Υπαίθρια λειτουργία στην ιστορική Μονή αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης στα ελληνοαλβανικά σύνορα...


Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ανήμερα του αγίου Γεωργίου, θα τελεστεί υπαίθρια πανηγυρική ακολουθία στην ιστορική ομώνυμη Μονή Καμίτσιανης, στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο. Μετά τον όρθρο και τη θεία λειτουργία μετ' αρτοκλασίας θα ακολουθήσει αγιασμός και το καθιερωμένο κέρασμα. Στο ναό αυτή την περίοδο εκτελούνται, με τη φροντίδα του π. Μεθοδίου, αναστηλωτικά έργα και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εσωτερικό του. 
Ο ετήσιος εορτασμός της Μονής γίνεται με λαμπρότητα.
Στην εικόνα του αγίου Γεωργίου η λαϊκή παράδοση αποδίδει θαυματουργική δύναμη. 
Ανάμεσα στα κειμήλια του Μοναστηριού περιλαμβάνεται και το “αργυρούν κιβώτιον περιέχον διάφορα τεμάχια αγίων λειψάνων”, όπου αναγράφεται το έτος 1779, το οποίο φυλάσσεται στη Μονή Γηρομερίου. 
Ιστορικοί τοποθετούν την απαρχή της στα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας. 
Ο Μαργαρίτης Ευαγγελίδης δίνει την πληροφορία ότι στην Ήπειρο υπήρχαν μονές και προ της πτώσεως της Κωνσταντινούπολης (δηλ. πριν το 1453), όπως η “μοναστηριακή σχολή της καμίτσανης”. 
Ο Ιωάννης Λαμπρίδης αναφέρεται σε σφραγίδα αναγράφουσα “Μονή του Αγίου Γεωργίου της Καμίτσανης 1613” και επιπλέον ότι λειτουργούσε ως “γραμμάτων σχολή”.Σ’ έναν από τους κίονες του ναού είναι γραμμένη το 1758 η εξής επιγραφή: “Ήρθα εγώ ο ταπεινός και ελάχιστος Παΐσιος εις την μονήν του Αγίου Γεωργίου Καμίτσανης και κάθισα κάτω εις τον ίσκιον μήνες τρεις και δεν είχα που την κεφαλήν κλίναι. Και ηύρα κομμάτι εκκλησία μόνον, οχι άλλο τίποτας, απο την Βάπτισιν εως το χαγιάτι έξω, ήταν η εκκλησία. Μόνον η Χάρις Του Θεού και η πρεσβεία του Αγίου και το έλεος των ευσεβών χριστιανών τα ετελείωσε..”. 
Προκύπτει ότι πριν την έλευση του Παϊσίου επιδρομείς, αφού τη λαφυραγώγησαν, την έκαψαν. 


 
Υπαίθρια λειτουργία στην ιστορική Μονή αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης στα ελληνοαλβανικά σύνορα...  Υπαίθρια λειτουργία στην ιστορική Μονή αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης στα ελληνοαλβανικά σύνορα... Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 22, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.