today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

6 Οκτωβρίου ραντεβού στο Αρκαλοχώρι

*Του Νίκου Αρμένη

Πλησιάζει η ώρα ενός αγαπημένου αγώνα. Ούτε μήνας δεν έμεινε για να βρεθώ και φέτος στην εκκίνηση του ημιμαραθωνίου της Κρήτης και σας το λέω ευθέως: Αδημονώ!

Με κίνδυνο να «συννεφιάσουν» άλλοι διοργανωτές αντίστοιχων αγώνων, είχα εκφράσει την άποψη, από την πρώτη κιόλας χρονιά που βρέθηκα στο Αρκαλοχώρι, ότι εκεί διεξάγεται οργανωτικά ο καλύτερος ημιμαραθώνιος στην Ελλάδα μετά από αυτόν της Αθήνας.

Δεν υπερβάλω. Μπορώ να πω μάλιστα ότι είμαι και συγκρατημένος. Όσοι τον έχετε τρέξει, ξέρετε ότι δεν τα παραλέω. Όσοι δεν τον έχετε τρέξει, μια δοκιμή θα σας πείσει.

Παρότι μιλάμε για δύσκολη διαδρομή, με βαρβάτες ανηφόρες, κάποιες κατηφόρες και δύσκολα τμήματα, ο ημιμαραθώνιος της Κρήτης θα σου αφήσει την πιο γλυκιά ανάμνηση. Και άπαξ και τρέξεις μια φορά θα θέλεις να πας και να ξαναπάς.

Όσο πιο απλά μπορώ και όσο είναι δυνατόν, θα περιγράψω γιατί συμβαίνει αυτό.

Γιατί αγωνιστικά η διαδρομή είναι σούπερ τεστ. Θα σε ζορίσει αλλά θα σου δώσει να καταλάβεις τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις.

Γιατί η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Θέατρο του χωριού το οποίο από νωρίς θα είναι κατάμεστο.

Γιατί θα νομίζεις ότι τρέχεις σε μικρογραφία τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Μοιάζουν πολύ. Από τη δυσκολία της διαδρομής  μέχρι τους σταθμούς τροφοδοσίας, τους εθελοντές, τα μετάλλια και τις παροχές.

Γιατί θα νομίζεις ότι τρέχεις σε αγώνα αλλά στην πραγματικότητα ταυτόχρονα θα συμμετέχεις σε μια μεγάλη γιορτή μαζί με όλη την τοπική κοινωνία.

Γιατί στα χωριά θα σε καλούν οι ντόπιοι να ξαποστάσεις για μια ρακή και θα σου εύχονται «και του χρόνου»!

Γιατί θα τερματίσεις και εκτός από μπανάνα, νερό και ισοτονικό θα βρεις λογής λογής καλιτσούνια, δίπλες, τσικουδιά, αίγα, κρητικό πιλάφι και κυρίως μεγάλες αγκαλιές και χαμόγελα!

Γιατί τα αυτιά σου ενώ θα τρέχεις θα γεμίσουν μελωδίες, χρώματα και αρώματα, που έλεγε και ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που έβγαλε τούτος ο τόπος, ο Νίκος Ξυλούρης!

Γιατί και όταν τερματίσεις και αφού φας, θα ξεκουραστείς παίρνοντας τη δική σου θέση σε ένα μεγάλο κύκλο για χορό. Και αν δεν κατέχεις** από συρτό, μαλεβιζιώτη ή πεντοζάλη, μη χολοσκάς. Θα μάθεις επί τόπου και θα τα πας περίφημα!

Γιατί αλήθεια ο αέρας θα μυρίζει κρητική φιλοξενία και τσικουδιά!

Και γιατί αν συνέχιζα να γράφω αυτή τη λίστα με τα «γιατί» θα έγραφα βιβλίο..!

Στις 6 Οκτωβρίου δίνουμε ραντεβού στο Αρκαλοχώρι και εσύ που έχεις ήδη κλείσει τη δική σου θέση με νούμερο στη μπλούζα, το ξέρεις πια…Είσαι στην εκκίνηση, είσαι νικητής!

*Κατέχεις=Γνωρίζεις στα κρητικά..

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το one tv.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ