today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Π.Πολάκης κατά Ευ.Τσακαλώτου: Χρειαζόμαστε ξεκάθαρο πρόγραμμα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της τάσης των 53+, Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή» και έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ιδεολογική πυξίδα και το ήθος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνεται με μισόλογα, με σημειολογικούς χρωματισμούς αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010» ανέφερε -σχεδόν σοκάροντας- ο κ. Τσακαλώτος τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, όπως και όταν έθεσε δημόσια φρένο στα «δικαιώματα της ηγετικής ομάδας».

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που υπερασπίζεται αξίες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αγκυρωμένο στην κοινωνική υποκειμενικότητα, χρήσιμο και συμμετοχικό στην κίνηση της κοινωνίας» περιέγραψε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε ότι «για να γίνουν τα παραπάνω, προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι», βλέποντας προς την πλευρά Τσίπρα.
Ο κ. Τσακαλώτος τοποθετήθηκε και σχετικά με τις αποκαλύψεις του Τύπου για τα πεπραγμένα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες της διακυβέρνησής του, ζητώντας «να γυρίσουμε την ατζέντα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ωστόσο όταν η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τέτοιες «αποκαλύψεις» δεν βρίσκω άλλη λύση από το να δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μάλιστα να κάνουμε και χρήση όλων των ένδικων μέσων».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ακόμη «επιπόλαιη» την κριτική συντρόφων του ότι έπρεπε να ήταν «πιο δυναμικοί» απέναντι στους «αρμούς της εξουσίας», κρατώντας, δηλαδή σαφείς αποστάσεις από «εμπρηστικές» δηλώσεις άλλων στελεχών.

Με «χαιρετισμούς από τα Σφακιά» στον κ. Τσακαλώτο (στον οποίο απευθύνεται με το μικρό του όνομα από την αρχή), ο πρώην Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του, κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την εκλογική ήττα του κόμματός τους, εξαιτίας της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. «Η ανακούφιση της (μεσαίας τάξης έπρεπε) να είναι ΑΜΕΣΗ και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30…)» σχολίασε ο κ. Πολάκης, αντιτείνοντας στη δημιουργία ενός «μαζικού κόμματος», με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια γράφει:  «θέλω ένα κράτος που θα είναι επιτελικό γιατί θα κάνει ΜΟΝΟ 4 δουλειές: θα παράγει το σχέδιο, θα μοιράζει τα χρήματα, θα θέτει τους κανόνες και θα εκτελεί ετήσιο τελικό ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ έλεγχο όλων των αποκεντρωμένων του δομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης» εξηγεί ο κ. Πολάκης και συνεχίζει, λέγοντας πως «έτσι θα ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, γιατί αλλιώς εμείς θα φωνάζουμε για ηθική και αυτοί θα κάνουν «απευθείας ανάθεση» των δις που μάζεψες με ένα μηχανισμό πρόθυμο και υπάκουο γιατί τσιμπάει κομμάτι της πίτας παρανόμως…..».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ