Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Αμίαντος "βασιλεύει" ακόμη στο Δρέπανο

Ο Αμίαντος "βασιλεύει" ακόμη στο Δρέπανο

Η αποκεντρωμένη προχωρά σε κυρώσεις

Δυσμενέστερη είναι η κατάσταση στο πρώην εργοστάσιο της «Αμιαντίτ» όπως προκύπτει από επισημα έγγραφα καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα στο χώρο του πρώην ακινήτου για τη διαχείριση του αμιάντου.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες ενώ η Αποκεντρωμένη εισπράττει είτε αρνητικές απαντήσεις είτε καμία απάντηση, όταν ζητά ενημέρωση για την εφαρμογή των μέτρων.

Το θέμα έφερε προσφάτως στη βουλή ο Αχαιός βουλευτής Άγγελος Τσιγκρής από την αλληλογραφία του οποίου με τα αρμόδια υπουργεία προκύπτει ότι δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες ενέργειες από αυτές που θα έπρεπε μέχρι σήμερα για τον αμίαντο.

Για την απόφαση του εκδόθηκε το 2011 σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ο ένας εκ των ιδιοκτητών είχε καταθέσει προσφυγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο δεν εξέδωσε απόφαση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας με συνέπεια να θεωρείται σιωπηρώς απορριφθείσα. Ακολούθησε η κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης στο ΣτΕ το οποίο αποφάσισε τον Ιούλιο του 2017 να την απορρίψει. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση έχει κριθεί τελεσίδικα και είναι εκτελεστή κάτι που δεν έχει γίνει όμως μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στις άλλες ενέργειες που έχει κάνει η Αποκεντρωμένη είναι η επιβολή αυστηρών προστίμων στους συνιδιοκτήτες – την Εθνική τράπεζα και έναν ιδιώτη (350.000 και 400.000 αντίστοιχα) κυρίως για τη ρύπανση κατ’ εξακολούθηση και επειδή δεν υλοποιείται η απόφαση του 2011 για τη διαχείριση του αμιάντου.

Από το 2017 μέχρι σήμερα η Αποκεντρωμένη έχει ζητήσει εγγράφως από τους συνιδιοκτήτες να εκτελέσουν την απόφαση του ΣτΕ και αυτή που αφορά τη διαχείριση του επικίνδυνου αποβλήτου.

Με άλλα έγγραφα τους ζήτησε ακόμη να ενημερώσουν για τις ενέργειες που έχουν κάνει, να εφαρμόσουν πάραυτα τις αποφάσεις, έχει στείλει έγγραφο στην ειδική γραμματεία σώματος επιθεωρητών και ελεγκτών του Υπουργείου Ενέργειας, έχει ενημερώσει την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τις εισαγγελικές αρχές. Συνεπώς για το θέμα έχει ενημερωθεί ένας σημαντικός αριθμός φορέων και αρχών.

Από τον Οκτώβριο του 2018 όταν έγινε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρουσία του ενός εκ των ιδιοκτητών η πλευρά των τελευταίων εξέφρασε τον προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα να διατεθούν τα επιφανειακά απόβλητα σε αδειοδοτημένους χώρους στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Συζητήθηκε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση της απόφασης για την απομάκρυνση περίπου 10.000 m3 και η εκπόνηση μελέτης για τη δεύτερη φάση που αφορα περίπου 70.000m3.

Ακολούθησε η αποστολή χρονοδιαγράμματος εργασιών ενώ ο συνιδιοκτήτης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η περίφραξη του χώρου πριν από ένα χρόνο και πως φροντίζει δυο φορές την εβδομάδα να γίνεται περιπολία και να μετρά τη συγκέντρωση ινών αμιάντου κάθε εβδομάδα. Μαζί αναλάμβανε και την ευθύνη εκπόνησης εκθέσεων προόδου.

Οι εκθέσεις δεν έφθασαν ποτέ στην Αποκεντρωμένη .

*Πηγή εφημερίδα Πελοπόννησος / Μιχάλης Βασιλάκης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις