Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εξήντα χρόνια αφοσιωμένος στην Εκκλησία ο εκλιπών π. Μιχαήλ Καραμπατάκης

Εξήντα χρόνια αφοσιωμένος στην Εκκλησία ...

Στο πετραχήλι του ακούμπησαν και βρήκαν ανάπαυση πολλές ανθρώπινες ψυχές

Στα 90 του χρόνια εκοιμήθη ένας ιερέας της λεγόμενης παλαιάς φρουράς της τοπικής εκκλησίας, ένας ιερέας ιδιαίτερα ευγενής, μειλίχιος και προσιτός, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Καραμπατάκης. Η είδηση της εκδημίας του λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα λύπησε την Πατραική κοινωνία και όχι μόνο. Ήταν Χριστούγεννα του 1961 όταν στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών είχε χειροτονηθεί σε πρεσβύτερο από τον Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Κωνσταντίνο. Είχε προηγηθεί στις 13 Νοεμβρίου του 1960 η χειροτονία του σε διάκονο, επίσης στο ναό της Ευαγγελίστριας που έμελλε να υπηρετήσει στη διάρκεια της ζωής του με ξεχωριστή αφοσίωση & ευσέβεια αφήνοντας ένα σημαντικό πνευματικό έργο.

Μιλώντας στο thebest.gr, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα έναν εκλεκτό κληρικό της Μητροπόλεως των Πατρών. Είχε γεννηθεί στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής στις 25 Ιανουαρίου του 1929 και μία σημαντική λεπτομέρεια που μας είπε από τον βίο του εκλιπόντος π. Μιχαήλ, ο κ. Χρύσανθος, είναι πως ο π. Μιχαήλ είχε χρηματίσει και καθηγητής και δη ως διορισμένος εφημέριος στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο, μία διετής μεταλυκειακή δομή που υπήρχε τα χρόνια του ’50 και του ’60, στην Πάτρα (στην πλ. Όλγας) και από την οποία έβγαιναν κληρικοί β’ βαθμού (κατηγορίας). Ο π. Μιχαήλ υπήρξε επί σειρά ετών προιστάμενος στον ιστορικό Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας, μία κεντρικότατη ενορία των Πατρών με μεγάλη πνευματική κίνηση και πλήθος πιστών. «Υπήρξε ένας προσιτός, ευγενής και άριστος πνευματικός και στο ιερό πετραχήλι του “αναπαύονταν” πολλές ανθρώπινες ψυχές. Μειλίχιος και χαμηλών τόνων ο π. Μιχαήλ ήταν επίσης “φιλακόλουθος”, αγαπούσε δηλαδή πολύ τις ιερές ακολουθίες, ήταν εξαίρετος πνευματικός με πολλά πνευματικά παιδιά και περιέβαλλε πάντοτε τον εξομολογούμενο με απέραντη αγάπη οδηγώντας τον στο δρόμο της σωτηρίας», ανέφερε ο κ. Χρύσανθος προσθέτοντας πως επί Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρού Κωνσταντίνου (την περίοδο γύρω στο '67) του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, θέση αντίστοιχης βαρύτητας και σπουδαιότητας με του Πρωτοσυγκέλου.

Εν ενεργεία ο αοίδιμος π. Μιχαήλ όπως μας είπε ο κ. Χρύσανθος, συνεργάστηκε με 3 Μητροπολίτες στην Πάτρα, τον κυρό Κωνσταντίνο (επί περιόδου του οποίου επεστράφη το 1964 στην Πάτρα η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου από τη Ρώμη), τον Μητροπολίτη πρώην Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κυρό Γεώργιο που είχε αναλάβει για ένα διάστημα τοποτηρητής στην Μητρόπολη των Πατρών και τον Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Νικόδημο που ήρθε στην Πάτρα το 1974 μόλις εψηφίσθη νέος Μητροπολίτης. Ο π. Μιχαήλ για λόγους ηλικίας είχε αποσυρθεί από τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα (εδώ και περίπου 13-14 χρόνια), ωστόσο ο νυν σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος τον περιέβαλλε πάντα με απέραντη αγάπη και εκτίμηση προς το πρόσωπο του γνωρίζοντας την ευγένεια του και βαθιά πίστη καθώς και την πνευματικότητα του & το έργο του στην Ευαγγελίστρια και συνολικά στη Μητρόπολη. Γι’ αυτό και τον είχε τιμήσει. Επίσης ο π. Μιχαήλ υπήρξε και ο ιδρυτής του ραδιοφωνικού αρχικά (το 1989) και κατόπιν το 1992 του τηλεοπτικού σταθμού «Λύχνος» - Αποστολική Εκκλησία των Πατρών που συνεχίζει να εκπέμπει & σήμερα με συνεχείς live μεταδόσεις ιερών ακολουθιών και εκκλησιαστικών και πολιτιστικών εκπομπών.

Ιδιαίτερα συγκινημένος για την κοίμηση του π. Μιχαήλ ήταν και ο νυν προιστάμενος του ιερού Μητροπολιτικού ναού Ευαγγελιστρίας, αρχιμανδρίτης  π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, ο οποίος μιλώντας στο thebest.gr μας είπε πως ο εκλιπών είχε συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο ερχόταν στο ναό όσο ήταν καλά στην υγεία του και μετείχε των ακολουθιών ενώ και εξομολογούσε. Ο π. Μιχαήλ είχε καίριο ρόλο και στην ανάπτυξη των κατηχητικών ομάδων της Ευαγγελίστριας και γενικότερα, και το έργο αυτό στον Μητροπολιτικό ναό συνεχίζει επάξια ο π. Αμβρόσιος.

«Ήταν ένας άριστος και θα έλεγα λαοφιλής ιερέας. Ευσεβής ενώπιον του Θεού, ευγενής απέναντι στους ανθρώπους και σώφρων απέναντι στον εαυτό του», είπε χαρακτηριστικά για τον εκλιπόντα ο π. Αμβρόσιος, ο οποίος μας είπε ακόμα πως η τελευταία φορά που ο π. Μιχαήλ είχε επισκεφθεί το ναό ήταν προ τριών μηνών. Τον είχαν φέρει οι δικοί του και παρότι ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, το βλέμμα και η εικόνα του συγκίνησαν όλους όσους τον συνάντησαν εκείνη τη μέρα.

Ήταν παντρεμένος με την πρεσβυτέρα Αθηνά που είχε εργαστεί ως νοσηλεύτρια, και είχαν τη χαρά να αποκτήσουν 5 παιδιά, την Μοναχή Αγνή, την Ασημίνα, την Κατερίνα, τη Λυδία και το Γιώργο καθώς και να δει και εγγόνια.

Η σορός του π. Μιχαήλ θα βρίσκεται στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, από τις 7 το πρωί της Πέμπτης 19.12.2019 όπου και θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, και στις 12 το μεσημέρι θα ψαλεί η Εξόδιος ακολουθία του, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Κείμενο - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτ. είναι από το anastasiosk.blogspot.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις