Ολόκληρη η ανακοίνωση – καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ:

Για άλλη μια φορά εκτυλίχθηκε μια τραγωδία στο στρατόπεδο προσφύγων στη Θήβα, που φέρνει στο φως τους σοβαρούς κινδύνους από τις πολλαπλές ελλείψεις στους χώρους αυτούς και στο σύστημα υγείας. Πέρσι ένα παιδί πέθανε όταν έπεσε μέσα σε βόθρο.

Άντρας 48 ετών, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, βρήκε τον θάνατο από ανακοπή καρδιάς, την Παρασκευή 9 Νοέμβρη το πρωι, την ώρα που έκανε ντούς.Το ασθενοφόρο ειδοποιήθηκε αλλά δεν τον πρόλαβε ζωντανό. Σύμφωνα με τους πρόσφυγες έφτασε μετά από μία ώρα από την κλήση. Είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Θήβας από τις  10/10/18 έως και τις 25/10/18 με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πριν μερικούς μήνες το τριών μηνών βρέφος του πέθανε επίσης.

Πολλά ερωτηματικά τίθονται καθώς ο ασθενής φαίνεται να επέστρεψε στις τραγικές συνθήκες του στρατοπέδου χωρίς σαφείς οδηγίες για την θεραπεία αλλά και την παρακολούθηση της νόσου του ή χωρίς να τις έχει κατανοήσει.

Έπρεπε ο ασθενής να επιστρέψει στο στρατόπεδο, όπου η πρόσβαση σε δομή υγείας (πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας) είναι προβληματική έως αδύνατη;

  • Υπάρχει αρκετό νοσηλευτικό ή Ιατρικό προσωπικό, με δυνατότητα να αφιερώνει χρόνο για να εξηγήσει στον κάθε ασθενή πως να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που έχει;
  • Υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη κοντά στα στρατόπεδα, τέτοια που θα προσανατολίσει τον ασθενή στη διαχείριση και θεραπεία της νόσου του;
  • Υπάρχουν κατάλληλοι μεταφραστές που θα εξηγήσουν σαφώς τις οδηγίες των γιατρών;
  • Υπάρχει ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, τέτοια που να στηρίζει τις ανάγκες των οικογενειών;
  • Υπάρχει τέτοια δομή μέσα στα στρατόπεδα που άμεσα θα επέμβει για να μετακινηθούν άνθρωποι σε κίνδυνο σε κατάλληλα σπίτια μέσα στον ιστό της πόλης;

Αμέτρητα τα ερωτηματικά.

Οι περικοπές έχουν φέρει κατάρρευση της λειτουργίας των δομών υγείας με σοβαρό αντίκτυπο τόσο στον ντόπιο, όσο και στον εν κινήσει πληθυσμό.

Αμέτρητες και οι ευθύνες της κυβέρνησης που αποδιαρθρώνει τις δομές υγείας ενω πρακτικά δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας ενός μεγάλου πληυσμού προσφύγων με΄σα στα στρατόπεδα.
Την ίδια ώρα σπαταλώνται τα κονδύλια σε ακατάλληλες δομές που αδυνατούν πληρως να καλύψουν τα στοιχειώδη προβλήματα υγείας ενω οι πρόσφυγες χάνουν τις ζωές τους.

Απαιτούμε άμεση μετακίνηση των μεταναστών από το στρατόπεδο της Θήβας στον ιστό της πόλης.

  • Στελέχωση των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων δομών υγείας και άμεση ανάληψη του προσφυγικού από αυτές τις δομές με σαφές πλάνο στήριξης.
  • Στήριξη των οικογενειών από ψυχοκοινωνικές ομάδες που να προέρχονται από την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Αυτό το διάστημα η κυβέρνηση συνυπογράφοντας όλες τις άθλιες συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία και την Λιβύη,  με τις διμερείς συμφωνίες με την Μέρκελ, γιγαντώνει ακατάλληλα στρατόπεδα στα νησιά και την ενδοχώρα, εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά για μήνες ολόκληρους, τους εξαναγκάζει να ζούν σε γκέτο έξω από τις πόλεις αγνοώντας τις ανάγκες τους, αντιμετωπίζοντας τους ως εγκληματίες η ανίκανους να ζούν σε οργανωμένες γειτονιές μέσα στις πόλεις.

Διεκδικούμε ανοικτά σύνορα, ανοικτές πόλεις και όχι στρατόπεδα αργής εξόντωσης των προσφύγων. 

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ να παρέμβουν ώστε να χυθεί άπλετο φως στις αιτίες του θανάτου του Ιρφάν Ραμαντάν. Για να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο της Θήβας. Για να γίνει κεντρική παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας ώστε να μπεί τέλος στην απαξίωση της περίθαλψης προσφύγων κα μεταναστών.