today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Συμφωνία ΕΟΕ με Κέντρο Αθλητικής Αριστείας για δωρεάν εξετάσεις αθλητών

Tη συμφωνία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με το Κέντρο Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence), υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο Τάκης Κουλουβάρης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκυο» και το Κέντρο Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence), το οποίο επιβλέπεται επιστημονικά από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ώστε οι αθλητές και οι αθλήτριες, θα μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε πλήρεις εργομετρικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη που προκύπτουν για τα μέλη του προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκυο», είναι:

* Να έχουν πρόσβαση στο σύγχρονο «Εργαστήριο Φυσιολογίας της Άσκησης» που φιλοξενείται στο Ερευνητικό Κέντρο «Π. Σουκάκος» (Αττικό Νοσοκομείο) και να υποβάλλονται όσο συχνά το επιθυμούν σε πλήρεις εργομετρικές εξετάσεις με εξατομικευμένα αλλά και εξειδικευμένα για το άθλημά τους πρωτόκολλα.

* Να πραγματοποιούν εργομετρικές εξετάσεις στον προπονητικό τους χώρο, κάτι που είναι εφικτό μέσω της Κινητής Αθλητιατρικής Μονάδας του Sports Excellence και του φορητού εξοπλισμού που έχει αποκτηθεί ώστε να καλύπτεται η ανάγκη αυτή.

* Να συμμετέχουν με τους προπονητές, αλλά και οι γονείς, σε μία σειρά συχνών (μηνιαίων) σεμιναρίων για επίκαιρα θέματα.

* Να συνεργαστούν με το επιστημονικό προσωπικό του Sports Excellence ώστε να σχεδιαστεί εξατομικευμένη στρατηγική για να αντιμετωπισθούν οι ιδιαίτερες και επιβαρυμένες περιβαλλοντικές συνθήκες των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο το 2020.

* Να καταγράφονται σε καθημερινή βάση τα προπονητικά φορτία και η ανταπόκρισή των αθλητών σε αυτά και να λαμβάνουν προειδοποίηση για αυξημένο ρίσκο τραυματισμού και υπερπροπόνηση.

* Να υπάρχει επιστημονική υποστήριξη για κάθε αθλητή ξεχωριστά βάσει των ατομικών του αναγκών.
Μ
ετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Καπράλος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτή την εξέλιξη, καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία θα ωφελήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους αθλητές μας, στην προσπάθεια που κάνουν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Αθλητισμός υψηλού επιπέδου χωρίς επιστημονική παρακολούθηση δεν γίνεται να υπάρχει και αυτό το κενό στην Ελλάδα πλέον καλύπτεται με τη συμφωνία που κάναμε με το Κέντρο Αθλητικής Αριστείας».

Ο κ. Κουλουβάρης τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά η έναρξη της συνεργασίας με την ΕΟΕ. Στο Τμήμα Αθλητικής Αριστείας, υπάρχουν επιστήμονες με υψηλή επιστημονική κατάρτιση αλλά και με αληθινή αγάπη και όραμα για τον Ελληνικό Αθλητισμό. Με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε αθλητή-αθλήτριας θα σταθούμε δίπλα τους ώστε να ανταμειφθούν οι προσδοκίες τους. Όλη η προσπάθεια αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για τον Ελληνικό Αθλητισμό.»

To Sports Excellence (SE) είναι τμήμα Αθλητικής Αριστείας, της Α΄Ορθοπαιδικής Κλινικής, της Ιατρικής Σχολής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το SE είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα δημιουργίας επιστημονικού περιβάλλοντος ολιστικής ανάπτυξης νεαρών αθλητών, δια βίου επιστημονικής εξέλιξης του περιβάλλοντος αυτών (προπονητών, γονέων, διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού και αποτελεί πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το πρόγραμμα παρέχει τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες στο χώρο της αθλητιατρικής και της ιατρικής υποστήριξης. Συνοπτικά:

Αθλητιατρική και ολιστική επιστημονική υποστήριξη αθλητών υψηλού επιπέδου
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης των αθλημάτων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων άσκησης σε ευπαθείς ομάδες (ασθενείς με διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια κλπ)
Εξατομίκευση προγραμμάτων άθλησης – elite προγράμματα άθλησης για όλους.

Αναλυτικότερα πραγματοποιούνται:
Αξιολόγηση Παραμέτρων Φυσικής Κατάστασης
Καρδιαναπνευστικός & Καρδιολογικός έλεγχος
Αιματολογικός Έλεγχος
Βιομηχανική Ανάλυση Κίνησης
Μυοδυναμικός – Νευρομυικός έλεγχος
Σχεδιασμός προγραμμάτων Διατροφής & Άθλησης
Ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της ηρεμίας και της άσκησης
Διαιτολογική Παρακολούθηση για Ρύθμιση Σωματικού Βάρους
Αποκατάσταση Τραυματισμών & Μυοσκελετικός Έλεγχος για Ασυμμετρίες
Αξιολόγηση Ψυχοκινητικών Δεξιοτήτων
Καινοτόμοι μέθοδοι για παρακολούθηση των elite αθλητών Athletes Monitoring και ψυχομετρικό εργαλείο Owiwi για την ψυχολογική κατάσταση του αθλητή (βραβευμένο με Business award 2017).

Στο τμήμα Αθλητικής Αριστείας υλοποιείται πρακτική άσκηση των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ, «Άθληση και Υγεία».
Το τμήμα έχει εκλεχθεί ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης των κέντρων υψηλού αθλητισμού Association of Sport Performance Center και είναι επίσημος αναγνωρισμένος συνεργάτης του Αυστραλιανού Υπουργείου Αθλητισμού (AIS).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ