Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μ. Γιαννακάκη διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς (και κοινοποίησε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου), προκειμένου να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τη βεβήλωση μνημείου προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής τον Μάρτιο του 1944, μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης 'Αουσβιτς – Μπίρκεναου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, βάφοντας με μαύρο σπρέι και τις δύο πλευρές του μνημείου, το οποίο έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις της κατοχής τον Μάρτιο του 1944 μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου.


Credit: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η μαρμάρινη πλάκα βρίσκεται στην οδό 15ης Μεραρχίας, στο σημείο όπου οι ναζί συγκέντρωσαν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πριν από τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από την εβραϊκή κοινότητα των 1.000 κατοίκων, μόνο οι 35 γύρισαν ζωντανοί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.  Το μνημείο αποκαταστάθηκε με τη συμβολή εθελοντών.

Υπενθυμίζεται ότι εισαγγελική έρευνα διενεργείται και για τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη κατά την αντισυγκέντρωση που πραγματοποίησαν προ ημερών εθνικιστές, με αφορμή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη έρευνα εκκρεμεί από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού όπου το ίδιο μνημείο είχε υποστεί φθορές και πάλι από «αγνώστους» αμέσως μετά το «πατριωτικό» συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έξω από το ΥΜΑΘ