Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πόσο όμορφη η Πάτρα από το πλοίο του φιλμ "Ταξίδι στην Ελλάδα"

Πόσο όμορφη η Πάτρα από το πλοίο του φιλ...

Η ταινία - ύμνος στις ομορφιές της χώρας μας, με τους Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον, παίζεται στα Odeon Veso Mare

Πολλές όμορφες εκπλήξεις περιμένουν τους θεατές που θα πάνε να δουν το φιλμ σε σκηνοθεσία του Μάικλ Γουίντερμποτομ «Ταξίδι στην Ελλάδα – The Trip to Greece», το οποίο γυρίστηκε πέρυσι τέτοια εποχή και σίγουρα αποτελεί μία ανέλπιστη και εγγυημένη διαφήμιση για τη χώρα μας την δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας που έχει επηρεάσει, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.

Το φιλμ που προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη στα Odeon Veso Mare έχει για πρωταγωνιστές δύο γνωστούς ηθοποιούς, συνομήλικους μάλιστα της Μεγάλης Βρετανίας, τον 54χρονο Στιβ Κούγκαν που πέρυσι τον είδαμε στον ρόλο του Λιγνού στο φιλμ «Stan & Ollie» και τον λιγότερο γνωστό σε εμάς αλλά ιδιαίτερα συμπαθή Ρομπ Μπράιντον, οι οποίοι συνεχίζοντας τα ταξίδια τους, έρχονται αυτή τη φορά για μία εβδομάδα στην Ελλάδα με αφετηρία την αρχαία Τροία, στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Λέσβο. Τι παράξενο μονολογούν, να ξεκινούν το ταξίδι τους στην Ελλάδα από την Τουρκία αφήνοντας φυσικά υπονοούμενα και για την πασίγνωστη προαιώνια έχθρα μεταξύ των δύο χωρών. Με Τουρκικό πλοιάριο περνούν λοιπόν απέναντι στην Άσσο στη Μυτιλήνη όπου «σκηνοθετική αδεία» συναντούν έναν μετανάστη τον Καρίμ που ήξερε τον Στιβ Κούγκαν και εκείνος τους ζητά να τον πάνε έως τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Οι δύο ηθοποιοί φτάνοντας με το τζιπ τους μένουν άναυδοι βλέποντας το συρματόπλεγμα, αφήνουν τον Καρίμ και σκεπτικοί γυρίζουν για να πάρουν το πλοίο της γραμμής για τη Βόρειο Ελλάδα για να αρχίσουν το ταξίδι τους ακολουθώντας τα βήματα του Οδυσσέα.

Επισκέπτονται από τα Στάγειρα, τη γη του Αριστοτέλη έως τους Δελφούς, τον ομφαλό της γης σύμφωνα με την Αρχαία Ελλάδα, την Επίδαυρο όπου φωτογραφίζονται με μάσκες – προσωπεία και από εκεί στην Ύδρα αφού νωρίτερα είχαν σταθμεύσει και στον Πειραιά γευματίζοντας ψαρικά στο φημισμένο Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου. Κάθε άφιξη τους πραγματικά είναι εντυπωσιακά αποτυπωμένη από τον φακό του Γουίντερμποτομ (η Ύδρα σου κόβει την ανάσα όπως και λίγο μετά η παραλία της Βοιδοκοιλιάς ή το ταβερνάκι στον γαλήνιο κολπίσκο στο Οίτυλο της Μάνης).

Μπορεί στην αρχή οι δύο έμπειροι ηθοποιοί και με αρκετά Εγγλέζικο χιούμορ, είναι αλήθεια, να μοιάζουν και λίγο «ανόρεχτοι» σαν απλώς να κάνουν το καθήκον τους, να εξυπηρετήσουν το concept της ταινίας και ορισμένες ιδέες του The Observer, ωστόσο η ανείπωτη και μεγαλειώδης ομορφιά της χώρας μας τους συνεπαίρνει με αποτέλεσμα σε μία στιγμή να ομολογούν «δεν πίστευα πως η Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλη».

Και κάπου εκεί στην παραλία της Βοιδοκοιλιάς που θυμίζει παράδεισο, ο ένας από τους δύο συνταξιδιώτες μαθαίνει ένα δυσάρεστο νέο που αφορά στον πατέρα του (δεν λέμε περισσότερα). Λίγο μετά βλέπουμε τον Ρομπ και τον Στιβ να παίρνουν το πλοίο της γραμμής (το Ανδρέας Κάλβος της Levante Ferries) από το λιμάνι της Πάτρας και μέσα από το μελαγχολικό, βουρκωμένο βλέμμα του Στιβ Κούγκαν αντικρύζουμε την Πάτρα από το κατάστρωμα του πλοίου που αναχωρεί γεμάτο κόσμο για τη Σάμη της Κεφαλονιάς και την Ιθάκη και ομολογούμε πως στα 2-3 πλάνα που ο Γουίντερμποτομ χαρίζει στην πόλη μας (το ένα με ζουμ στο θόλο του ναού του Αγίου Ανδρέα) μας έκανε να συγκινηθούμε και να αναφωνήσουμε «τι όμορφη είναι η Πάτρα μας». Όλο το τελευταίο 15λεπτο του φιλμ που καταλήγει στην Ιθάκη όπως ο ταλαιπωρημένος Οδυσσέας που επέστρεψε στην Πηνελόπη του και στην πατρίδα του, μας συγκίνησε πραγματικά και μας άφησε μία γλυκόπικρη αίσθηση για την ωραία χώρα το χώμα της οποίας πατάμε, για τις θάλασσες και τα βουνά μας, την αρχαιοελληνική μας τεράστια παράδοση και για το πόσο εύθραυστοι και προσωρινοί συνάμα είμαστε όλοι εδώ. Κι όλα αυτά, όλες αυτές οι εικόνες δοσμένες μέσα από τα μάτια δύο Εγγλέζων, ξένων δηλαδή με τον τόπο μας.

Δείτε το γιατί θα περάσετε όμορφα, θα κάνετε ένα γρήγορο tour σε σημεία – σταθμούς της χώρας μας αλλά και για την Πάτρα που ωστόσο δεν ακούμε το όνομα της αλλά την βλέπουμε, και την Κεφαλονιά με την Ιθάκη. Πάλι αν παραξενευτείτε που οι δύο Βρετανοί δεν σταματούν στην Αρχαία Ολυμπία, στην οποία πάντως γίνεται αναφορά, είναι γιατί όπως εξηγούν «δεν θα είχε νόημα να πάνε καθώς θα ήταν γεμάτη από Αμερικανούς τουρίστες».

*Στην Ιθάκη ο Ρομπ Μπράιντον έμεινε στο γνωστό ξενοδοχείο Περαντζάδα του Χάρη Τσιμάρα στο Βαθύ.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ        

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture