«Καθάρισε» ο Δήμος Φιλιατών; -Του Σταύρου Κωστάρα




Φίλε Χρήστο
Λαμβάνοντας αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου Φιλιατών, με την οποία κομπορρημονεί και θριαμβολογεί για τις «διαγραφές» προσαυξήσεων ύψους 4.500.000 ευρώ, που πέτυχε ο Δήμος και οι οποίες είχαν επιβληθεί από την Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων, για το διάστημα 2000 – 2007, στην δημοτική επιχείρηση του Δήμου (ΝΕ.Κ.Ε.ΔΗ.Φ.) θα πρέπει να έχεις υπόψη ότι η δημοτική αρχή ουδέποτε «προσέφυγε στη δικαιοσύνη» για να ικανοποιηθεί το «δίκαιο αίτημά της» και να απαλλαγεί από «πρόστιμα» όπως λανθασμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Αυτοί που προσέφυγαν ήταν οι πρώην πρόεδροι της επιχείρησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα δεν είχαν καμία ευθύνη για την περίοδο 2000-2007 και στους οποίους καταλογίστηκε ο ΦΠΑ ύψους 228.000 ευρώ εκείνης της περιόδου, ο οποίος ουδέποτε καταβλήθηκε από τους τότε διοικούντες την επιχείρηση.
Ούτε άλλωστε υπήρχε κάποιο «δίκαιο αίτημα» όπως αναγράφεται. Τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και ο καταλογισμός Φ.Π.Α ορθώς μπήκαν από την Δ.Ο.Υ διότι οι παραβάσεις (2.192 συνολικά) υπήρχαν. Παραγράφηκαν όμως λόγω καθυστέρησης του ελέγχου από την Δ.Ο.Υ πέραν της 5ετίας και σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1738/2017) σχετικά με την πενταετή παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου.
Έτσι λοιπόν, πλην των άλλων, το δημόσιο στερήθηκε έσοδα από Φ.Π.Α ύψους 228.000 ευρώ τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εκείνη την περίοδο.
Τα λοιπά πολιτικάντικα (και ανορθόγραφα) περί «νοικοκυροσύνης και χρηστής διοίκησης» δεν αξίζουν σχολιασμού. Όπως όλοι οι δήμοι που είχαν χρέη, έτσι και ο δήμος αυτός έλαβε από το υπουργείο όσα του αναλογούσαν και εξόφλησε οφειλέτες κλπ κλπ. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας π.χ εξοφλούσε μέχρι πρόσφατα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τέτοια χρέη από προμηθευτές, εργολάβους και δικαστικές αποφάσεις.
Η δε αναφορά που γίνεται σε «ελλείμματα από προηγούμενες δημοτικές περιόδους» προφανώς παραπέμπει στα διαπιστωμένα ελλείμματα των 4.700.000 ευρώ τα οποία αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2010, οπότε «τα παράπονα στον δήμαρχο»!
Από τα ανωτέρω όμως προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα:
Ποιος ή ποιοι είναι οι υπεύθυνοι οι οποίοι καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου της δημοτικής επιχείρησης κατά 9 χρόνια (2007-2016), με αποτέλεσμα να παραγραφούν οι απαιτήσεις του δημοσίου και να απολέσει έσοδα 228.000 ευρώ μόνο από Φ.Π.Α που δεν αποδόθηκε?
Θα τιμωρηθεί κάποτε σε αυτήν τη χώρα ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος έγραψε τους νόμους στα παλιότερα των υποδημάτων του? Οι προϊστάμενοι και διευθυντές των Δ.Ο.Υ δεν έχουν καμία ευθύνη?
Επιπλέον σε εκείνο το αμαρτωλό ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, στο οποίο η ίδια επιχείρηση οφείλει περίπου 384.000 ευρώ, και του οποίου οι υπάλληλοι πράττουν κατά το δοκούν, ενεργούν μόνο όταν τους πιέσεις και βεβαιώνουν οφειλές όταν και όπως τους γουστάρει θα ασκηθεί ποτέ κάποιος έλεγχος?

Η έλλειψη ελέγχου, η απουσία λογοδοσίας και η ατιμωρησία των υπαλλήλων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα λειτουργικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.


 
«Καθάρισε» ο Δήμος Φιλιατών; -Του Σταύρου Κωστάρα «Καθάρισε» ο Δήμος Φιλιατών; -Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 14, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.