Γιορτή των Αγίων Αναργύρων(1/11)-Ο βίος τους

 
Ο βίος των Αγίων Αναργύρων, των ιατρών της ανθρωπότητας

Ενημερώθηκε: 31/10/17 - 23:48

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τον βίο των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού.

Ο βίος των ιατρών Κοσμά και Δαμιανού

Οι θεραπευτές των ασθενειών είχαν καταγωγή από την Ασία, ενώ οι γονείς τους αποτελούσαν πρότυπο χριστιανικής οικογένειας.Νωρίς, η μητέρα τους Θεοδότη-γιορτάζει στις 2 Ιανουαρίου- έμεινε χήρα και αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή της στην χριστιανική ανατροφή του Κοσμά και του Δαμιανού.Οι δύο αδελφοί στο πέρασμα της ζωής τους, πράγματι, ενσωμάτωσαν την χριστιανική ανατροφή και με το παραπάνω.Μεγαλώνοντας, σπούδασαν πολλές επιστήμες, αποτέλεσμα της εξαίρετης μόρφωσής τους.Σε μία όμως μόνο επιστήμη επιδόθηκαν περισσότερο και αυτή δεν ήταν άλλη παρά η ιατρική.

Η ευφυία τους και η επιμέλειά τους τους έκανε να εξασκήσουν την ιατρική επιστήμη ουσιαστικά σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Έτσι, θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν. Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Ἡ εὐλογία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ σοφία καὶ ἡ εὐχαριστία καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ ἰσχὺς τῷ Θεῷ ἡμῶν εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ’ 12). Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων. Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

Αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά βρίσκονται στις Μονές Διονυσίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους. Αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δαμιανού βρίσκονται στις Μονές Διονυσίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους και στον ομώνυμο Ρωμαιοκαθολικό Ναό Ρώμης.