today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Το σχέδιο, ο σκοπός και οι στόχοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παναγιώτης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης κ. Γιώργος Κουμουτσάκος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας θα μεταβεί στον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. ‘Ανχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας.

Η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μεταναστευτικό το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

– Φύλαξη των συνόρων μας.

– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

– Αυξημένες επιστροφές.

– Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora»». Όπως τόνισε, «αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον βουλευτή Χίου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη».

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ένα ζήτημα βαθιά κοινωνικό.

Βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στόχος που θα επιτευχθεί με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών και με την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος. Η κυβέρνηση ενισχύει την αποτρεπτική φύλαξη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας.

Η αποσυμφόρηση των νησιών, που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, θα επιτευχθεί με την ταχεία εξέταση του ασύλου, τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλίζεται η αποφυγή καθυστερήσεων. Και με την λειτουργία κλειστών κέντρων για να είναι εφικτή η σωστή διαχείριση των διαδικασιών.

Τονίζεται ότι τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα, ενώ θα είναι αυτόνομα (υγεία, παιδεία, υποδομές). Κλείνουμε οριστικά τις ανοικτές δομές, εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου.

Οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας κατανέμονται ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Θα πρέπει να εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείτε συσσώρευση πληθυσμών. Η προσαρμογή τους στην ελληνική κοινωνία για το διάστημα που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα χρειάζεται να την διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις όποιες δυσλειτουργίες των ΜΚΟ, όπου υπάρχουν, με την πιστοποίηση και των παρόχων και του προσωπικού και με μηχανισμούς ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση στηρλίζει τις τοπικές κοινωνίες με ανταποδοτικά μέτρα και επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, σε λύσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση. Σε περιπτώσεις ζημιών από υφιστάμενα ανοικτά κέντρα πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους.

Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο, η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε.

Βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαρκής επικοινωνία της προόδου του σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ