today-is-a-good-day
19.4 C
Athens

Το σχέδιο του Κ.Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση του κράτους και της οικονομίας

Το σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία. Πρόκειται για μια σειρά νομοσχεδίων κομβικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του κράτους.

Του Κώστα Πασίση

Το σχέδιο διακυβέρνησης Μητσοτάκη προβλέπει μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα μετατραπεί σε ισχυρό κέντρο συντονισμού όλων των δομών παραγωγής κυβερνητικού έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, από τα πρώτα νομοσχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι αυτό για το νέο κυβερνητικό σχήμα και τη Δημόσια Διοίκηση.

Ο στόχος είναι να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με τις αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών, τις ασάφειες και τις επικαλύψεις μεταξύ υπουργείων και οργανισμών.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα καταργεί τους αναπληρωτές υπουργούς, ενώ παράλληλα θα προβλέπει τη συγχώνευση χαρτοφυλακίων.

Βαθιές τομές θα γίνουν και στη διάρθρωση του Μεγάρου Μαξίμου και όπως τονίζεται, σε μεγάλο βαθμό θα ακολουθούν το πρότυπο της Γερμανικής Καγκελαρίας, που δίνει έμφαση στο σχεδιασμό των κυβερνητικών δράσεων.

Το πολιτικό στίγμα αυτών των αλλαγών δίδει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συγκροτήσει «μια κυβέρνηση των καλύτερων, και όχι των κολλητών, των συγγενών και των φίλων».

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό νομοσχέδιο είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα βάζει τέλος στη μαζική υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ενώ θα δίνεται έμφαση και στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Άμεσα θα εισαχθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των πολιτών και τη Δικαιοσύνη. Με το εν λόγω νομοσχέδιο καταργείται ο νόμος Παρασκευόπουλου, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία. Παράλληλα θα προβλέπεται η ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στα θέματα πάταξης της ανομίας, Επίσης θα περιλαμβάνεται και η δέσμευση Μητσοτάκη είναι για οριστικό τέλος στα άβατα στα Εξάρχεια και το Μενίδι.
Επίσης θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών.

Σημαντικό χαρακτηρίζεται και το νομοσχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων που θα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός ευέλικτου και απλούστερου αδειοδοτικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και άμεσο ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό.
Τέλος στις άμεσες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδικοικητικές εκλογές. Σχετικά ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε σε παλαιότερη ομιλία του.

«Η απλή αναλογική, όπως ψηφίστηκε από τον κ. Σκουρλέτη, ισοδυναμεί με ακυβερνησία ή οδηγεί σε ένα πλαίσιο συναλλαγής, το οποίο δεν θα ευνοήσει τελικά την καλή διακυβέρνηση στους Δήμους. Αποτελεί δική μου προσωπική δέσμευση ότι, σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές -όπως θα το θέλαμε- γίνουν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο νόμος θα αλλάξει εκ νέου. Και σε πρώτη φάση, για τις επόμενες εκλογές, θα επιστρέψουμε, για λόγους απλούστευσης και ταχύτητας, στο υφιστάμενο δοκιμασμένο σύστημα».

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία της ΝΔ είναι και η κατάργηση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές. Το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επι τάπητος μετά τις εκλογές, καθώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου συναρτάται και από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετεκλογικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ