Σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου 1917 ξεσπά στη Ρωσία η Οκτωβριανή Επανάσταση

 
Σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου 1917 ξεσπά στη Ρωσία η Οκτωβριανή Επανάσταση

Ενημερώθηκε: 07/11/19 - 07:11

Σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου: Γεννήθηκε η έντυπη δημοσιογραφία στο Λονδίνο και η Οκτωβριανή Επανάσταση εξαπλώνεται σε όλη την Ρωσία. Διεξάγονται οι πλέον αμφιλεγόμενες εκλογές στις ΗΠΑ με το αποτέλεσμα να προκαλεί θυμηδία, με οσμή σκανδάλου που αναδεικνύει τον Τζορτζ Μπους τζουνιορ Πρόεδρο.

1492 Πρώτη καταγεγραμμένη πτώση μετεωρίτη στην Ευρώπη. Πρόκειται για την «Πέτρα των Κεραυνών», όπως αποκαλείται σε μεσαιωνικό χειρόγραφο, στην πόλη Ενεσχάιμ της Αλσατίας.

1665 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αγγλικής εφημερίδας “London Gazette”. Είναι το αρχαιότερο σωζόμενο δημοσιογραφικό έντυπο.

1677 Ο Χάλεϊ παρατηρεί από το νησί της Αγίας Ελένης τη διάβαση του πλανήτη Ερμή.

1848 Στις πρώτες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που διεξάγονται την ίδια ημέρα σε όλες τις πολιτείες, νικήτης αναδεικνύεται ο Τζάκαρι Τέιλορ.
1867 Γεννήθηκε η Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, γνωστότερη ως Μαντάμ Κιουρί. Η Γαλλοπολωνέζα φυσικός ανακάλυψε το στοιχείο «ράδιο» και βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής.

1879 Γεννήθηκε ο Λέων Τρότσκι, μπολσεβίκος επαναστάτης και ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης.

1897 Γεννήθηκε οΧέρμαν Μάνκιεβιτς, Aμερικανός σεναριογράφος και παραγωγός (Πολίτης Κέιν).

1910 Πέθανε ο Λέων Τολστόι, Ρώσος συγγραφέας. («Πόλεμος και Ειρήνη», «Άννα Καρένινα») (Γεν. 28/8/1828)

1913 Γεννήθηκε ο Αλέκος Σακελλάριος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης.

1913 Γεννήθηκε ο Αλμπέρ Καμί, Γαλλοαλγερινός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας

1917 Γεννήθηκε Tίτος Βανδής, ηθοποιός.

1917 Οκτωβριανή Επανάσταση. Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, το Μινσκ, τη Κροστάνδη, κ.α.

Στις 10 το πρωί η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει διάγγελμα του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο αναγγέλλει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το ίδιο πρωί ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε.

1921 Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το Εθνικιστικό Φασιστικό Κόμμα (PNF) και κηρύσσει τον εαυτό του “Δούκα” ή ηγέτη του.

1926 Διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα (Φιλελεύθερο και Λαϊκό) δε σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1929 Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

1943 Γεννήθηκε η Καναδή τραγουδοποιός Τζόνι Μίτσελ (πραγματικό όνομα Τζόαν Άντερσον).

1944 Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ για τέταρτη φορά.

1949 Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

1951 Ο Φρανκ Σινάτρα παντρεύεται την Άβα Γκάρντνερ.

1956 Κρίση του Σουέζ: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με 65 ψήφους έναντι 1, ζητεί να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο οι δυνάμεις των εισβολέων (της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ).

1967 Απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας αναρτάται μεγάλο κόκκινο πανό με το σύνθημα «Ζήτω τα 50 χρόνια τη Οκτωβριανής Επανάστασης». Τα όργανα της Χούντας προχωρούν σε 30 συλλήψεις, κυρίως νεολαίων.

1972 Ο Ρίτσαρντ Νίξον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ, νικώντας τον αντίπαλό του, Τζορτζ ΜακΓκόβερν.

1978 Πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση απομόνωσης αποκαλύπτεται στην Ελλάδα, στο χωριό Κωσταλέξι Φθιώτιδας, με θύμα μια 47χρονη, η οποία επί 29 ολόκληρα χρόνια κρατούνταν κλεισμένη από τους γονείς της στο υπόγειο του σπιτιού της.

1980 Πέθανε ο Στιβ ΜακΚουίν, Aμερικανός ηθοποιός.

1983 Στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, πρώτο αναδεικνύεται το κόμμα της ”Μητέρας Πατρίδας” του Τουργκούτ Οζάλ, λαμβάνοντας το 45,1% των ψήφων και 212 έδρες.

1985 Αποφυλακίζεται, έπειτα από 19 χρόνια, ο Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ. Ο 48χρονος πυγμάχος είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο το 1966. Ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε τραγούδι γι’ αυτόν και ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον γύρισε ταινία για τη ζωή του, με τίτλο «The Hurricane» και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

1990 Πέθανε ο Λόρενς Ντάρελ, Άγγλος συγγραφέας, («Αλεξανδρινό Κουαρτέτο»).

1992 Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, την περίοδο της αντεπανάστασης του 1968.

1990 Η Μέρι Ρόμπινσον γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ιρλανδίας.

2000: Διεξάγονται οι πλέον αμφιλεγόμενες εκλογές για πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μονομαχούν ο Τζορτζ Γ. Μπους (47,9% και 30 πολιτείες) και ο Αλ Γκορ (48,4% και 20 πολιτείες) για λίγες ψήφους. Οι Aμερικανοί, όμως, πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για να μάθουν το όνομα του νέου προέδρου τους. Νικητής ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους, ο νεώτερος.

2010 Πέθαν η Σμάρω Στεφανίδου, ηθοποιός.

2012 Ο Μπαράκ Ομπάμα επανεκλέγεται για δεύτερη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ, καταφέρνοντας να επικρατήσει του μεγάλου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ.