Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Χ. Γώγος: Τι λέει για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης - «Θα πρέπει οι πολίτες να αλλάξουν συμπεριφορά»

Χ. Γώγος: Τι λέει για τον κίνδυνο υπερμε...

"Αν τα διάσπαρτα κρούσματα βρεθούν σε συνθήκες συνωστισμού θα υπάρξει υπερμετάδοση" επεσήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

Συγκεκριμένα ο καθηγητής τόνισε πως «εάν τα διάσπαρτα κρούσματα βρεθούν σε συνθήκες συνωστισμού θα υπάρξει υπερμετάδοση».

Αναφορικά με τον συνωστισμό στα πανηγύρια, δήλωσε πως «θα πρέπει οι πολίτες να αλλάξουν συμπεριφορά» και πως «είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις», ενώ πρόσθεσε πως «τα πανηγύρια θα τα επανεξετάσουν οι επιδημιολόγοι».

Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να υπάρξουν τοπικά lockdown όπως έγινε στον Εχίνο Ξάνθης.

Ακόμη ανέφερε πως «είναι πολύ μικρό το ενδεχόμενο ο κοροναϊός να μεταδίδεται και μέσω του αέρα, όταν δημιουργείται αεροζόλ από κάποιον που έχει τον ιό».

Για το εμβόλιο, σημείωσε πως «υπάρχουν δύο με τρεις εταιρίες που κάνουν κλινικές δοκιμές και το οποίο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χαράλαμπου Γώγου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος ανέφερε: «Έχουμε κάμποσες μέρες που υπάρχει ένα θέμα, έχουν μοιραστεί τα κρούσματα δηλαδή εχουμε ένα κομμάτι που έρχεται από το εξωτερικό, έχουμε ένα κομμάτι που είναι στις εστίες που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές ιδιαίτερα στην περιοχή της Ξάνθης και βέβαια έχουμε και τα ορφανά κρούσματα που δεν είναι μεγάλος ο αριθμός αλλά είναι και αυτά ένα καμπανάκι. Πιθανώς αυτά αντανακλούνε και άλλα τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί επομένως υπάρχει θέμα. Τα 120 ορφανά κρούσματα σε αυτό το διάστημα δεν είναι νούμερο που πρέπει να μας πανικοβάλει ούτε καν να μας αγχώνει αλλά είναι χαρακτηριστικό αυτού που πάει ο κόσμος να ξεχάσει, ότι «ο ιός για εμάς είναι παρελθόν», δεν ισχύει. Υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα στην κοινότητα αυτό δεν σημαίνει κάτι αν τηρούνται τα μέτρα γιατί θα χαθούν , θα σβήσουνε εάν όμως αυτά τα διάσπαρτα κρούσματα βρεθούν υπό συνθήκες τέτοιες που θα επιτρέψουν μια μεγάλη μετάδοση, δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα αλλά υπάρχει πιθανότητα να συμβεί, ανά πάσα στιγμή αυτά τα ορφανά κρούσματα μπορεί να
κάνουν υπερμετάδοση».

Αναφορικά με το συνωστισμό στα πανηγύρια, σημείωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά για να κάνουμε πανηγύρια όπως πρέπει να τα κάνουμε. Να αλλάξουμε δηλαδή το συναίσθημα, τη συμμετοχή μας όλη αυτή τη διαδικασία που χαρακτηρίζει ένα πανηγύρι αν μπορούμε το κάνουμε αυτό και κάτσουμε στα τραπέζια μας αραιά όπως καθόμαστε σε ένα δείπνο, εντάξει αυτό φυσικά χάνει και την αίσθηση του πανηγυριού. Είναι δύσκολο να τηρηθούν αυτά αλλά και να τα κόψουμε είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο θέμα, στα πανηγύρια είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα. Θα το δούμε το θέμα κατά πάσα πιθανότητα σύντομα».

Ερωτηθείς αν θα επιστρέψουν και άλλα μέτρα στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, ο καθηγητής Παθολογίας απάντησε: «Φυσικά αυτό είναι αυτονόητο, η διαδικασία είναι δυναμική και συνεχώς έχει να κάνει με λήψη δεδομένων και λήψη καινούργιων αποφάσεων. Ένα παράδειγμα είναι η Σερβία, δεν μπορούσαμε να έχουμε ανοιχτά τα σύνορα με τη Σερβία όταν υπάρχει τέτοια επιδημιολογική κατάσταση εκεί πέρα».

«Αν χρειαστεί σε μια περιοχή να παρθούν μέτρα, όπως έγινε ήδη στην περιοχή του Εχίνου ή αλλού με τοπικά περιοριστικά μέτρα αν χρειαστεί αυτό θα γίνει αλλά να γίνει μια διαδικασία γενικότερου περιορισμού κίνησης, στην εστίαση κλπ νομίζω πως όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις νέες μελέτες για τη μετάδοση του ιού από τον αέρα, δήλωσε: «Είναι μια νέα νόσος που αλλάζει τα δεδομένα. Οι μελέτες είναι βιαστικές επομένως αλλάξανε γρήγορα διάφορα δεδομένα σε σχέση με τη μετάδοση, με τις ευαίσθητες ομάδες, με τους ασυμπτωματικούς φορείς, με τις μάσκες και σε μερικές περιπτώσεις αναγκαστικά εκτέθηκε και ο ΠΟΥ. Υπάρχει το πολύ μικρό ενδεχόμενο να υπάρχει μια μικρή μετάδοση μέσω «αεροζολ». Το «αεροζόλ» είναι πολύ μικρά σταγονίδια τα οποία ταξιδεύουνε παραπάνω, αυτό το ενδεχόμενο υπήρχε από την αρχή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται, σημαίνει ότι υπάρχουν μικρά κομμάτια του ιού που με τη μέθοδο που τα βρίσκουμε τα ανιχνεύουμε αλλά δεν ξέρουμε αν είναι μεταδοτικά. Πολύ καιρό κυκλοφορεί αυτό, αυτό συμβαίνει σίγουρα όταν δημιουργείται «αεροζόλ» από τον άρρωστο. Στις περιπτώσεις που έχουμε έναν άρρωστο και παίρνει οξυγόνο στο νοσοκομείο με αναπνευστήρα, με υποστήριξη της αναπνοής κλπ εκεί δημιουργείται «αεροζόλ» το ξέρουμε».

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Γώγος σημείωσε: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2-3 εταιρείες οι οποίες προχωράνε μάλιστα η μια ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τη φάση τρία, και παράλληλα υπάρχουν και εργοστάσια που ετοιμάζονται για μεγάλη παραγωγή παράλληλα με τη φάση τρία για να κερδίζουμε χρόνο. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε το εμβόλιο μέχρι τέλη του ’20, αρχές του ’21. Πόσο καιρό θα πάρει η μαζική παραγωγή δεν γνωρίζω, ελπίζω στην καλύτερη περίπτωση να το έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being