Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πρεμιέρα των εκπτώσεων τη Δευτέρα με μεγάλες προσφορές στην Πάτρα

Πρεμιέρα των εκπτώσεων τη Δευτέρα με μεγ...

Προσδοκούν σε αύξηση του τζίρου τους οι έμποροι

Με μεγάλες προσφορές από τους εμπόρους αναμένεται τη Δευτέρα 13 Ιουλίου η πρεμιέρα των φετινών θερινών εκπτώσεων, οι οποίες θα ισχύσουν μέχρι και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Οι καταστηματάρχες της Πάτρας και συνολικότερα του Νομού διανύουν μια μεγάλη περίοδο αναδουλειάς που ουσιαστικά ήρθε να προστεθεί στο δίμηνο κλείσιμο των μαγαζιών τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο thebest.gr επισημαίνουν ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων, ειδικά σε ένδυση και υπόδηση, αναμένεται να είναι πολύ μεγάλα ήδη από τις πρώτες ημέρες.

Έτσι οι επαγγελματίες ευελπιστούν να δελεάσουν τους καταναλωτές να μπουν στα μαγαζιά τους και να ψωνίσουν από το ξεκίνημα κιόλα της περιόδου. Στόχος των εμπόρων είναι να κάνουν ικανοποιητικούς ώστε να ζεστάνουν κάπως τα ταμεία τους που είναι άδεια, με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας πληρωμής υποχρεώσεων που έχουν «παγώσει» από την περίοδο του lockdown.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των καλοκαιρινών εκπτώσεων, που φέτος “πέφτει” στις 19 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι βάσει της νομοθεσίας επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις εξής οκτώ Κυριακές: Την πρώτη των χειμερινών εκπτώσεων, των θερινών εκπτώσεων και του εκπτωτικού δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Πάντως ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών προτείνει στα μέλη του να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα στις 19 Ιουλίου. Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2020 θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου έως και  την Δευτέρα, 31 Αυγούστου.  Ο Σύλλογος μας είχε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και της δίμηνης αναστολής των καταστημάτων να αρχίσουν οι εκπτώσεις δεκαπέντε μέρες μετά, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης. 

Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν επιχειρηματίες μέλη, οι οποίοι καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης.  Χρειάζεται να τονίσουμε ότι, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις.  Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020.  Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών είναι ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (πέραν των 2-3 παραδοσιακών Κυριακών). Η εφαρμογή του μέτρου στην πράξη καθώς και μελέτες του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) έχουν αποδείξει ότι δεν προκύπτει κανένα όφελος ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τους καταναλωτές.

Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η μεταφορά τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις πολυεθνικές, χωρίς όφελος για την εθνική οικονομία και στραγγαλισμό των τοπικών επιχειρήσεων. Ο καταναλωτής επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έμμεσα θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ με τις ελαστικές μορφές εργασίας θα απολαμβάνει χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες.

Ο ΕΕΣΠ καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις - Μέλη του να παραμείνουν κλειστές την Κυριακή 19/7.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις