Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο στόχαστρο οι «Λέσχες Καπνιστών» - Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Στο στόχαστρο οι «Λέσχες Καπνιστών» - Έπ...

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο

Στο στόχαστρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, μπαίνουν οι «λέσχες καπνιστών». Ήδη τα πρώτα, τσουχτερά, πρόστιμα έπεσαν από το μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών και της αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα τα οποία λειτουργούσαν ως «λέσχες καπνιστών».

Οι «λέσχες καπνιστών» αποτελούν μια ύστατη λύση από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων για να ξεπεράσουν το σκόπελο του αντικαπνιστικού, καθώς από την εφαρμογή του είδαν να πέφτει κατακόρυφα η κίνηση στα μαγαζιά τους.

Να σημειωθεί ότι, τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών έχουν κατατεθεί στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) από τον Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, ενώ σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν περίπου 40 με 50 λέσχες, σύμφωνα με το ομώνυμο σωματείο (ΠΑΣΚΕΔΙ).

«Φρένο» στα σχέδια των καταστηματαρχών, έρχεται να βάλει η Εθνική Αρχής Διαφάνειας, η οποία σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τα αποτελέσματα των ελέγχων στην Αθήνα, μεταξύ άλλων τονίζει ότι:  Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, επιθέσεις στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις.

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ με την επίκληση της λειτουργίας τους ως «Λέσχες Καπνιστών». Οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων.»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως εξήγησε οι λέσχες καπνιστών «δεν είναι παρά σωματεία του κοινού δικαίου. Είναι σαν να μιλάμε για λέσχες για σκάκι ή για αερόστατα. Πρόκειται για εικονικά σωματεία με μόνο σκοπό την παράκαμψη του αντικαπνιστικού νόμου καθώς δεν θα πληρώσουν φόρο και δεν θα σεβαστούν τη νομοθεσία».

Περιγράφοντας τις εικόνες που συναντούν τα μικτά κλιμάκια της ΕΑΔ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ στους ελέγχους είπε ότι μιλάμε για πατάρια ή για μετατροπή ενός μέρους του εμβαδού των καταστημάτων σε σωματείο καπνιστών.

«Πρόκειται για κλασσικά καταστήματα καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία τα οποία φρονούν με τη συμβολή ειδικών που αμοίβονται για το λόγο αυτό ότι θα κοροϊδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους» είπε ο κ. Μπίνης.

Εντελώς διαφορετική άποψη επιμένει να έχει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης το οποίο με επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του επιμένει ότι τα όσα προτείνει «συμφωνούν απόλυτα με τις απαιτήσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»

«Το προτεινόμενο από εμάς πλαίσιο κάνει λόγο για δημιουργία ιδιωτικών χώρων χωρίς εξαρτημένη σχέση εργασίας, ειδικά διαμορφωμένων ώστε να παρέχουν ιδανικές συνθήκες εξαερισμού για όσους θέλουν να τον επισκεφθούν για να καπνίσουν. Σε περίπτωση που θέλουν να καταναλώσουν αγαθά του καταστήματος όπως καφέδες, ποτό ή φαγητό, θα πρέπει οι ίδιοι να παραλάβουν την παραγγελία τους – δεν θα μπορούν δηλαδή να σερβιστούν από υπάλληλο του καταστήματος» υποστηρίζει το ΠΑΣΚΕΔΙ.

Το σωματείο, μάλιστα, καλεί τις αρχές «να ελέγξουν διεξοδικά τις Λέσχες καπνιστών με επισκέψεις των κλιμακίων από επιθεωρητές -ελεγκτές της ΕΑΔ, καθώς και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και Επόπτες Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους, εξασφαλίζοντας την προστασία της υγείας των πολιτών και τον υγιή ανταγωνισμό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις