Παιδιά και Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια - Της Μανωλίας Σφακιανάκη


Επιμέλεια: Μανωλία Σφακιανάκη, 
Λογοθεραπεύτρια MA Cand.


Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα! Μια γιορτή που όλα τα παιδιά την περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία. Είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε δημιουργικό χρόνο μαζί τους ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά που έχετε στο σπίτι, παίξτε και διασκεδάστε μαζί τους. Ανακαλύψτε το ξεχασμένο παιδί μέσα σας και δημιουργήστε αναμνήσεις που θα κρατάνε μέσα τους σα θησαυρό. Αφήστε πίσω εκφράσεις όπως «οι πειρατές δεν πηγαίνουν στο διάστημα», «ο άνθρωπος έχει μόνο δύο μάτια» ή «δεν μπορεί να πετάξει μία φάλαινα» και αφεθείτε στις ιδέες των παιδιών σας. Πάνω απ’ όλα ενθαρρύνετε την ευρηματικότητά τους. Έτοιμοι;

Story cubes με θέμα τα Χριστούγεννα
Πρώτα, ξεκινάτε φτιάχνοντας το κλασικό σχέδιο για τα ζάρια πάνω σε χαρτόνι ή σε σκληρό χαρτί. Ιδανικά φτιάξτε εννέα ζάρια για να υπάρχει ποικιλία στις ιστορίες αλλά και τρία ζάρια είναι αρκετά. Όταν τελειώσετε το σχήμα για το ζάρι καλό είναι να ζωγραφίσετε πρώτα τις θεματικές εικόνες για τα Χριστούγεννα (έλατα, χιονάνθρωπο, στολίδια, ελαφάκια, χιόνι κ.ά) και μετά να το κόψετε. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν, σχεδιάζοντας και κόβοντας το χαρτόνι με λίγη βοήθεια από εσάς. Τα μικρότερα μπορούν να χρωματίσουν μαζί σας τα σχέδια. Τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο φυσικά. Αν θελήσουν να ζωγραφίσουν κάτι άλλο μπορούν! Όταν τελειώσετε το δημιουργικό κομμάτι και τα ζάρια αποκτήσουν την τελική τους μορφή, τα ρίχνετε και φτιάχνετε ιστορίες με τις εικόνες. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο καθένας μπορεί να πει ό,τι ιστορία θέλει!

Μαγειρική
Τι πιο όμορφο και δημιουργικό από το να φτιάξετε μαζί κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Σκεφτείτε πόση ομαδικότητα και συνεργασία χρειάζεται για να πετύχει μια συνταγή. Τέλειοι κουραμπιέδες υπάρχουν μόνο αν υπάρχει άχνη ζάχαρη σε κόκκινα μαγουλάκια. Φορέστε ποδιά μαζί τους και δώστε σημαντικό ρόλο στα παιδιά. Με εναλλαγή σειράς μπορείτε να προσθέτετε τα υλικά. Επιτρέψτε τους να απλώσουν την ζύμη και να τους δώσουν σχήμα με τα Κουπ Πατ ή να βάλουν το ανθόνερο με το πινέλο στους κουραμπιέδες και να απλώσουν τους ξηρούς καρπούς στα μυρωδάτα μελομακάρονα.
Tip1! Αν έχετε παραπάνω από ένα παιδί οι αρμοδιότητες καλό είναι να μοιραστούν. Συγκεκριμένα, μπορεί το ένα παιδί να είναι υπεύθυνο στην ανάγνωση της συνταγής και το άλλο να δίνει τα υλικά ενώ εσείς να είστε αυτός που εκτελεί την συνταγή. Στη συνέχεια, αλλάξτε κυκλικά τις αρμοδιότητες ώστε όλοι να συμμετέχουν στην παρασκευή των γλυκών.
Tip2! Στα μικρότερα παιδιά μπορείτε να δώσετε ζύμη από το μίγμα σας για να παίξουν μαζί της και να πειραματιστούν με την υφή και την γεύση.

Μουσικές Καρέκλες
Ένα κλασικό παιχνίδι όπως οι μουσικές καρέκλες μπορεί να διαφοροποιηθεί εύκολα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Δοκιμάστε να το παίξετε όταν έχετε καλεσμένους με παιδιά στο σπίτι. Οι καρέκλες πρέπει πάντα να είναι μείον μία σε σχέση με τον αριθμό παικτών. Δηλαδή αν τα παιδιά είναι 5, οι καρέκλες πρέπει να είναι 4. Ένας παίκτης ξεκινά και σταματά τη μουσική ενώ οι υπόλοιποι χορεύουν κυκλικά γύρω από τις καρέκλες. Όταν σταματάει η μουσική οι παίκτες πρέπει να καθίσουν στις καρέκλες. Αυτός που μένει όρθιος δυστυχώς βγαίνει από το παιχνίδι. Κερδίζει αυτός που θα καταφέρει να καθίσει πρώτος στην τελευταία καρέκλα.

Χριστουγεννιάτικη Περιπέτεια.
Κλέψανε το σάκο του Άγιου Βασίλη και τώρα δεν μπορεί να μοιράσει δώρα στα παιδιά. Χρειάζεται βοήθεια. Φτιάξτε στοιχεία και γρίφους, κρύψτε τα σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι και αφήστε τα παιδιά σας να σκεφτούν, να συνεργαστούν και να ανακαλύψουν.

Στολίστε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο.
Επιτρέψτε στο παιδί σας να πάρει πρωτοβουλίες για την διακόσμηση του δέντρου και ενισχύστε την συνεργασία.
Tip1! Μπορείτε να φτιάξετε οι ίδιοι τα στολίδια. Τα παιδιά έχουν καταπληκτικές ιδέες, εμπιστευτείτε τα!
Tip2! Φορέστε τις γιρλάντες γύρω από το λαιμό και τα σκουλαρίκια στα αυτιά και μεταμορφωθείτε σε φανταστικές Χριστουγεννιάτικες προσωπικότητες !

I spy with my little eye.
Αυτό το ξενόφερτο παιχνίδι είναι κατάλληλο για να περάσετε ένα ήσυχο απόγευμα στο καθιστικό σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκεφτείτε ένα αντικείμενο το οποίο βρίσκεται στο δωμάτιο και να πείτε : «Κατασκοπεύω με το μικρό μου μάτι ένα αντικείμενο που ξεκινά από …Β (π.χ. βάζο).
Tip1! Για τα μικρά παιδιά, που δεν έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη φωνολογική ενημερότητα, χαμηλώστε το δείκτη δυσκολίας με το να τους δίνετε τη πρώτη ή ακόμα και τη δεύτερη συλλαβή της λέξης που ψάχνουν.
Tip2! Για να δυσκολέψετε τα μεγαλύτερα παιδιά, πείτε σε τι συλλαβή τελειώνει το αντικείμενο που έχετε σκεφτεί ή ακόμα κάντε ομοιοκαταληξία με ένα άλλο αντικείμενο (π.χ. Κατασκοπεύω με το μικρό μου μάτι ένα αντικείμενο που τελειώνει όπως τελειώνει το «ψαλίδι», δηλαδή στολίδι).

Καραβάκια από τσόφλια καρυδιών
Χρειάζεστε τσόφλια από καρύδια, τα οποία πρέπει να έχετε σπάσει ομοιόμορφα στη μέση. Στη συνέχεια λιώνετε κερί μέσα τους και να καρφώνετε μία οδοντογλυφίδα μαζί με ένα λευκό πανάκι ή σκληρό χαρτόνι το οποίο έχετε κόψει σε σχήμα τρίγωνο, για να φτιάξετε το πανί του καραβιού. Τα παιδιά μπορούν να το κόψουν σε ό,τι σχήμα θέλουν, όπως επίσης μπορούν να το ζωγραφίσουν με μπογιές. Τέλος, αφεθείτε σε περιπέτειες με πειρατές, γοργόνες και μάχες για τον χαμένο θησαυρό των Χριστουγέννων!

Ιστορίες να μου πεις
Τοποθετήστε 4 καρέκλες με μικρή απόσταση μεταξύ τους σχηματίζοντας μια μικρή γωνιά ανάλογα με το χώρο σας. Σκεπάστε τις καρέκλες με ένα ύφασμα (σκούρο θα ήταν το ιδανικό) και μαζί με το παιδί διακοσμήστε την εσωτερικά (π.χ. μαξιλάρια, κουβέρτα ή χαλί για να είναι πιο ζεστή). Ανάψτε ένα φως, διαλέξτε ένα βιβλίο και απολαύστε την ανάγνωση του παιδιού σας ή το παιδί την δικιά σας. Σε όλες τις περιπτώσεις, ταξιδέψτε με ένα βιβλίο!

Μαριονέτες
Όλοι έχουμε κάλτσες στο σπίτι τις οποίες δεν χρησιμοποιούμε. Διακοσμείστε τις με διάφορα υλικά, όπως κουμπιά, κορδέλες, υφάσματα και δημιουργήστε τις δικές σας μαριονέτες χεριού. Αφήστε το παιδί να δημιουργήσει τη μαριονέτα που φαντάστηκε και ακολουθήστε το στην ιστορία που θα σας διηγηθεί.
Tip! Μπορείτε να δημιουργήσετε μία μαριονέτα με βάση ένα ήρωα ενός βιβλίου που σας αρέσει πολύ.

Παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο
Επιλέξτε μια μέρα που μπορείτε να πάτε σε ένα κοντινό πάρκο ή παιδική χαρά ή αλάνα. Ντυθείτε κατάλληλα με άνετα ζεστά ρούχα και παίξτε μήλα, κρυφτό, κυνηγητό. Αφήστε τα παιδιά σας να σας δείξουν τα καινούρια παιχνίδια που παίζουν στο διάλλειμα και διηγηθείτε τους με τη σειρά σας τα παιχνίδια που παίζατε εσείς στην ηλικία τους. Χοροπηδήστε σε λακκούβες, σκαρφαλώστε σε φράκτες και αφουγκραστείτε την ανάγκη τους για σωματική εκτόνωση και άσκηση.
Αυτές οι δραστηριότητες είναι απλά η αρχή. Είμαι σίγουρη ότι όταν αρχίσετε να παίζετε, οι μικροί μου φίλοι θα σκεφτούν πολύ καλύτερες ιδέες. Δεν μένει παρά να τους ακολουθήσετε για να τις ανακαλύψετε!


 
Παιδιά και Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια - Της Μανωλίας Σφακιανάκη Παιδιά και Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια - Της Μανωλίας Σφακιανάκη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.