Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φοιτητές από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία επισκέφθηκαν το 2ο ΣΔΕ Πάτρας στις φυλακές Αγ. Στεφάνου

Φοιτητές από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και...

Επιτεύχθηκε ένας πολυπολιτισμικός διάλογος μεταξύ Ευρωπαίων φοιτητών, σπουδαστών της νέας Ελληνικής Γλώσσας και έγκλειστων μαθητών

Μια εξαιρετική εκπαιδευτική δράση διαπολιτισμικού χαρακτήρα υλοποιήθηκε στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9/1/2020, το 2ο ΣΔΕ Πάτρας στο Κατάστημα Κράτησης Αγ. Στεφάνου υποδέχτηκε εισερχόμενους «ερασμιακούς» φοιτητές από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίοι για το χειμερινό εξάμηνο (2019-2020) φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, συνοδευόμενοι από την κ. Άννα Ρούσσου, καθηγήτρια στο τμήμα φιλολογίας Πατρών (τομέας Γλωσσολογίας), διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, τον Αργύρη Αρχάκη, καθηγητή στο τμήμα Φιλολογίας Πατρών (τομέας Γλωσσολογίας), την Αργυρώ Δημητρέλου, Φιλόλογο του 2ου ΣΔΕ Πάτρας και του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και την Ελένη Γεωργουδάκη, διοικητική υπάλληλο της γραμματείας του ΕΕΓΠ.

Η εκπαιδευτική αυτή συνεργασία, που διοργάνωσε και συντόνισε η Φιλόλογος Αργυρώ Δημητρέλου, ήταν μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που ανήκει στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο οργανώνει τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε αλλοδαπούς φοιτητές/φοιτήτριες και τα γλωσσικά μαθήματα για αλλοδαπούς ιδιώτες ενώ αποτελεί και εξεταστικό κέντρο πιστοποιημένο από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για τις εξετάσεις ελληνομάθειας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Με αυτή την εκπαιδευτική δράση επιδιώχθηκε ο πολυπολιτισμικός διάλογος μεταξύ ευρωπαίων φοιτητών, σπουδαστών της Ν. Ελληνικής Γλώσσας και μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας σε διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικά μαθησιακά περιβάλλοντα. Οι εκπαιδευόμενοι του 2ου ΣΔΕ Αγ. Στεφάνου ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο και ενθουσιασμό διεκδικώντας το δικαίωμα στην επικοινωνία.

Έχοντας ως κύριο όχημά τους την Ελληνική ως μητρική ή και για άλλους δεύτερη/ξένη γλώσσα εκπαιδευόμενοι Αλβανικής, Σερβικής, Μαροκινής, Ποντιακής και Ελληνικής καταγωγής παρουσίασαν ετερόκλητα στοιχεία πολιτισμού και κουλτούρας σε σχέση με την Ελληνική Γλώσσα και την Ελλάδα ως προορισμός ή προσωρινός τόπος ενός δύσβατου γι’ αυτούς ταξιδιού.

Οι έγκλειστοι μαθητές βίωσαν ψήγματα αποδοχής και κοινωνικής επανένταξης, αφού ευρωπαίοι φοιτητές και έγκλειστοι μαθητές έγιναν μία ομάδα, αίροντας στερεότυπα και προκαταλήψεις, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Οι φοιτητές στάθηκαν δίπλα τους και απέναντί τους, απαντώντας σε ερωτήματα και παρουσιάζοντας με εντυπωσιακές φωτογραφικές απεικονίσεις στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά αλλά και στα Ελληνικά τις χώρες προέλευσής τους, συμπαρασύροντας εκπαιδευτές και εκπαιδευομένους. Η σπουδαία αυτή δράση έκλεισε με ένα τραγούδι ως έκκληση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και πληθώρα συναισθημάτων που εκφράστηκαν σε μια κόλλα χαρτί και μας συγκίνησαν όλους.

Άξιο αναφοράς είναι ότι με το πέρας της εκδήλωσης οι φοιτητές Erasmus και οι έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι του 2ου ΣΔΕ Πάτρας θέλησαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να φωτογραφηθούν μαζί με τους καθηγητές τους στον προαύλιο χώρο του σχολείου προσφέροντας ελπίδα, χαμόγελο και νέες προοπτικές ακόμα και σε ένα εκ των πραγμάτων περιορισμένο γι’ αυτούς μαθησιακό περιβάλλον.

Οι εκπαιδευόμενοι, εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Πάτρας κ. Μιχάλης Καραγεωργίου ευχαριστούν δημοσίως θερμά τους φοιτητές Erasmus, τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγήτρια Άννα Ρούσσου, τον καθηγητή Αργύρη Αρχάκη και τη φιλόλογο Αργυρώ Δημητρέλου για αυτή την πρωτότυπη και ιδιαίτερα δημιουργική εκπαιδευτική δράση.

*Το έργο ΣΔΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Δ/ντής του 2ου ΣΔΕ Πάτρας είναι ο Μιχάλης Καραγεωργίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις