today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ποιος κερδίζει τις μονοεδρικές Περιφέρειες;

Η επικράτηση της ΝΔ και στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας είναι ένα ακόμη στοίχημα το οποίο θέλει να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των εθνικών εκλογών, επενδύοντας στον αέρα νίκης που έχει αποκτήσει το κόμμα του, μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Του Κώστα Πασίση

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Πειραιώς καθώς η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν σε όλους του νομούς της Ελλάδας.
Σημαντικό προβάδισμα η ΝΔ έχει και στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα το κόμμα που θα έλθει πρώτο έστω και με μια διαφορά ψήφο από τα άλλα κόμματα, κερδίζει την έδρα.

Στις εθνικές εκλογές του 2015 η ΝΔ είχε κερδίσει μόνο δυο (2), μονοεδρικές την Ευρυτανία, με τον Κωνσταντίνο Κοντογεώργο και τη Λευκάδα με τον Αθαν. Καββαδά.
Στις ευρωεκλογές της 26ης Μάιου, όμως βγήκε πρώτη και στις επτά περιφέρειες σκορπώντας ικανοποίηση στην Πειραιώς.
Ειδικότερα στην Κεφαλλονιά η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 29,13% έναντι 23,65% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Λευκάδα η ΝΔ πήρε 34,13% έναντι 23,08% του κυβερνώντος κόμματος.
Γαλάζια έγινε και η Ζάκυνθος καθώς η ΝΔ πήρε 29,63% και o ΣΥΡΙΖΑ 25,5%.
Μεγάλη νίκη πέτυχε η ΝΔ και στη Σάμο όπου συγκέντρωσε 28,21%, με το κυβερνών κόμμα να μην ξεπερνά το 21,40%.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στα Γρεβενά οπου η ΝΔ συγκέντρωσε το 33,23% των ψήφων, με την παράταξη του Αλέξη Τσίπρα να μην υπερβαίνει το 25,31%.
Στη Φωκίδα η αξιωματική αντιπολίτευσης πήρε το 36,45% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,7%.
Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην Ευρυτανία όπου το κόμμα του συγκέντρωσε 33,23% έναντι 24,68%, του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές έχει προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στον εκλογικό χάρτη, με αποτέλεσμα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγησαν στις προαναφερθέοες περιοχές να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, σε περίπτωση που επαληθευτούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών άλλα και των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, θα «πληρώσουν» απ ότι φαίνεται ο Σταύρος Κοντονής (Ζάκυνθος), ο Χρήστος Μπγιάλας (Γρεβενά), η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλονιά) η οποία βρέθηκε απολογούμενη προ ημερών για το μέιζον ηθικό θέμα των «φωτογραφικών» πέντε τροπολογιών που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση.

Επίσης στη Σάμο, μπροστά στον κίνδυνο της διαφαινόμενης ήττας, ο Δημ. Σεβαστάκης, από τα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέσυρε την υποψηφιότητα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ