Δημοτικές εκλογές 2019: Διεργασίες στη Νέα Ιωνία

 
ΕΚΛΟΓΕΣ (260), ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 (48624), ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (56922), ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 (167543), ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (15886), ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 (164164), ΕΙΔΗΣΕΙΣ (9730), ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ (154299), ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ, ΚΙΝΑΛ, ΝΔ

Ενημερώθηκε: 13/12/18 - 14:30

Τη στιγμή που η αριστερή παράταξη του δημάρχου Νέας Ιωνίας, Ηρακλή Γκότση, θεωρείται ο πιο συμπαγής χώρος -παρά τις όποιες διαρροές- η Ν.Δ. εμφανίζεται διασπασμένη μετά την επιλογή της τοπικής της οργάνωσης να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παναγιώτη Μανούρη. Μια επιλογή που φέρεται να έχει την ανοχή της Πειραιώς, αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον κόσμο της, ανοίγοντας οδούς διαφυγής ψηφοφόρων.

Στα πολιτικά στέκια της πόλης ακόμη συζητείται αυτή η «έκπληξη», όπως χαρακτηρίζεται με νόημα, καθώς το νεοδημοκρατικό σώμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει διαθέσεις να πειθαρχήσει στην επιλογή στήριξης ενός υποψηφίου που έχει υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ.

Ελήφθη, άραγε, η απόφαση υπό το δεδομένο ότι ο συντηρητικός χώρος έμεινε «ορφανός» από εκπροσώπηση στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές;

Πρόκειται, πάντως, για κάτι που δεν θα επαναληφθεί, καθώς στην επικείμενη εκλογική «μάχη» επανέρχεται η αμιγώς κεντροδεξιά υποψηφιότητα του Νίκου Κουκουλάρη. Κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος με έναν συνδυασμό που θα επιχειρήσει να του προσδώσει πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά, αν και είναι σαφές ότι θα κυριαρχήσει το δεξιό στοιχείο.

Στην πρόσφατη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, το «παρών» έδωσαν εμβληματικά στελέχη της Ν.Δ., όπως οι Λ. Ζαγορίτης, Γ. Μιχελάκης, Π. Παναγιωτόπουλος, Θ. Σκορδάς, ενώ έλαβε και τις ευχές του πρώην προέδρου της Ν.Δ., Β. Μεϊμαράκη, τον οποίο είχε στηρίξει ανοιχτά στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι παραπάνω θέλησαν να βρεθούν ως φίλοι του κ. Κουκουλάρη στην εκδήλωσή του, η παρουσία τους αναμφίβολα ελήφθη ως μήνυμα στον νεοδημοκρατικό κόσμο της Νέας Ιωνίας.

Πέρα από τον κ. Μανούρη, ο κεντρώος χώρος θα έχει ακόμη μία υποψηφιότητα που θα επιχειρήσει να τον συσπειρώσει, αυτήν της Δέσποινας Θωμαΐδου. Αντιθέτως, δεν αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γ. Τσοπανίδης. Ωστόσο, ανοίγματα προς τον προοδευτικό χώρο θα κάνει και ο σημερινός δήμαρχος, που θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη επιλογή για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τη δηλωμένη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί σε μια τρίτη θητεία.

Αν και έχει απώλειες μελών της παράταξής του που έχουν προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα ή βλέπει «μεταγραφές» συμβούλων του -όπως αυτήν του πρώην (ΠΑΣΟΚογενούς) αντιδημάρχου του, Φ. Τσομπάνογλου, στον συνδυασμό του κ. Μανούρη-, εκτιμά ότι η (εξ αντικειμένου) ανανέωση του ψηφοδελτίου του θα γίνει με πρόσωπα ικανά να προσελκύσουν πρόσθετες ψήφους, θεωρώντας παράλληλα εύκολο να εξαντλήσει το περιθώριο του 50% στην προσαύξηση των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιό του, δυνατότητα που πρόκειται να δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για όλους τους συνδυασμούς, με επικείμενη τροποποίηση του «Κλεισθένη».

Στη Νέα Ιωνία θα συμμετάσχει για μία ακόμη φορά η «Λαϊκή Συσπείρωση» που καταγράφει ανελλιπώς διψήφια ποσοστά. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η κάθοδος ενός ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών