Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σαγιάδα


Στο σημείο που προβλέπεται να εγκατασταθεί η μονάδα ασφαλτικών και πετρελαιοειδών, μια ανάσα από τα σύνορα και ανάμεσα στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, ενημερώθηκε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία επισκέφθηκε την Σαγιάδα. Κι ήταν αυτή η πρώτη επίσκεψη αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα στα χρόνια που λειτουργούν οι μονάδες, οι οποίες σήμερα αποτελούν τον πιο ισχυρό πυρήνα της οικονομικής ζωής στην Ήπειρο. Ωστόσο από το 2000, 18 ολόκληρα χρόνια οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται και οι τοπικοί φορείς υποχρεώθηκαν σε έναν τιτάνιο δικαστικό αγώνα για να αποτρέψουν την εγκατάσταση της μονάδας ασφαλτικών.

Η υπόθεση της αδειοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης, που θα αλλάξει για πάντα την εικόνα της περιοχής, εκκρεμεί για μία ακόμη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εν αναμονή της απόφασης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών, ενημέρωσε την Υφυπουργό διεξοδικά για το ιστορικό αλλά και για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.

Και η ενημέρωση αυτή έγινε στο πεδίο… Λίγα μέτρα από τα σύνορα, ανάμεσα στις μονάδες της Λωρίδας.

Η Υφυπουργός δεν έκρυψε την έκπληξή της ενώ εμφανίστηκε εντυπωσιασμένη από την συμβολή της ιχθυοκαλλιέργειας στην οικονομία της χώρας και της Ηπείρου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Γιάννης Χεκίμογλου αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξαγωγική δυναμική του κλάδου η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.



Η υδατοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία ανέρχεται σε 12.000 τόνους ετησίως οι οποίοι στο σύνολό τους εξάγονται. Αποτέλεσμα είναι να εισρέουν 60 εκατομμύρια ευρώ στην εθνική οικονομία.

Στις 28 μονάδες και τους δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς απασχολούνται σε μόνιμη βάση 400 εργαζόμενοι.

Η κ. Τελιγιορίδου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Μάριο Κάτση, ξεναγήθηκε στην πρώτη υπό κατασκευή μονάδα γαριδοκαλλιέργειας στη χώρα, επένδυση ελληνοαυστραλών ομογενών ύψους 12,6 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα δημιουργήσει 60 μόνιμες θέσεις εργασίας αλλά και έναν νέο παραγωγικό κλάδο στην περιοχή.

Η ίδια έκανε γνωστό ότι μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την θεσμοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στην Πιερία θα ακολουθήσει αυτή της Θεσπρωτίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ίδρυσης νέων και επέκτασης υφιστάμενων μονάδων.

Πριν την επίσκεψη η Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.



Στη συνέχεια είχε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς και το Δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, όπου άκουσε τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Το ζωικό κεφάλαιο της Θεσπρωτίας ανέρχεται στα 220.000 αιγοπρόβατα και στις 28.000 βοοειδή. Οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι αιρετοί, έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα της κτηνοτροφίας με την υπουργό να σημειώνει ότι έχει δοθεί εντολή εντατικοποίησης των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων προϊόντων και κυρίως αιγοπρόβειου γάλακτος που πλήττουν τόσο τους παραγωγούς όσο και την Ελληνική φέτα ενώ προανήγγειλε και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να θεσπιστούν αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τις βοσκήσιμες γαίες.


 
Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σαγιάδα Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.