Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σοκαρισμένοι έμποροι και επιχειρηματίες της Πάτρας και της Αχαΐας: "Αντί για μέτρα μας έριξαν ταφόπλακα"

Σοκαρισμένοι έμποροι και επιχειρηματίες ...

Οι επιχειρηματίες περίμεναν έστω πάγωμα των ρυθμίσεων τους

Σοκαρισμένοι είναι οι έμποροι και οι επιχειρηματίες εστίασης της Πάτρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση προς στήριξη των επιχειρήσεων στις περιοχές που έχει εξαπλωθεί ο κορωνοϊός. 

Τα βασικά στοιχεία των μέτρων:

Δεν αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων αλλά μόνον στις Επιχειρήσεις που η κυβέρνηση ανακοινώνει την διακοπή λειτουργίας τους. Όμως, στους παράγοντες της αγοράς είναι φανερό, ότι από το κλίμα ανησυχίας που έχει προκληθεί, η εμπορική κίνηση έχει μειωθεί δραματικά, κάτι που επηρεάζει το σύνολο της αγοράς. Για να επιχειρήσουμε μια σύγκριση μέσω παραδείγματος, όταν σε μια περιοχή συμβαίνει ένας μεγάλος σεισμός, τα μέτρα οικονομικής στήριξης δεν αφορούν μόνον τις επιχειρήσεις των οποίων υπέστησαν ζημιά τα κτίρια, αλλά όλες τις επιχειρήσεις. 

Απλώς μετατίθεται η πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες. Δηλαδή, αντί να πληρώσουν τώρα ΦΠΑ και Ασφαλιστικές Εισφορές τα φροντιστήρια και τα σινεμά (αυτές είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και άρα είναι δικαιούχες των μέτρων, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση) καλούνται να τα πληρώσουν το καλοκαίρι, τότε δηλαδή που οι εν λόγω επιχειρήσεις ουσιαστικά είναι κλειστές λόγω καλοκαιριού και άρα διανύουν μια περίοδο χωρίς να έχουν έσοδα. 

Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες αντιδράσεις Φορέων της Αχαΐας: 

Για τον χώρο της εστίασης δεν υπάρχει κανένα μέτρο ελάφρυνσης ενώ αυτή τη στιγμή τα μαγαζιά μας είναι άδεια

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου:

"Είμαστε σοκαρισμένοι. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αφορούν επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή.

Για τον χώρο της εστίασης δεν υπάρχει κανένα μέτρο ελάφρυνσης ενώ αυτή τη στιγμή τα μαγαζιά μας είναι άδεια. Μετά από ένα καταστροφικό καρναβάλι ήρθε και αυτό. Ελπίζαμε ότι λόγω της κατάστασης θα υπάρξει ελάφρυνση και για τα καταστήματα στο χώρο της εστίασης που έχουν ρυθμίσεις στην εφορία στο ΙΚΑ ενώ πρέπει να πληρώσουν ενοίκια και προσωπικό.

Περιμέναμε μέτρα, έστω, να παγώσουν οι ρυθμίσεις των επιχειρήσεων αλλά τελικά, μας μπήκε ταφόπλακα καθώς η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να σώσουμε κάτι.

Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 3.000 επιχειρήσεις στην Πάτρα με πάνω από 20.000 εργαζόμενους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αφού στα καταστήματα πλέον δεν πατάει άνθρωπος. Απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς το μόνο που ακούσαμε είναι ότι θα περιμένουμε να δούμε το Eurogroup για να δούμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι και για τις επιχειρήσεις  μας. Aυτό ακούγεται ως πολιτική υπόσχεση και κοροϊδία».

Πρόεδρος Εμπόρων: Απαράδεκτα τα μέτρα

Απαράδεκτα χαρακτηρίζει, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος. τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι τα μέτρα δεν αφορούν παρά την ιδιωτική εκπαίδευση και τα κυλικεία των σχολείων και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα εστίασης τα οποία έχουν πληγεί πάρα πολύ από την κρίση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, ζητά να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την κυβέρνηση η περιοχή, η οποία ήδη έχει πληγεί από την ματαίωση του καρναβαλιού.

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας ζητά τα εξής:

1.Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

2.Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

3.Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.

4.Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ

5.Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

6.Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

7.Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.

8.Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια από δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:

•Εμπορικές Επιχειρήσεις

•Επιχειρήσεις Εστίασης

•Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις

•Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

9.Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:

•Εμπορικές Επιχειρήσεις

•Επιχειρήσεις Εστίασης

•Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις

•Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

10.Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

11.Άμεση βοήθημα-ενίσχυση της τάξης 500€ ανά επιχείρηση στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και την αντιμετώπιση των συνθηκών υποχρεωτικού κλεισίματος και μείωσης του τζίρου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις