today-is-a-good-day
21 C
Athens

Η εγκατάλειψη της Ακρόπολης

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης είναι ένας από τους σημαντικότερους της Ελλάδας. Όχι μόνο για το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον, αλλά και για την εθνική του σημασία για το ελληνικό έθνος. Από τις απαρχές του και την καθιέρωση της πόλης της Αθήνας ως πρωτεύουσας του Νεώτερου Ελληνικού Έθνους. Σήμερα, τα τρία εκατομμύρια των επισκεπτών ετησίως είναι ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, ο επισκέπτης του Ιερού Βράχου έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων προσπαθώντας να ατενίσει τα μνημεία του. Ο κοινός θνητός που τολμά να σκαρφαλώσει στην Ακρόπολη έρχεται αντιμέτωπος με μια ανάλγητη στις ανάγκες του διαχειριστική εξουσία. Οι τσιμεντένιες διαδρομές είναι κακοποιημένες και ελάχιστα επισκευασμένες για χρόνια τώρα. Ο αποκαλυφθείς βράχος κάτω από αυτές – ναι, είναι αυτός ο αυθεντικός βράχος της Ακρόπολης – λειωμένος από τα εκατομμύρια, στην κυριολεξία, βήματα των επισκεπτών έχει γίνει ιδιαίτερα ολισθηρός με αποτέλεσμα πάμπολλοι ανυποψίαστοι τουρίστες να γλιστρούν, να πέφτουν, να τραυματίζονται… Καμία ευαισθησία για την ασφάλεια των περιπατητών, είναι δική τους προφανώς η ευθύνη της ασφάλειας τους…

Και όσοι δεν πέσουν, αν θέλουν να ξεκουραστούν από την απότομη άνοδο; Δύο βρυσάκια τους περιμένουν με εκατοντάδες στην ουρά, δύο βρυσάκια που υπολειτουργούν και είναι τις περισσότερες μέρες του χρόνου βουλωμένα. Οι χρήστες πρέπει να βγάλουν με τα ίδια τους τα χέρια τα νερά από τις λεκανίδες για να πιούν το – ίσως – πόσιμο νερό…

Όσο για τις τουαλέτες… ο επισκέπτης και τα μικρά παιδιά θα πρέπει επίσης να σταθούν στην απίστευτη ουρά για να μπει στις αποπνικτικές τουαλέτες, οι οποίες συχνά δεν διαθέτουν ούτε σαπούνι, ή χαρτί, και είναι σίγουρα ελάχιστες σε σχέση με το πλήθος των ατόμων που εισρέει πάνω στο βράχο… Όσο για τις μητέρες με μωρά, απλώς καμία πρόβλεψη για έναν ανθρωπινό χώρο να αλλάξουν, ή να θηλάσουν τα βρέφη τους, όταν κάνουν φυσικά το λάθος να τα ανεβάσουν πάνω στο βράχο. Τις βλέπει κανείς μέσα στον ήλιο να ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα ήσυχο σημείο μέσα στο πλήθος, μέσα στη μέση του άνυδρου χώρου, για να αλλάξουν και να θηλάσουν….εν έτει 2019 και με εισιτήριο 20 ευρώ!

Τώρα, για τα ΑΜΕΑ, για τα οποία έγινε τελευταία θόρυβος… ναι, είναι δίκαιη η μεγαλύτερη αγανάκτηση. Ας πάει κάποιος, προκαλώ την υπουργό την ίδια, να καθίσει σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο και να μετακινηθεί στις τσιμεντένιες διαδρομές των ΑμεΑ… οι κραδασμοί και το απίστευτα ανώμαλο οδόστρωμα καθιστούν λείαν εξοντωτική, σχεδόν απαγορευτική, τη μετακίνηση για τον αναβάτη και τον βοηθό του.

Αφού η λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, όπως ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου και παράλληλα ζήτησε τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, αναρωτιέμαι όλους αυτούς τους μήνες επισκέφτηκε την Ακρόπολη να ελέγξει ιδίοις όμμασι την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου; Παρακολουθούσε από κοντά την πρόοδο της βελτίωσης; Αν ναι, τι απαντά για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ πάνω στον ίδιο τον Βράχο; Η εικόνα της εγκατάλειψης που υπήρχε πριν από ένα χρόνο, η ίδια ακριβώς χαρακτηρίζει τις διαδρομές και σήμερα, Ιούνιος 2019! Αποκαταστάθηκε το αναβατόριο και ανεβαίνει το αμαξίδιο στο Βράχο μεν, αλλά πως θα κυκλοφορήσει στις κατεστραμμένες και φθαρμένες διαδρομές πάνω στο Βράχο δε;

Η διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας θα πρέπει να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ευθιξία της πολιτικής ηγεσίας εν όψει εκλογών δεν θα έπρεπε να περιοριστεί στην απαίτηση παραιτήσεων υπαλλήλων του Υπουργείου, αλλά να αναρωτηθεί τι πραγματικά επιτελέστηκε αυτά τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση του χώρου. Η ολισθηρότητα του βράχου, η ακαταλληλότητα των διαδρομών των ΑΜΕΑ, οι πνιγηρές τουαλέτες, ο συνωστισμός στα Προπύλαια και οι καθυστερήσεις στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, η έλλειψη χώρου φροντίδας βρεφών, η απουσία χώρου προστασίας των επισκεπτών σε περίπτωση καταιγίδας και καύσωνα (φανταστείτε την ημέρα που έπεσε ο κεραυνός να βρίσκονταν και επισκέπτες κάτω από τα δέντρα, όπως συνήθως γίνεται, για να προφυλαχθούν από την βροχή και τι θα μπορούσε να είχε συμβεί!). Η επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού άργησε να πραγματοποιηθεί όταν έβλεπε ότι η επίλυση του προβλήματος καθυστερούσε έπρεπε να λάβει δημοσιότητα το θέμα από την επιστολή των γονέων για να ενημερωθεί τι συμβαίνει;Αλλά δυστυχώς και μετά την επιτόπια αυτοψία δεν κατόρθωσε να αντιληφθεί ότι η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ δεν περιορίζεται μέχρι την είσοδο στο αναβατόριο αλλά συνεχίζεται στις ακατάλληλες διαδρομές.”Οι προδιαγραφές προσβασιμότητας θα πρέπει να επεκταθούν σε όλο τον Βράχο.

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν αξιολόγησε, ποτέ έως τώρα ως οφείλει, τη σοβαρότητα των προβλημάτων του πρώτου αρχαιολογικού χώρου της χώρας. Δυστυχώς παραμένει μια ντροπιαστική εικόνα για την απουσία ορθολογικής διαχείρισης των εθνικών αρχαιολογικών χώρων, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Μια παρουσία που κάνει ακόμα πιο αμήχανη την απαίτηση αύξησης του εισιτηρίου πρόσβασης, ούτως ή άλλως άκρως απαγορευτική για το εγχώριο κοινό…

Η Βάσω Κόλλια είναι Υποψήφια Βουλευτής Αν.Αττικής της ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ