Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έκκληση από πρώην ιχθυολόγο της «πατρινής» εταιρείας Ανδρομέδα- Καταγγέλλει ότι μας ταΐζουν καρκίνο

Έκκληση από πρώην ιχθυολόγο της «πατρινή...

Μία διαμάχη με αναλογίες Δαβίδ και Γολιάθ

Οικονομική βοήθεια- μέσω facebook-  ζητάει ο πρώην ιχθυολόγος της «πατρινής» εταιρείας Ανδρομέδα που καταγγέλλει ότι μας ταΐζουν καρκίνο.

Πρόκειται για μία ιστορία με αταγγελίες για πρωτόγνωρες δικαστικές αποφάσεις, μία διαμάχη με αναλογίες Δαβίδ και Γολιάθ ανάμεσα σε ένα ιχθυολόγο που καταγγέλλει «τον καρκίνο που σκορπάει η βιομηχανία παραγωγής ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες» και σε έναν όμιλο που είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος της Μεσογειακής ιχθυοτροφικής βιομηχανίας, δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη και o οποίος διαθέτει παγκόσμια εξαγωγική δύναμη.

H «Ανδρομέδα» η εταιρία που ιδρύθηκε το 1998 στην Πάτρα από τον Πατρινό επιχειρηματία κ. Χ. Γιαννόπουλο, εξαγοράστηκε αντί 35 εκ. ευρώ από το επενδυτικό fund της Global Finance το 2006, και παρότι τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου πλέον βρίσκονται στην Αθήνα, ωστόσο η εταιρεία διαθέτει γραφεία στην Πάτρα και εγκαταστάσεις παραγωγής κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Ελλάδας για την παραγωγή, το εμπόριο και τη διανομή τόσο του γόνου όσο και του φρέσκου ψαριού.

Απέναντί της στέκεται ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος ο οποίος έπειτα από 13 χρόνια εργασίας στην «Ανδρομέδα» κάνει σωρεία καταγγελιών για χρήση χημικών ουσιών, όπως η φορμόλη, για  σάπιες τροφές, και για τα χρώματα των διχτυών των κλωβών στις ιχθυοκαλλιέργειες που εκμεταλλεύεται η εταιρία, μαζί με παρόμοιες επιβλαβείς πρακτικές προς τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Μετά την ανάρτηση βίντεο στο facebook με ντοκουμέντα από τον άλλοτε χώρο εργασίας του, ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος κατάφερε να κινητοποιήσει πολίτες και περιβαλλοντικές ομάδες σε ένα κύμα συμπαράστασης.

Η εταιρεία μετά την απόλυσή του, κατέθεσε αγωγή εναντίον του απαιτώντας το ποσό του 1.000.055 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, ζητώντας παράλληλα τη φυλάκισή του.

Το 2018 έλαβε ποινή από το δικαστήριο 7 χρόνια χωρίς αναστολή καθώς κατήγγειλε τη χρήση χημικών ουσιών.

Για την απαρχή της περιπέτειάς του εξομολογείται: «... μου φάνηκε τόσο παράλογο όλο αυτό, το ότι πήρα 7 χρόνια χωρίς αναστολή επειδή είπα την αλήθεια για τον καρκίνο που μας ταΐζουν, που σκέφτηκα ότι θα τους αφήσω να με πάνε μέσα και θα αρχίσω απεργία πείνας την ίδια μέρα. Σήμερα το σκέφτομαι αλλιώς. Θα το παλέψω».
 
Η δίκη που θα γινόταν στην Ηγουμενίτσα, αναβλήθηκε - για τον Μάρτιο του 2020- θα κρίνει αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα της εταιρείας να φυλακιστεί για 27 χρόνια γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος «... έκανε 108 παραβιάσεις δημοσιοποιώντας τις πρακτικές τους, ενώ του είπαν να μη δημοσιοποιήσει τίποτα σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κερδίσει». 

 

 

 

 

«Γνώριζα ότι θα βρεθώ μπροστά σε δυσκολίες και μπροστά σε ένα σύστημα οπού κινεί τα νήματα»

Η καταδίκη του 2018

Τον Μάιο του 2018, όπως εξήγησε στο thebest.gr, δικάστηκε  στην Ηγουμενίτσα για το πλημμέλημα της εξύβρισης.

"Με κάλεσαν  στην παλιά μου διεύθυνση, ενώ γνώριζαν ότι έχω μετακομίσει. Έτσι, δεν εμφανίστηκα και καταδικάστηκα ερήμην μου χωρίς αναστολή και έφεση με 7 χρόνια για δύο πλημμελήματα". 

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει ανάλογη απόφαση στην ιστορία.

«Υποχρέωσή μου είναι να συνεχίσω την ενημέρωση του κόσμου. Είναι θέμα αξιοπρέπειας» αναφέρει στο thebest.gr τονίζοντας πως αν τελικά φυλακιστεί θα καταφύγει στο μόνο δικαίωμα που έχει ένας φυλακισμένος (υπονοώντας προφανώς την απεργία πείνας).

«Θα πρέπει οι άνθρωποι πλέον να ελέγχουν οποιαδήποτε προβληματική κατάσταση υπάρχει προκειμένου να προστατεύσουν το οικοσύστημα.

Όταν ξεκίνησα να μιλάω για τα προβλήματα και τις συνέπειες των πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην ιχθυοκαλλιέργεια, γνώριζα ότι θα βρεθώ μπροστά σε δυσκολίες και μπροστά σε ένα σύστημα οπού κινεί τα νήματα» αναφέρει στο thebest.gr κάνοντας σαφές ότι δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή για το γεγονός ότι ενημερώνει τον κόσμο, παρά τις βαριές ποινές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος.

Σε βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Λοβέρδος - Στελακάτος, απευθύνει έκκληση προς την κοινωνία να τον βοηθήσει οικονομικά, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα δικαστικά του έξοδα.

Στο βίντεο διάρκειας μισής περίπου ώρας, ο κ. Λοβέρδος - Στελακάτος περιγράφει με λεπτομέρειες την απίστευτη ιστορία που έχει βιώσει καθώς και τον αγώνα που δίνει τα τελευταία χρόνια απέναντι στις εταιρείες.

 



 
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις