Η δημοσιοποίηση της είδησης της θανάτωσης των δύο ζώων το περασμένο Σάββατο από το zoosos.gr, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, με την ιδιοκτησία να αναγκάζεται να πάρει δημόσια θέση, δικαιολογώντας την απόφαση να εκτελεστούν τα δύο ζώα. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, η θανάτωση των δύο ιαγουάρων που δραπέτευσαν από τα κλουβιά τους ήταν η μόνη επιλογή. 
 
«Πιάναμε αντιλόπες για να τις στείλουμε στην Κύπρο, μια λοιπόν μας ξέφυγε, άρχισε να τρέχει και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο προστατευτικό τζάμι μέσα από το οποίο κινούνται τα τζάγκουαρ. Καταφέραμε μεν να την πιάσουμε αλλά αρχικά δεν φάνηκε πως το τριπλό τζάμι έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Από εκεί τα τζάγκουαρ κατάφεραν να αποδράσουν από το χώρο τους. Ο φύλακας που το διαπίστωσε ενημέρωσε μέσω της ενδοεπικοινωνίας και αμέσως ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας, για τα οποία κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες, ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι. Οι επισκέπτες του πάρκου- 30 τον αριθμό εκείνη τη στιγμή- οδηγήθηκαν από το προσωπικό μας σε χώρο ασφαλείας, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πανικός και να μην διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο, και εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία μαζί με τον κτηνίατρο που υπάρχει πάντα στο Πάρκο» περιέγραψε τα όσα συνέβησαν, μιλώντας στο ρ/σ News 247 ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ.
 
Ο ιδιοκτήτης του πάρκου υποστήριξε πως «ήταν δύσκολο, αλλά για εμάς προέχει η ασφάλεια», για να συμπληρώσει πως «Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι μας ασκούν κριτική. Σε περίπτωση αναισθησίας θα περνούσαν πέντε με έξι λεπτά τα οποία ήταν ριψοκίνδυνα, αφού το κακό δεν αργεί να γίνει. Δεν υπήρχε τρόπος να τα οδηγήσουμε πάλι πίσω στο χώρο τους, και έτσι δεν είχαμε παρά μία επιλογή. Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή, καθώς χάσαμε δύο υπέροχα ζώα. Το ένα το είχα μεγαλώσει με μπιμπερό” μας απαντά και καταλήγει».
 
Ο Ζ. Λεσουέρ απάντησε ακόμη στις κατηγορίες για την αποσιώπηση του περιστατικού, πως «δεν πήγαμε να αποκρύψουμε τίποτα, ούτε να θάψουμε το περιστατικό, αντιθέτως ανεβάσαμε την είδηση όταν έγινε δηλαδή πριν από 16 μέρες. Τώρα κάποιοι την αναπαράγουν όπως θέλουν στα social media». 
 
Σημειώνεται πως ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου προχώρησε το Σαββατοκύριακο σε αντίστοιχες δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος και στην τηλεόραση του OPEN, υποστηρίζοντας και πάλι πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή και πως η θανάτωση επιλέχθηκε βάση των πρωτοκόλλων ασφαλείας του πάρκου, διότι δεν υπάρχει η επιλογή της αναισθησίας τόσο άγριων ζώων.
 

«Ας το σκεφτούν καλά γονείς, εκπαιδευτικοί και υπουργεία»

 
Τόσο η είδηση, αλλά και η απάντηση της ιδιοκτησίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στην κριτική που της ασκήθηκε για την επιλογή της εκτέλεσης των δύο ζώων, βρέθηκε στο στόχαστρο Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ). 
 
Η Ομοσπονδία επιτέθηκε στον Ζ. Λεσουέρ και το πάρκο για το γεγονός πως «φιλοξενούνται» αντίστοιχα άγρια ζώα στις τάξεις του, καθώς και για το γεγονός πως «έντεχνα» επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί η είδηση της θανάτωσής τους. Ακόμη, η Ομοσπονδία προχωράει σε έκκληση προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών που επισκέπτονται το πάρκο, καθώς και στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία καλεί να πάρουν θέση για μία σειρά από σοβαρότατα ζητήματα. 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΦΠΟ:

 
«Τα τζάγκουαρ δεν είναι γατούλες, είπε ο επιχειρηματίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
 
Γι αυτό, προσθέτουμε εμείς, την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο κάποιο παιδί ή παιδιά ή ενήλικας μπορεί να μην είναι τόσο τυχερά.
 
Η Ομοσπονδία μας έχει θέσει πολλές φορές στις αρμόδιες αρχές  το θέμα της ασφάλειας του κόσμου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κοινό που το επισκέπτεται, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Εξάλλου πολύ συχνά στην παγκόσμια ειδησεογραφία βλέπουμε τέτοια περιστατικά, που άγρια ζώα εκφεύγουν της προσοχής των διαχειριστών-βασανιστών τους  και σκοτώνουν είτε τους ίδιους είτε άλλους ανύποπτους επισκέπτες.
 
Το καμπανάκι όμως αυτή τη φορά κτύπησε  και στη Ελλάδα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Οι διαχειριστές των άγριων ζώων στο Αττικό απέδειξαν, ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα έγκλειστα και σε μόνιμα στρεσσογόνο κατάσταση  άγρια ζώα.
 
Ας το σκεφτούν καλά οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί που παρά την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας κατά χιλιάδες οδηγούν τους μικρούς μαθητές στο Δελφινάριο και στον Ζωολογικό  κατ ευφημισμόν Κήπο του Αττικού, επίσης κατ ευφημισμόν Πάρκου.
 
Ας σκεφτούν καλά επίσης τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Παιδείας τα όσα θλιβερά λαμβάνουν χώρα  στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που κατ επανάληψη η Ομοσπονδία μας έχει θέσει .Οκτώ ζώα  έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στο Αττικό Πάρκο ή οκτώ είδαν το φως της δημοσιότητας και έτσι  το πληροφορηθήκαμε.
 
Ημερομηνία ανάρτησης της είδησης της θανάτωσης των δύο τζάγκουαρ στο site του Αττικού Πάρκου δεν υπάρχει. Το θέμα έγινε γνωστό πριν δύο ημέρες μετά την διαρροή της είδησης απο ακτιβιστές φιλόζωους Έλληνες και ξένους.
 
Τυχαίο; Το ίδιο είχε συμβεί και με τους θανάτους των 6 δελφινιών. Σύμπτωση;
 
Για τη τήρηση του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου  θανάτωσης των ζώων  μίλησε ο Γάλλος επιχειρηματίας αλλά δεν μας είπε ποιο είναι αυτό το πρωτόκολλο πολύ περισσότερο, όταν στις δικές του δηλώσεις στα ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για το κόσμο.
 
Γιατί θανάτωσε τότε τα δύο και μάλιστα επαπειλούμενου είδους ζώα  αντί να ακολουθήσει την μέθοδο της ακαριαίας αναισθητοποίησης αφού δεν υπήρξε κίνδυνος;
 
Mε επιστολές της η Π.Φ.Π.Ο στα συναρμόδια υπουργεία θα ζητήσει να πάρουν θέση για όσα έγιναν ή γίνονται στα Αττικό Πάρκο.
 
Όσον αφορά την πλευρά του κατά πόσο είναι ηθικό να αιχμαλωτίζεις, φυλακίζεις, βασανίζεις  περήφανα άγρια ζώα που το φυσικό τους περιβάλλον είναι τα τροπικά δάση και οι ωκεανοί προκειμένου να γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης του κοινού για την άγρια ζωή η Ομοσπονδία μας έχει αναφερθεί πολλές φορές. Αποδεικνύεται  για ακόμη φορά  η αθλιότητα  που κρύβεται πίσω από τις βιτρίνες των επιχειρήσεων ζωολογικών κήπων. Ζώα φυλακισμένα, ως εγκληματίες, προς έκθεση στο κοινό με μοναδικό σκοπό το κέρδος της επιχείρησης.
 
Οι ζωολογικοί κήποι  είναι οι μόνες φυλακές όπου ΟΛΟΙ οι έγκλειστοι είναι ΑΘΩΟΙ!
 
Πραγματικά λυπούμαστε για τον τόσο άδικο και τραγικό χαμό των δύο αυτών ζωών. Η δική μας θλίψη μας είναι πραγματική και όχι γιατί χάθηκαν εκθέματά και άρα έσοδα από την επιχείρηση.
 
Αντίο Jenny και Spotty.
 
Σας απογοητεύσαμε… όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ελευθερία των αδελφών σας».