Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ACHAIA TASTE

/

Η ιστορία της πατρινής σπιτικής μπύρας που έγινε γαστρονομική εμπειρία

Η ιστορία της πατρινής σπιτικής μπύρας π...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η αρχή για την μπύρα Ammousa

Με σύμμαχο την καλή γνώση των υλικών και την πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης και κυρίως την όρεξη και το μεράκι του, ο Γιώργος Ντάνος κατάφερε να φτιάξει τη δική του μπύρα, μέσα στο σπίτι του!

Η αρχή έγινε όταν κατάλαβε ότι η μπύρα δεν είναι μόνο αυτό που ξέρουμε και που έχουμε συνηθίσει!

Ξεκίνησε ερασιτεχνικά αλλά σύντομα ασχολήθηκε επαγγελματικά καθώς ήθελε "να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό το κάτι διαφορετικό".

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα ώστε να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπύρα να αντιμετωπίζεται λάθος» αναφέρει στο thebest.gr.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπύρα να αντιμετωπίζεται λάθος

Ήταν πάντα η μπύρα ένα από τα αγαπημένα σας ποτά; Θυμάστε την πρώτη φορά που δοκιμάσατε;

Ναι, η μπύρα πάντα ήταν ένα από τα αγαπημένα μου ποτά. Πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει σίγουρα ήταν στην εφηβική ηλικία χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς το πότε. Αυτό όμως που μου έχει μείνει περισσότερο ήταν ένα 2-μηνο πρακτικής εξάσκησης (λόγω του ΤΕΙ που σπούδαζα) που έκανα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην Βι.Πε. Πατρών. Εκεί είχα την τύχη να γνωρίζω και άλλες μπίρες από αυτές που υπήρχαν στο εμπόριο την τότε εποχή. Από τότε άρχισα να ψάχνω και να δοκιμάζω γενικώς νέες γεύσεις στις μπύρες.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να φτιάξετε τη δική σας μπύρα και να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτό;

Ήταν ένα τυχαίο γεγονός που έγινε αρχές του 2016, όταν ήμουν σε ένα μικροζυθοποιίο και δοκίμασα φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα  ότι η μπύρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις την «δικιά σου» μπύρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό… «γιατί όχι;» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπύρα ερασιτεχνικά.

Έπειτα το να είναι μία συνταγή μου με την επαγγελματική της μορφή, προέκυψε γιατί ήθελα να προσφέρω στο καταναλωτικό κοινό το κάτι διαφορετικό. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα ώστε να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπύρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Η μπύρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων και γεύσεων.

Οι ώρες που αφιερώνω στην παρασκευή της μπύρας είναι ώρες ηρεμίας, δημιουργίας και χαλάρωσης

Ασχολείστε αποκλειστικά με αυτό;

Όχι και ούτε θέλω να αισθάνομαι ότι το κάνω επαγγελματικά. Είναι πολύ πιο όμορφο να αισθάνεσαι ερασιτέχνης ζυθοποιός. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την ζυθοποίηση σίγουρα δεν πρέπει να στοχοποιεί το κέρδος αλλά μόνο την δημιουργία γεύσεων και αρωμάτων, γιατί για εμένα αυτή είναι η μπύρα, γεύσεις και αρώματα!

Τι είναι αυτό που σας εντυπωσίασε κατά την παραγωγή της μπύρας;

Οι ώρες που αφιερώνω στην παρασκευή της μπύρας είναι ώρες ηρεμίας, δημιουργίας και χαλάρωσης. Τα αρώματα της βύνης και των λυκίσκων σε  βγάζουν από την καθημερινότητα και σε κάνουν να περιμένεις με ανυπομονησία το αποτέλεσμα. Σίγουρα σε διακατέχουν αρκετά συναισθήματα όπως αυτό της θέλησης να δημιουργήσεις κάτι νέο, αλλά και της αμφιβολίας για το αποτέλεσμα.

Είναι μία προσωπική γιορτή….. που δεν πρέπει να επηρεάζεσαι από άλλες γνώμες… που πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου αλλά και τις αισθήσεις σου.  Και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να είμαι μόνος μου σε αυτό το ταξίδι… γιατί είναι ένα ταξίδι γεύσεων και ένα ταξίδι με προσωπικές αποφάσεις καθαρά.

 

Δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου»

Ποιος ήταν ο στόχος που είχατε αρχικά; Πού θέλατε να  φτάσετε;

Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την «οικιακή ζυθοποίηση» δεν ήξερα καν από τι αποτελείτε η μπύρα, δεν ήξερα καν ότι έχει νερό. Όμως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ.. δεν φοβήθηκα να ονειρευτώ και να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου». Πραγματικά η πρώτη μου σκέψη αυτή ήταν…. να δημιουργήσω μια διαφορετική μπύρα.

Πώς προέκυψε η επιλογή του ονόματος για την μπύρα; 

Το όνομα «AMMOUSA» ήταν μία έμπνευση της στιγμής. Ήταν το αποτέλεσμα συναισθημάτων που ένοιωθα δοκιμάζοντας τις δημιουργίες μου.

Συναισθήματα που μοιάζουν με αυτά όταν είσαι σε μία αμμώδες παραλία κοιτάζονται την θάλασσα ή συναισθήματα που νοιώθεις όταν είσαι με την μούσα σου. Από αυτό τον συνδυασμό συναισθημάτων προέκυψε η «AMMOUSA».

 

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπύρας και την τέχνη του φαγητού

Τι είναι για εσάς σήμερα η μπύρα και πώς αισθάνεστε για την πορεία που έχει η AMMOUSA;

Η «AMMOUSA» για εμένα είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

Παρόλο που η AMMOUSA με την επαγγελματική της μορφή είναι ούτε ένα χρόνο στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμενα.

Η AMMOUSA δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα ή στην μπυραρία  γιατί απλά πρέπει να είναι…, η AMMOUSA θα είναι εκεί για να μεταφέρει την γευστική εμπειρία.

Και με αυτόν το τρόπο πώλησης είναι πλέον στα Σ/Μ του Ανδρικόπουλου στο Ν. Αχαΐας, στα Σ/Μ Ρουμελιώτης στο Ν. Ηλείας και σε διάφορες επιλεγμένες κάβες & εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο  και συνεχίζει…

Μάλιστα προς μεγάλη μου χαρά και τιμή, επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens HOTEL για το εστιατόριο OASIS Bar + Grill.

Τα συναισθήματα που νοιώθω βλέποντας την AMMOUSA στα ράφια, στους πάγκους ή στα τραπέζια delicatessen καταστημάτων ή εστιατορίων, τρία χρόνια μετά από τότε που ασχολήθηκα με την οικιακή ζυθοποίηση…. δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια, πραγματικά είναι κάτι μοναδικό!

Η μπύρα σας έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία… τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά;

Η AMMOUSA English I.P.A, έχει βραβευτεί τρείς συνεχόμενες χρονιές από τέσσερις διαφορετικούς διαγωνισμούς

 Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος.

 Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Greatasteawards2018 που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.

Τον Ιούνιο του 2019 κέρδισε το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards - Food and Drinks Competitions 2019

Το Νοέμβριο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό European Beer Challenge.

Η AMMOUSA English I.P.A. είναι μία μπίρα με 5,50% αλκοόλ, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπύρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό. Ίσως τελικά αυτό κάνει την διαφορά, το ότι έχει δημιουργηθεί για να συνοδεύει κυρίως κάποιο φαγητό και όχι απλά για να σε ξεδιψάει.

Το μόνο άγχος που είχα είναι να μην απογοητευτώ από τυχόν αποτυχία. Να μην τα παρατήσω

Υπάρχουν μυστικά για την παρασκευή μία καλής μπύρας;

Μετά την πρώτη οικοζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει. Είναι απαραίτητος όμως αρκετός ενθουσιασμός και όρεξη για να πειραματισμό και προφανώς απευθύνετε σε ανθρώπους που αγαπούν και τους αρέσει η μπύρα.

Ποιο μπορεί να ήταν το άγχος στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος;

Το μόνο άγχος που είχα είναι να μην απογοητευτώ από τυχόν αποτυχία. Να μην τα παρατήσω. Πρέπει να είσαι έτοιμος να ρισκάρεις και να μην φοβηθείς στο να παρουσιάσεις κάτι διαφορετικό. Όταν «πέφτεις» πάντα πρέπει να «πέφτεις» μπροστά και τις αποτυχίες να τις μετατρέπεις σε δημιουργία.

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχετε ακούσει για την μπύρα σας;

Η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει αρκετά καλά σχόλια για την AMMOUSA English IPA, αλλά αυτό που μου έχει μείνει περισσότερο είναι η φράση «γαστρονομική μπύρα». Γιατί τελικά πήρε τον χαρακτηρισμό που από την αρχή είχα σκεφτεί….να συνδυάζεται με την γαστρονομία.

Tο κόστος για αυτό το ξεκίνημα δεν είναι μεγάλο, με περίπου 100€ μπορείς να φτιάξεις την «δικιά σου μπύρα»

Ποια ήταν τα μέσα που είχατε αρχικά και ποια είναι η διαδικασία μέχρι να απολαύσουμε στο ποτήρι μας μία παγωμένη μπύρα;

Στην αρχή το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω πάρα πολύ ώστε να καταλάβω την όλη διαδικασία της ζυθοποίησης, παραμέτρους που την επιρρεάζουν, λάθη που πρέπει να αποφύγω κτλ, Συνήθως η αρχή γίνεται χρησιμοποιώντας «beer kit», δηλαδή έτοιμο μίγμα συμπυκνωμένου γλεύκους, όπου το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αραίωσή του και η προσθήκη μαγιάς, έτσι θα αποκτήσεις τη γνώση και την αυτοπεποίθηση στην διεργασία της ζύμωσης.

Το κόστος για αυτό το ξεκίνημα δεν είναι μεγάλο, με περίπου 100€ μπορείς να φτιάξεις την «δικιά σου μπύρα». Η διαδικασία αυτή θα σου πάρει περίπου 30 λεπτά. Μετά θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ζυμώσει και περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει. Συνολικά σε 30-40 ημέρες περίπου έχεις έτοιμα 20 λίτρα σπιτικής μπίρας να πιείς.

Μετά από 3-4 μήνες άρχιζα να αυτοσχεδιάζω και να «στήνω» το «οικο-ζυθοποιείο» μου, για να παράγω μπίρα με την μέθοδο «all grain». Δηλαδή παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ότι πρόσθετα επιλέγεις και δημιουργείς την μπίρα όπως εσύ την θέλεις. Εδώ προϋποθέτει να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Αν είσαι άνθρωπος του “do it yourself” τότε στην οικιακή ζυθοποίηση θα βρεις ένα εξαιρετικό χόμπι.

Ξεκινήσατε αυτό το project από την Πάτρα… υπήρχαν δυσκολίες;

Εδώ θα πω μία φράση του Καζαντζάκη που από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση την έχω στο μυαλό μου «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά». 

Δεν υπάρχουν πόλεις ή σύνορα παρά πάθος και όρεξη για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε

Σκεφτήκατε ποτέ ότι τελικά ήταν λάθος επιλογή κι ότι θα έπρεπε να ξεκινήστε από αλλού;

Ούτε μία στιγμή δεν το σκέφτηκα αυτό. Πλέον οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Δεν υπάρχουν πόλεις ή σύνορα παρά πάθος και όρεξη για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

Τι υπάρχει από εδώ και πέρα στα σχέδια σας; Έχετε στο μυαλό σας την εξέλιξη;

Σκοπός μου είναι, να είμαι και εγώ μέσα σε αυτή την εξέλιξη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπίρας.

Έως το τέλος του 2020 θέλω να υπάρχουν στην αγορά τέσσερις συνταγές μου, αλλά και να μπορέσουν να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life