Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Νοσοκομειακοί Γιατροί για επίσκεψη Κικίλια στην Πάτρα: Επικοινωνιακή κομματική φιέστα και πολλές υποσχέσεις

Νοσοκομειακοί Γιατροί για επίσκεψη Κικίλ...

Η Ένωση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βαίλη Κικίλια στην Πάτρα, αναφέρει τα εξής: 

"Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας κου Κικίλια στα νοσοκομεία της περιοχής κάθε άλλο παρά ουσιαστική και εποικοδομητική ήταν. Αντιθέτως, εξυπηρέτησε  μόνο κομματικά συμφέροντα και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς. Αντί να  συναντηθεί με τα σωματεία των εργαζομένων και να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα προβλήματα και  τις ελλείψεις, επέλεξε  να συναντηθεί πέραν των  θεσμικών φορέων, με  τους κομματικούς οπαδούς και παράγοντες  της ΝΔ, οι οποίοι έτρεξαν να τον χειροκροτήσουν. Δεν τήρησε καν το πρωτόκολλο της  τυπικής  έστω συνάντησης με τους φορείς των εργαζόμενων στην δημόσια υγεία. Άκουσε αυτά που ήθελε να ακούσει. Συνάντησε αυτούς που ήθελε να συναντήσει.

Τα φλέγοντα προβλήματα της δημόσιας υγείας στην περιοχή μπήκαν για άλλη μια φορά κάτω από το χαλί για να μην χαλάσει η επικοινωνιακή φιέστα για την  «εμβληματική» καρδιοχειρουργική.

Καμιά αναφορά για τα κενά μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία της Αχαϊας που ξεπερνούν το 40% των οργανικών θέσεων . Κουβέντα δεν είπε ο Υπουργός για τις 940 θέσεις που προκηρύχθηκαν προεκλογικά αλλά έχουν παγώσει, εκ των οποίων 40 περίπου αφορούσαν την Αχαϊα.

Καμιά αναφορά στον απαράδεκτο θεσμό ομηρίας των επικουρικών συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών που έχει γιγαντωθεί λόγω του παγώματος των μόνιμων προσλήψεων.

Καμιά αναφορά για την τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ. Τη μέρα της επίσκεψης η «κορωνίδα» του ΠΓΝΠ  μετρούσε 14 ασθενείς διασωληνωμένους σε κοινούς θάλάμους νοσηλείας, εκτός ΜΕΘ.

Καμιά αναφορά για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο αναισθησιολογικό που πρόσφατα προχώρησε σε στάση εργασίας , εκπέμποντας σήμα κινδύνου.

Καμιά αναφορά για τον Άγιο Ανδρέα και την τεράστια αναντιστοιχία εξυπηρετούμενων ασθενών – υγειονομικού προσωπικού που την ημέρα της επίσκεψης είχε υπερκάλυψη 120% στα κρεβάτια της  παθολογικής.

Καμία αναφορά για το Ακτινολογικό του Αιγίου που βρίσκεται υπό κατάρρευση και η Διοικήτρια σχεδιάζει να στείλει τους ασθενείς σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Καμιά αναφορά για τις ελλείψεις παιδιάτρων στο Καραμανδάνειο λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων.

Καμιά αναφορά για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των ειδικευόμενων που λόγω της μαζικής μετανάστευσης και της γενικότερης υποστελέχωσης, δουλεύουν μέρα-νύχτα χωρίς να εκπαιδεύονται.

Καμιά αναφορά για την κατάσταση των Κέντρων Υγείας που αποδυναμώνονται συνεχώς με μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία και ΤΕΠ προς κάλυψη των κενών.

Μπορούμε να απαριθμήσουμε πολλά ακόμα αλλά ο κατάλογος δεν θα είχε τέλος. Εξάλλου ο Υπουργός έχει λάβει σχετικό υπόμνημα της Ε.Ι.Ν.Α, ήδη από τον Σεπτέμβρη, το οποίο λογικά θα παράπεσε σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου.

Αντί για ουσιαστικές απαντήσεις στα παραπάνω, ακούσαμε για άλλη μια φορά υποσχέσεις, ευχολόγια και στοιχεία επικίνδυνων για τη Δημόσια Υγεία  νεοφιλελύθερων σχεδίων.

Συγκαταβατικά χτυπήματα στην πλάτη για νοσηλευτές και γιατρούς που κράτησαν όρθιο το σύστημα υγείας στα χρόνια της κρίσης, την στιγμή που και η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να παρανομεί μη συμμορφούμενη με την δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών στα προ-Μνημονιακών περικοπών επίπεδα. Αφού όλοι οι υπουργοί υγείας αναγνωρίζουν το έργο γιατρών και νοσηλευτών, γιατί δεν το δείχνουν έμπρακτα, αυξάνοντας τους μισθούς σε αξιοπρεπή επίπεδα; Αρκούν τα καλά λόγια ;

Γιατί δεν προχωράνε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αφού –όπως ισχυρίζονται- έχουμε βγει στο μετα-Μνημονιακό ξέφωτο; Πώς θα εξυπηρετούνται και δεν θα ταλαιπωρούνται οι ασθενείς – που όπως είπε ο Υπουργός, η εξυπηρέτησή τους βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης– σε ένα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο ΕΣΥ, χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Με ποιον ακριβώς τρόπο θα λειτουργήσει η Καρδιοχειρουργική κλινική και μάλιστα μέχρι το Πάσχα; Με ποιο ακριβώς προσωπικό και ποια χρηματοδότηση; Πόσες θέσεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα προκηρυχθούν και πότε θα καλυφθούν; Σε ποιον χώρο; Προφανώς αυτά τα ερωτήματα δεν τέθηκαν από κανέναν, γιατί όλοι αρκέστηκαν στην άρον-άρον εκκένωση των γραφείων και το γυάλισμα των παρκέ του δευτέρου ορόφου που ΘΑ στεγαστεί η Καρδιοχειρουργική, για να επιδείξουν έργο στον Υπουργό.

Η σχεδιαζόμενη άρον-άρον ίδρυση Καρδιοχειρουργικής κλινικής με κάθε τρόπο (ΣΔΙΤ) και μέσο (εκ των ενόντων λύση με μεταφορά αναισθησιολόγων και νοσηλευτών από άλλα τμήματα, με επικουρικό προσωπικό) που θα λειτουργεί μόνο στα χαρτιά για να ικανοποιηθεί η «κοινή γνώμη» και να καταγραφεί ως κυβερνητική πρωτοβουλία, είναι επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και το προσωπικό του ΠΓΝΠ. Η υγειονομική ανάγκη της Αχαϊας και της ευρύτερης περιοχής για καρδιοχειρουργική μονάδα υψηλού επιπέδου, δεν μπορεί να γίνεται ούτε αντικείμενο επικοινωνιακών τεχνασμάτων ούτε πεδίο πειραματισμών νεοφιλελεύθερων μαθητευόμενων μάγων.

Προφανώς για τον Υπουργό και την κυβέρνηση, το σχέδιο για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν είναι άλλο από την συνέχιση της απαξίωσής του, με την διαρκή υποχρηματοδότηση και  υποστελέχωσή του, ώστε να στρωθεί ακόμα περισσότερο το έδαφος για την επέλαση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θυσιάζοντας την δημόσια υγεία στο βωμό των δανειστών και της Ε.Ε. Αυτό το δόγμα υπαγορεύει τον οικονομικό στραγγαλισμό νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, τη συρρίκνωση των μισθών, την ελαστικοποίηση της εργασίας, τον πολλαπλασιασμό των κενών μόνιμου προσωπικού, εις βάρος πάντα της δυνατότητας ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς.

Για τους μαχόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς και υγειονομικούς η  υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας απέναντι σε όσους θέλουν να την αλώσουν αποτελεί μονόδρομο."

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being