Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δίνουν μάχη με τον χιονιά

Δίνουν μάχη με τον χιονιά

Δεκάδες χωριά εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένα

Σαράντα χωριά στον Νομό Ιωαννίνων, 31 στον Νομό Τρικάλων και άλλα τουλάχιστον 20 στον Νομό Καρδίτσας παραμένουν επί μέρες σε «λευκή πολιορκία», με αδύνατη την επικοινωνία με τον υπόλοιπο εθνικό κορμό και με χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε αρκετά από αυτά, με τους κατοίκους να δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, περιμένοντας την ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε ένα απ' αυτά, τα Κουκαίικα Καροπλεσίου του Δήμου Καρδίτσας, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν το Σάββατο ανοίγοντας δρόμο με ερπυστριοφόρο σε μια πολύωρη επιχείρηση, δίνοντας τέλος στην 6ήμερη αγωνία των συγγενών 45χρονου κτηνοτρόφου.

Ο τελευταίος, που είχε να δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα, καθώς δεν είχε δυνατότητα επικοινωνίας, βρέθηκε σώος και σε καλή κατάσταση.

Δεν είχε την ίδια τύχη ένας μετανάστης, αφρικανικής καταγωγής, ηλικίας περίπου 40-45 ετών, που άφησε την τελευταία του πνοή στον Εβρο, στην προσπάθειά του να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας.

Η σορός του βρέθηκε σε αγροτική περιοχή του Τυχερού και ο θάνατός του αποδίδεται από τις αστυνομικές αρχές στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν το Σαββατοκύριακο στις ορεινές περιοχές, με τη θερμοκρασία ωστόσο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τον παγετό να δυσκολεύει την κατάσταση κι ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων μιλούν για επάνοδο του χιονιά από σήμερα.

Με δυσκολία και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι δυνατή η κυκλοφορία σε ολόκληρο το ορεινό δίκτυο της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και σε μέρος του δικτύου της Θράκης, ενώ κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου, Καστοριάς Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, Πύλης - Μεσοχώρας Τρικάλων, Δράκειας - Χανίων στο Πήλιο, οι δρόμοι από Μουζάκι Καρδίτσας προς Αρτα και Αργιθέα, καθώς και η πρόσβαση προς το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα.

Με μειωμένες ροές από το βουλγαρικό έδαφος ο ποταμός Εβρος «ξεφουσκώνει» και απομακρύνεται ο κίνδυνος περαιτέρω πλημμυρικών φαινομένων. Η στάθμη του νερού σε όλους τους σταθμούς μέτρησης έχει πέσει κάτω από τα όρια συναγερμού, αλλά πάνω από τα όρια επιφυλακής.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 21 οικισμοί
Στα 4 μέτρα έφτασε το χιόνι στα Γρεβενά

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 21 οικισμοί του Δήμου Γρεβενών (Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλα, Περιβόλι, Λάβδα, Πανόραμα, Πολυνέρι Αλατόπετρα, Ζιάκας, Σπήλαιο, Περιβολάκι, Κηπουριό, Αιμιλιανός, Καλλιθέα, Αηδόνα, Καλλονή, Δασύλλιο, Αγιος Κοσμάς, Κυπαρίσσι, Οροπέδιο και Ανθρακιά).

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του δημάρχου Γρεβενών, Δ. Κουπτσίδη, με αγωνιώδη επιστολή του, στην οποία δήλωνε αδυναμία να κρατήσει ανοιχτό το εσωτερικό οδικό δίκτυο και τη σύνδεση με τα 104 χωριά, λόγω της χιονοθύελλας και των ισχυρών ανέμων που έχουν ανεβάσει το ύψος του χιονιού σε επίπεδα μεταξύ 3 και 4 μέτρων.

Ιωάννινα
Ανατροπή λεωφορείου

Ολονύκτια επιχείρηση στήθηκε για τον απεγκλωβισμό των 38 επιβατών αλβανικού λεωφορείου που ανατράπηκε στους Νεγράδες Ιωαννίνων.

Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τα Τίρανα και ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο στη 1.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, κάτω από δυνατή χιονόπτωση και χαμηλή ορατότητα.

Στο σημείο έσπευσαν δύναμη της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Οι 38 επιβάτες απεγκλωβίστηκαν και 7 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, χωρίς ευτυχώς κανένας να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις