Κορονοϊός: Ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού - Νέα μέτρα στο τραπέζι

 
Κορονοϊός: Ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Ενημερώθηκε: 13/08/20 - 12:32

Tο πρωί της Πέμπτης και μέσα λίγες ώρες προστεθηκαν δύο ακόμη νεκροί από κορωνοϊό, καθώς κατέληξαν ένας 87χρονος από τη Χαλκιδική και ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη. Με τους δύο νέους θανάτους, ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέβηκε στους 218.

Ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Είχε πολλά προβλήματα με εικόνα μη αντιστρέψιμη. Ο 82χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, με υποκείμενα νοσήματα γαστρίτιδα και προστάτη. Σύμφωνα με τη διεύθυνση της ΜΕΘ δεν ήταν από το γηροκομείο «Αγ.Κυριακής».

Ανησυχούν οι επιστήμονες από την αύξηση των κρουσμάτων

Ο εφιάλτης δυναμικής επανάκαμψης της πανδημίας του κορωνοϊού αναβιώνει στη χώρα μας, με τη νέα μεγάλη αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, τα πολλά περιστατικά COVID-19 που εντοπίζονται μεταξύ υγειονομικού προσωπικού, τη συρροή κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας, την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

κάνουν λόγο για 1.000 κρούσμτα ημερησίω

Πλέον ο ιος έχει διασπαρεί σε όλες τις περιοχές της χώρας και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με τους επιστήμονες να ς και αντίστοιχη αύξηση των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ που θα απειλεί με κατάρρευση το υγειονομικό μας σύστημα.

Την ίδια ώρα στη φαρέτρα των ειδικών και της κυβέρνησης παραμένουν νέα σκληρότερα μέτρα.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο κ. Σύψας χτες ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως σήμερα ή αύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατο όριο π.χ. για μια παρέα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού, τόνισε πως η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εκτός σπιτιού.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση με τον κοροναϊό θεωρείται κρίσιμη με τους ειδικούς να ετοιμάζονται να ρίξουν στο τραπέζι νέο «πακέτο» μέτρων για να αποτρέψουν τη διασπορά του.

σκέψη να μετατεθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να υπάρχει η

Καμπανάκι από τον Ιατρικό Σύλλογο

Την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. «Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικά η Αττική χτυπά καμπανάκι κινδύνου. Είναι προφανές ότι κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, ειδικά στις διακοπές, που ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ν. Σύψας: Όσοι γυρίζουν από διακοπές να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. «Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων.»

Παράλληλα, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες.

Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.

Σημαντικό είναι, «να βγάλουμε τον Αύγουστο».

Ο καθηγητής εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.», τόνισε ο κ. Σύψας.

Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο.»

Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.

Σχετικά με τα γηροκομεία, ο κ. Σύψας είπε ότι αν και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε. «Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την “πατήσαμε” από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού.»