Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η ιστορία ενός θεάτρου που θα πάρει και πάλι πνοή

Η ιστορία ενός θεάτρου που θα πάρει και πάλι πνοή
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με τον Πέτρο Συναδινό

Με αγωνία περιμένει η πόλη να αποκατασταθούν οι βλάβες και να επαναλειτουργήσει το κλειστό θέατρο στου Λαδόπουλου, το περίφημο «Εργοστάσιο Τέχνης».

Είναι γνωστή η ιστορία του, ενός σπουδαίου έργου που φτιάχτηκε για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάτρα 2006».

Θυμίζουμε, πως στον χώρο του πρώην εργοστασίου της χαρτοβιομηχανίας «Ε.Γ. Λαδόπουλος», που λειτούργησε από το 1932 έως το 1991 στήθηκε το λυόμενο θέατρο «Εργοστάσιο Τέχνης» για τις ανάγκες του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάτρα 2006».

Στο ανακαινισμένο κτίριο διοίκησης της χαρτοβιομηχανίας, εγκαταστάθηκε το 2007 η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας, οι διευθύνσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, του Διεθνούς Φεστιβάλ, του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών και όλων των τμημάτων που εποπτεύονται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων, ενώ στο ισόγειο πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα παρακείμενα παλιά κελύφη του εργοστασίου μέλλεται να αξιοποιηθούν, ως φέροντα στοιχεία της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, με δημοσιοποιηθείσα την πρόθεση να αποτελέσουν το διοικητήριο της πόλης (έδρα της Περιφέρειας).

 

Το «Εργοστάσιο Τέχνης» κατασκευάστηκε από την εταιρεία «ΔΕΚΑΘΛΟΝ Α.Ε. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΡΓΩΝ» του πατρινού αρχιτέκτονα Πέτρου Συναδινού. Η ταυτότητα του έργου:

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ | ΠΑΤΡΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΤΡΑ

ΕΚΤΑΣΗ: 1980 τ.μ

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΙΩΝ

ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2006

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: DR. N. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Δ. ΠΟΛΥΖΟΣ

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ: ΓΕΡ. ΜΑΣΟΥΡΟΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Ν.ΦΡΑΓΚΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

Μετά το πέρας της Πολιτιστικής, σταδιακά και με προβλήματα ως προς την κυριότητα του κτίσματος, προέκυψαν προβλήματα χρήσης, που έφεραν την εγκατάλειψή του, ενώ προέκυψε και πρόβλημα μετά τον σεισμό του 2009.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί συναυλίες στον προαύλιο χώρο παραμένει κλειστό, Πρόσφατα ο Δήμος Πατρέων πήρε πρωτοβουλία για τις τύχες του. Έτσι ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση του Έργου για την «Επισκευή και Ενίσχυση του Μεταλλικού κτιρίου του Εργοστασίου Τέχνης, προϋπολογισμού 1.800.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχος του έργου είναι η ασφαλής χρήση του θεάτρου, το οποίο μετά τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής βανδαλίστηκε, και η μετά την στατική του ενίσχυση και την θερμομονωτική του επάρκεια να δοθεί για επανάχρηση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και διατάξεις.

Ο περιβάλλων ακάλυπτος χώρος θα διαμορφωθεί με την χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης, εργασίες διαμόρφωσης και πλακόστρωσης κλπ.

Στο μεταξύ είχαμε την μεγάλη απώλεια του κορυφαίου πατρινού μουσικοσυνθέτη, Θάνου Μικρούτσικου, του οποίου το όνομα θα δοθεί στο θέατρο. Κι είναι σπάνια σύμπτωση το γεγονός πως στενός φίλος του εκλιπόντος Θ. Μικρούτσικου υπήρξε ο κατασκευαστής του θεάτρου, Πέτρος Συναδινός, που πρωτοστάτησε στο να παρθεί η απόφαση για την ονοματοθεσία του θεάτρου σε «Θάνος Μικρούτσικος».

Ο Πέτρος Συναδινός μιλάει για τον Θάνο Μικρούτσικο

Ο αρχιτέκτονας Πέτρος Συναδινός, σχολίασε αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέατρο στου Λαδόπουλου:

"Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ο τελευταίος στην σειρά των Πατρινών προσωπικοτήτων που προςέδωσαν στην νεωτέρη πατρα κύρος και πανελλήνια τιμή.

Επαινώ ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία του Δήμου για την ονοματοδοσία και την ανακαίνιση Του κτιρίου.Αλλωστε σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε εν πολλοίς απο πατρινά χέρια. Πιστεύω, πάντως, για τον Θάνο πως του οφείλουμε περισσότερα. Ίσως και το όνομα του στο Δημοτικό Θέατρο θα ήταν λίγο...".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture