today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Αμηχανία, εκνευρισμός και εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2015

Αμηχανία και εκνευρισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου με την αναζωπύρωση της συζήτησης για το «αμαρτωλό» πρώτο εξάμηνο του 2015 και την επιστροφή στη δραχμή, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη πολιτική διεύρυνση του, αλλά και την αύξηση των μελών του, μέσω της πλατφόρμας, isyriza.

Του Κώστα Πασίση

Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση  του βιβλίου της Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα», οι αποκαλύψεις του οποίου πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, κυρίως όμως επανάφεραν στη μνήμη όλων, γεγονότα που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεχαστούν.

Η Κουμουνδούρου, τις τελευταίες ημέρες έχει επιδοθεί σε έναν «μαραθώνιο» προσπαθειών, κινήσεων και συσκέψεων για να σκεπάσει επικοινωνιακά το μείζον αυτό θέμα.

Η κομματική γραμμή είναι ότι ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα επιστροφής στη δραχμή, αλλά τα γεγονότα και οι μαρτυρίες αξιόπιστων μαρτύρων, τινάζουν στον «αέρα» αυτή τη προσπάθεια μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Ο εκνευρισμός της ηγεσίας έγινε ορατός δια «γυμνού οφθαλμού» από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στη Πάτρα βγήκε δημόσια και είπε ότι «ίσως πρέπει να μιλήσω και εγώ με ονόματα και διευθύνσεις». Μια αναφορά, που προκάλεσε απορίες για τους αποδέκτες, αν και παρασκηνιακά η προειδοποίηση Τσίπρα αφορά περισσότερο τους πρώην συντρόφους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον το θέμα δε φύγει από την επικαιρότητα, ο πρώην Πρωθυπουργός σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ωστόσο στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου υπάρχει προβληματισμός για τη συγκεκριμένη κίνηση με το σκεπτικό ότι το ζήτημα θα επανέλθει εκ νέου στην κορυφή των υπό συζήτηση θεμάτων, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει κάποιος την κατάληξη του. Ειδικά μετά τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου στο action 24 και την εκπομπή του Σταμάτη Ζαχαρού, ο οποίος τόνισε ότι όχι μόνο θα στηρίξει, αλλά θα προσυπογράψει πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015!

Η συζήτηση περί δραχμής και η επιστροφή στο παρελθόν, όμως είναι η κορυφή του …παγόβουνου της εσωστρέφειας που κυριαρχεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν και στη λεγόμενη προεδρική «φρουρά», διαβλέπουν και εσωκομματικούς ανταγωνισμούς που σχετίζονται με την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ ημέρων δήλωση-φωτιά του Νίκου Βούτση, ενός εκ των κορυφαίων και παλαιών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χωρίς ίχνος υπερβολής παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος για να κυβερνήσει. Μια θέση, που μετα τη δημοσιοποίηση της, φάνηκε να έχει  και άλλους υποστηρικτές εντός του κόμματος, αποκαλύπτοντας με αυτό το τρόπο το διχασμό που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.

Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με την αυτοκριτική για τα αίτια της ήττας του κόμματος στις εθνικές εκλογές, μια συζήτηση που δεν έγινε ποτέ επι της ουσίας στο κόμμα, παραμένοντας μια «πληγή» ανοικτή.

Στην προκειμένη  περίπτωση ο  Αλέξης Τσίπρας, αποδέχθηκε την εισήγηση Φλαμπουράρη που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της συζήτησης αυτής, με το επιχείρημα ότι μόνο κακό θα έκανε στην ενότητα του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ