τιμωρίας, ξετυλίγοντας μια παροξυσμική επιχειρηματολογία χάριν της ανάγκης μεγαλύτερης ασφάλειας στις φυλακές. Αντί να προσέλθουν με σκοπό να υπηρετήσουν την αλήθεια χάριν της ενημέρωσης της Επιτροπής για τα πολύ σημαντικά ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατουμένων, την εκπαίδευση και την κατάρτιση του σωφρονιστικού προσωπικού και της ασφάλειας βεβαίως μαζί με τα προηγούμενα, επέλεξαν να έχουν ως κεντρική τους στόχευση την εξυπηρέτηση των στενών κομματικών σχεδίων της Νέας Δημοκρατίας. Ακούστηκε ακόμα και το εκβιαστικό δίλημμα είτε της προσχώρησης σε αυτά τα σχέδια, που κύριο χαρακτηριστικό τους έχουν το "πονάει χέρι κόβει χέρι" είτε, σε αντίθετη περίπτωση, της ανάγκης ιδιωτικοποίησης των σωφρονιστικών καταστημάτων!

Συγκεκριμένα:

-        Ο κύριος Καρακίτσος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας θεώρησε θεμιτό να αναφερθεί μόνο ακροθιγώς, όπως ο ίδιος είπε, στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατουμένων. Έσπευσε όμως από την αρχή της ομιλίας του να επικροτήσει την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των καταστημάτων κράτησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως θετική. Ενώ όμως, ρωτήθηκε από τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας κ. Κώστα Μάρκου  σε ποια άλλη χώρα έχουμε την υπαγωγή του σωφρονιστικού συστήματος στο αντίστοιχο Υπουργείο, απέφυγε να απαντήσει. Κατόπιν, έκρινε ως υπεύθυνη την ένταξη του Νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο Ε.Σ.Υ. για το γεγονός ότι η μόνη δυνατότητα των γιατρών του είναι να συνταγογραφήσουν Depon. Στο σημείο αυτό, ο συγκεκριμένος Πρόεδρος είπε ευθέως ψέματα ενώπιον της Επιτροπής, αφού κάτι τέτοιο, όπως ανέδειξε ο Βουλευτής Αχαΐας συνιστά διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ζήτησε τέλος, την κατάργηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, με τον τελευταίο να έχει απλώς την «επίβλεψη», συναντώντας την αντίδραση του κ.Μάρκου που του επεσήμανε τον κίνδυνο να μπορούν να διορίζουν με ρουσφετολογικό τρόπο, όποιον εκείνοι επιθυμούν.

-        Ο  έτερος εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Αντ. Αραβαντινός, για τον οποίο έχουν προαναγγελθεί πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες εναντίον του σχετικά με την υπόθεση «μαφίας των φυλακών» που απασχόλησε την επικαιρότητα, προσπάθησε να μηδενίσει με σαφή πολιτική στόχευση τα εκπαιδευτικά προγράμματα των κρατουμένων λέγοντας ομοίως ψέματα, ότι δήθεν δεν έχει αποφοιτήσει κανείς, όπως και το πρόγραμμα εργασίας λέγοντας με απαξιωτικό για τους κρατούμενους τρόπο, ότι το χρησιμοποιούν μόνο για να μειώνονται οι ποινές τους. Ο κ. Μάρκου ισχυρίστηκε ευθέως ότι ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος ψεύδεται, καθώς ο ίδιος ως εθελοντής γιατρός έχει διαπιστώσει ότι και σπουδάζουν και δουλεύουν οι κρατούμενοι.

-        Τέλος, ο Κωνστ. Μαυραντωνάκης, Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασσού έδωσε προτεραιότητα στο δίπτυχο ασφάλεια-καταστολή χωρίς να επιχειρηματολογεί καθόλου ως προς το θεμιτό η μη της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις