Κακοκαιρία Ξενοφών: Απαγορευτικό στα πλοία - Κλειστά σχολεία λόγω θυελλωδών ανέμων

 
Κακοκαιρία Ξενοφών: Απαγορευτικό στα πλοία - Κλειστά σχολεία λόγω θυελλωδών ανέμων

Ενημερώθηκε: 26/09/18 - 07:55

Κακοκαιρία Ξενοφών: Πολλά τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έφταναν κατά τόπους ακόμη και τα 10 μποφόρ ενώ η πυροσβεστική χρειάστηκε να προβεί σε 40 κοπές δέντρων στην Αττική και άλλες 20 σε όλη την επικράτεια.

Ξενοφών

παραμένει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία που ονομάστηκε «», έφερε κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς ανέμους, ενώ . Αναμένονταιβροχές και καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι τις επόμενες ημέρες σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Λιμενικό

Σύμφωνα με το δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα πρωινό δρομολόγιο για τα νησιά του Αιγαίου από το λιμάνι του Πειραιά ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία σε Λαύριο και Ραφήνα.

Κλειστό είναι και το πορθμείο Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα ενώ δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο των 6 από Αρκίτσα για Αιδηψό.

Δεμένα τα πλοία και από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό τις Σποράδες ενώ δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο και Θάσο. Κλειστό είναι από χτες το βράδυ και το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο.

Αντίθετα κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πέραμα για Παλούκια.

«έδεσαν» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο της γραμμής με αποτέλεσμα να ανασταλεί, μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, το πρόγραμμα απεγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο .

 Κλειστά σήμερα τα σχολεία στις Κυκλάδες

Όπως έγινε γνωστό, τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η απόφαση ελήφθη από τους δημάρχους των νησιών και ισχύει για όλες τις σχολικές μονάδες.

Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών, καθώς η ΕΜΥ κάνει λόγο για ανέμους η ένταση των οποίων θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 10 μποφόρ.

Το Δελτίο Έκτακτης Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ έχει ως εξής: 

Την Τετάρτη (26-09-2018) έως την Πέμπτη (26-09-2018):

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στα Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.

Β. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Γ. Την Πέμπτη (27-09-2018), σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή (28-09-2018), το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018):

Την Παρασκευή (28-09-2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Όπως δηλώνει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, «πρόκειται για αλλαγή του καιρού η οποία είναι αναμενόμενη για την εποχή, είναι μια λογική μεταβολή. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή, γύρω στους 11 με 13 βαθμούς, όμως είμαστε ήδη υψηλά, δηλαδή στους 7 βαθμούς πάνω από το κανονικό και από αύριο θα πέσουμε 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά. Υπάρχει ένα σκαμπανέβασμα που μας εκπλήσσει, αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο και δεν έχει καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ωστόσο δεν θα έχουμε ακόμη πλημμύρες προς το παρόν. Θα βγάλουμε ένα έκτακτο για αυτήν την αλλαγή, αλλά δεν θα δώσουμε στίγμα για τις βροχοπτώσεις γιατί δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στα ψηλά δέντρα που πιθανό πρέπει να 'κουρευτούν'».

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν: «Μεσογειακός κυκλώνας» απειλεί τη χώρα

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για «μεσογειακό» κυκλώνα και εφιστά την προσοχή, ειδικά στη δυτική Ελλάδα.

«Προσοχή! Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή "βγάζοντας και μάτι" στο κέντρο του!

Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! . Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών, γιαυτό και αν δεν σας κάνει κόπο κοινοποιήστε το ποστ σε φίλους και γνωστούς!», έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος.

 Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.

Σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

-- Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

-- Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

-- Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

-- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

-- Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

-- Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).